I bästa fall blir vi alla gamla och kloka
Det är en fantastisk utveckling för oss människor som gjort att vi under en längre tid generellt fått längre liv. God hygien och alla medicinska framsteg har skapat goda förutsättningar till långa friska liv jämfört med tidigare generationer. I nästan alla kulturer på vår jord har man en stor respekt för sina äldre. Det är inte så konstigt då vi alla har släktingar och andra kära som är äldre, tills vi själva i bästa fall blir äldre och kloka. Och inte minst av skälet att vi alla förhoppningsvis blir gamla gör att vi ska respektera och vårda våra äldre som är goda medmänniskor.
Det är ställt utom rimligt tvivel att Sverige och dess delar inte tillräckligt bra har lyckats skydda våra äldsta invånare mot Coronaviruset. Inte minst inom hemtjänsten har skyddet brustit när till exempel inte munskydd använts. Redan nu är detta ett känt faktum och kritiken ska vara högljudd. Det är löjligt att försöka tysta kritiken genom att försöka göra alla medskyldiga till ett oklokt hanterande. Som jag skrivit förr på min blogg är otydligheten i kommunikationen från regering och Folkhälsomyndigheten en av anledningarna till de skador som skett. Visst har Folkhälsomyndigheten gång efter gång påpekat att vi måste skydda våra äldsta men tyvärr har inte det fått ordentliga praktiska effekter inom berörd omsorg och vård.
https://www.gp.se/nyheter/sverige/h%C3%A4r-%C3%A4r-det-senaste-om-coronaviruset-1.25286107
Jag har sagt det förr, jag säger det igen, det är det politiska ledarskapet som är ansvarigt för hur vi hanterar kriser. Myndigheter och experter är rådgivare som det är klokt att lyssna på. Aleksandra Boscanin skriver klokt i GP.
"Sakkunskap är viktigt men att avfärda kritiker som okunniga riskerar att leda till att vanliga medborgare exkluderas från den politiska debatten – för bekämpandet av viruset handlar i stor utsträckning om just politik. Oavsett vad man anser om den svenska strategin bör man därför ha i åtanke att det inte är Folkhälsomyndigheten som bär det främsta ansvaret, utan regeringen."
https://www.gp.se/ledare/virusbek%C3%A4mpning-%C3%A4r-politik-och-m%C3%A5ste-f%C3%A5-kritiseras-1.26601844
Som alltid finns det gott om experter som tycker olika. Det har vi inte minst lärt oss inom det viktiga miljöpolitiska området. Nedan debattartikel i DN är perspektiv som kommer att vägas in när den nationella, regionala och lokala politiska ledningar ska utvärderas när krisen är över.
https://www.dn.se/debatt/folkhalsomyndigheten-har-misslyckats-nu-maste-politikerna-gripa-in/
Dagens besvikelse
Finansmarknaden. Jag kan verkligen inte förstå att världens börser återigen gått upp kraftigt från bottennivåer för cirka en månad sedan. Det är massivt med osäkerheter och IMF varnar för värsta ekonomin sedan depressionen på 30-talet. Visst, jag förstå att alla massiva offentliga åtaganden innebär ännu mer likviditet på marknaderna. Och låga räntor är återigen ännu lägre i många länder. Jag erkänner att jag har mycket svårt att förstå vad som händer. Samtidigt är det bra om aktieutvecklingen långsiktigt är mycket positiv. Våra chanser till pensioner ökar då.
https://www.ft.com/content/e626cc6f-5aa9-4dae-b6a0-175b92aa126d
Dagens stjärna
Expressens ledare. Visst skulle det kännas mycket bättre om USA får en betydligt bättre president. En som inte ständigt använder twitter-management, som inte ständigt ljuger, som inte ständigt hanterar media som om han har huvudrollen i typ Big brother. Blir det som bland andra Expressen önskar? Sannolikt inte. Demokraternas motkandidat är inget starkt kort. Och massor av miljarders miljarder används uppenbart för att sannolikt göra konstgjord andning på aktiemarknaderna.
https://www.expressen.se/ledare/galenpannan-i-vita-huset-maste-rostas-bort/
Det är ingen tvekan om att världens marknader står inför stora och snabba förändringar. Vissa vinner. Andra förlorar. Förändringar frestar alltid på, oavsett hur de faller ut.
https://www.economist.com/briefing/2020/04/11/the-changes-covid-19-is-forcing-on-to-business
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar