Tyckandet tar för mycket utrymme
Vi som gillar människor med kunskap, kompetens och erfarenhet kanske kommer att få bättre tider framöver? Håll med om att det blir både trovärdigare och bättre när kunniga, kompetenta och erfarna delar med sig av sitt tyckande än när det kommer från generella proffstyckare? Tror du mer på en kunnig, kompetent och erfaren hantverkare än en som aldrig varit hantverkare men ändå tycker sig veta bäst? Känner du dig tryggare om läkaren eller piloten har en imponerande meritförteckning jämfört med en nybliven läkare eller pilot? Riktig meritokrati, sakkompetens, behöver få betydligt större utrymme i medier som kallar sig seriösa.
Susanna Birgersson, Expressen, skriver så pricksäkert om törsten efter kompetens i debatter istället för politisk marknadsföring eller propaganda. För Sveriges skull behöver experter och ledande tjänstemän mycket oftare få visa vad de kan genom att debattera viktiga sakfrågor och försvara sina positioner. Gärna med tydlig integritet mot departementsledningar om de anses driva heltokiga linjer. Jag håller med Birgersson om att våra allt svagare medier kan stärka sin roll genom att bli betydligt mer grävande, expertorienterade och släppa fram mindre av politiskt skådespeleri i de mediekanaler som vill vara "seriösa". Politiskt skådespeleri som på Agenda igår där Jonsson, C, vill låsa in M i ett strukturellt samarbete i krisen samtidigt som Moderaternas Svantesson skickligt lyfter fram värdet av att engagera hela riksdagen. Hon bjöd tydligt på informationen att regeringen inte är klok nog att jobba mycket mer inkluderande i krisledningsarbetet med hela riksdagen. Personligen hade jag hellre lyssnat på reflektioner på olika politiska utspel från professorn i statsvetenskap Tommy Möller och statsvetartyckaren Stig-Björn Ljunggren.
"Dag efter dag är det i stället experter av olika slag som står i rampljuset. De bjuds in till nyhets- och fördjupningsprogrammen i radio och tv. För att berätta, kommentera och kritisera andra experter. Experter från olika men närliggande fält konfronteras med varandra. Epidemiologer följs av ekonomer, sinsemellan grälande. Som lyssnare och tittare får man stoff till att mödosamt bilda sig en egen uppfattning."
"Sällan har kontrasten blivit så plågsam. Sällan har det blivit så uppenbart hur lite av fakta och analys som förmedlas när politiker ställs att debattera mot varandra. Sällan har jag saknat en expert så mycket, någon som kunde ha benat ut vad det där oändligt enorma krispaketet egentligen bestod av – till vad, till vem, till vilken nytta?"
"Om man får önska något inför att pandemin ebbar ut är det att experterna får stanna kvar i rutan. Varje inslag om samhällsproblem behöver inte utmynna i en hetsig debatt mellan en regeringsmedlem och en oppositionsföreträdare. Varje kristdemokratisk Facebookuppdatering behöver inte bli en nyhetsartikel. Tänk om medierna fortsatte att vrida och vända på den statistik som visar de olika trenderna inom samhällsutvecklingen, och lät bli att blåsa upp varenda partisympatiundersökning eller förtroendemätning. Så mycket intressantare vår offentlighet skulle bli."
https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/njut-av-tystnaden-fran-det-installda-politikerkabblet/
När Miljöpartisten Bolund blev intervjuad av P1 i lördags framgår tydligt hur ointressant och ytliga svaren blir när det inte är någon riktigt sakkunnig som bjuder på sina kunskaper och reflektioner.
https://sverigesradio.se/avsnitt/1467626
Samtidigt är det viktigt att experter, sakkunniga, talar tydligt för att deras budskap ska ha en chans att få gehör hos oss som inte är experter. Vi är trots allt många som begåvats med sunt förnuft. Jag tycker Folkhälsomyndigheten gör mycket bra i nuläget. Samtidigt är den expertkommunikationen som vi fick ta del av på Agenda, SVT, igår kväll inte godkänd! Om arbetstagare ska följa rådet att känna efter om man tror sig ha minsta lilla kroppsfel och i så fall ska välja att stanna hemma, då finns väldigt få som kan jobba. På med munskydd! Och i övrigt tillämpa högre hygienrutiner än dem som alltid ska råda! Karin Tegmark-Wisell, Folkhälsomyndigheten, är sannolikt mycket kompetent men hon måste prata så att vi med sunt förnuft bättre kan förstå vad hon säger. Vad svarar hon egentligen om riskerna med att SARS CoV-2 smittar som vanliga virus, det vill säga bland annat luftburet? Det är hög tid att införa mun och nässkydd som huvudregel för alla som måste hjälpa våra mest sårbara för Coronasmittan.
https://www.svtplay.se/video/25935848/agenda/agenda-5-apr-21-15
Idag publicerar UNT en viktig debattartikel om behovet av mellanvårdsboenden samt ett betydligt bättre ledarskap för att genomföra den beslutade prinärvårdsreformen. Utvecklingspartiet Demokraterna, UPD, fokuserar på huvudsaker inom politiken. UPD erbjuder Uppsalaborna kunniga, erfarna och mycket engagerade företrädarkandidater.
”Våra äldre invånare i behov av omfattande omsorg och vård måste skyddas och vårdas bättre. Inte minst i tider som nu med coronavirus. Pandemier liknande SARS CoV-2, corona, kommer att återkomma i framtiden. Ett sätt att förbättra våra äldsta invånares välbefinnande är att säkerställa att många fler äldre i riskgrupper ges möjligheter till platser på mellanvårdsboenden och särskilda boenden. Vi efterlyser omedelbara satsningar på mellanvårdsplatser. Det innebär till exempel att våra sköraste äldre som idag erbjuds hemtjänst mycket bättre än nu kan skyddas. Vi har fortfarande inte övertygats om att Uppsala kommun vidtagit tillräckligt med kraftfulla åtgärder för att minska coronaspridning till sköra äldre med behov av hemtjänst.”
”Det har nu gått över en månad sedan vi fick kunskap om att det är multisjuka och äldre som tillhör de grupper som riskerar livsfara om de smittas. Hur skyddas dessa äldre nu när så banala saker som munskydd och handskar börjar ta slut? För oss är det viktigt att våra sköra äldre som vill men idag inte kvalificerar sig för en plats på ett särskilt äldreboende ändå måste erbjudas någon form av vårdboende. Istället för att slösa bort onödiga miljarder på spårvägsprojekt förordar vi istället att Uppsala kommun väljer mer prisvärda kollektivtrafiklösningar och använder investeringsmedel för att bygga ut fler platser för särskilda äldreboenden samt marknadsdriven investeringar i vårdformen "mellanvårdsboenden".”
”Anställningsvillkoren för omsorgs och vårdpersonalen behöver skyndsamt förbättras. Bättre schemaläggning och mer lönespridning kan garanterat bidra till att fler väljer att söka sig till, samt att stanna kvar som medarbetare inom, omsorgen och sjukvården. En omsorg och sjukvård som redan innan coronakrisen brottats med personalbrister och dålig ekonomisk styrning.”
https://mobil.unt.se/asikt/debatt/gor-en-satsning-pa-mellanvardsboenden-5547985.aspx
Dagens besvikelse
Duterte, president för Filippinerna. Jag kan bara uttrycka avsky över att en person som Duterte kan få så många människors stöd. Kampen mot narkotikan borde vara mycket hårdare men självklart inom anständiga gränser. Som i de flesta fall är det genom att jaga pengarna man bäst bekämpar brottslighet. Vidrigt att se och höra hur Duterte agerar och resonerar. Ibland håller jag med många av historiens största filosofer som inte ansåg att alla vuxna var bildade nog för att få rösta. En person som Duterte borde aldrig komma i närheten av mycket makt över andra människors liv. Filippinerna har över 100 miljoner invånare. Tio gånger fler än till exempel Sverige. I Europa är bildningsbasen som tur är god. Här är huvudproblemet att vi sitter fast i gamla strukturer som försvagar vår konkurrensförmåga.
https://www.svtplay.se/video/26239002/mordaren-i-manila
Dagens stjärna
Karin Pihl. Regelbunden fysisk aktivitet är alltid positivt för din hälsaFysiska a
https://www.gp.se/ledare/dansa-i-köket-och-gör-din-hälsa-en-tjänst-1.26338173
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar