"Vad krävs för att en friskola som fått hård kritik av Skolinspektionen för bland annat könsuppdelad undervisning och ofrivillig närvaro vid bönestunder ska nekas att öppna en ny filial? Svaret är att det tydligen krävs en liten teknikalitet. Häromdagen gav Skolinspektionen rött ljus till den omtalade friskolan Römosseskolan, som länge haft målet att öppna en ny skola i Göteborg. Skälet till myndighetens beslut är att skolan endast har fått tillstånd för att starta en skolenhet, men planen som presenterades för inspektionen omfattade två lokaler som låg 450 meter ifrån varandra. Att Römosseskolan sedan en tid tillbaka har ett föreläggande hos Skolinspektionen för allvarliga brister i verksamheten tycks alltså inte ha varit det som stoppat expansionen. Det gäller trots allt en verksamhet med könsuppdelade idrottslektioner, och det har även framkommit att vissa elever inte upplevt de schemalagda bönestunderna som frivilliga."
fredag 19 juni 2020
Det sekulära samhället
Negativ segregation
Sverige har grovt misslyckats med att implementera en bra integrationspolitik som motverkar en växande segregation som gör delar av vårt land allt mer oattraktivt. Vissa politiker och andra debattörer tycks helt ha gett upp hoppet om äldre invandrare och anser att integrationen kommer att lyckas genom barnen till invandrade familjer. Barnen spelar en central roll för att förbättra integrationen. Där tycks de flesta vara överens. I ljuset av det är det mycket viktigt att vi inte på något sätt uppmuntrar religiöst kopplade skolor. Med få undantag kommer religiöst kopplade skolor bidra till att alla våra barn får en så objektiv bildningsstart i livet som möjligt. Och att de får träffa andra barn som lever i sammanhang som är atteistiska eller har en annan religiös tro än vad de själva växer upp i. Jag anser att det sekulära samhället är det bästa samhället för oss alla. I det sekulära samhället respekterar vi olikheter men just vårt samhälles värdegrunder ska vi alla fostras i. Det är centralt för att integrationen inte ska fortsätta att vara ett misslyckat kapitel i vår samhällsutveckling. Att vi alla dras till likasinnade är en annan sak. Så kommer det alltid att vara och det är inget problem så länge som vi alla ständigt fostras i att respektera den grundläggande värdegrunden i just vårt unika samhälle. Den värdegrunden finns komplext beskriven i Sveriges rikes lagar.
Expressens ledare skriver klokt om att kontrollen av de religiösa friskolor som finns behöver skärpas. Den svenska värdegrunden gäller i alla sammanhang på vårt territorium. Och Skollagen ska följas oavsett vem som är huvudman för svenska skolor. Självklart måste huvudmän som inte respekterar detta förlora sin rätt att bedriva skolverksamhet. Lika självklart är att det ska göras på lagliga grunder och inte godtyckligt. När Uppsala kommun nyligen skulle avge ett remissyttrande om hur riksdagens bäst förhåller sig till religiöst inriktade skolor föreslog jag att vi skulle lägga till att inga filialer skulle tillåtas för redan etablerade skolor. Tror du att det tilläggsförslaget togs med?
"Det måste bli lättare att stoppa religiösa friskolor som missköter sig. Dagens system lämnar barnen i sticket."
"Faktum är att Sverige länge har dragits med problem vad gäller religiösa friskolor – även om de inte alltid är registrerade som sådana. Om det inte är brister i undervisningen, som med fallet Römosseskolan, så har det rört sig om betydligt allvarligare omständigheter, som i fallet med den numera nedlagda Vetenskapsskolan i Göteborg. Vetenskapsskolans förra ägare pekades ut som ett säkerhetshot av Säpo, och granskningar av stiftelsen Doku och Expressen visade att minst fyra anställda på skolan var IS-återvändare."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar