Mångfald är bra när det passar
”Mångfald” ses av vissa som något hemskt och av andra som något positivt. Mångfald är naturligt eftersom alla människor är unika, samtidigt tillhör vi samma ras. Varje sammanslutning av individer är en unik ”organism”. Mångfald är i människans värld med andra ord en lika självklar del av naturlagarna som ständiga förändringar. Ändå ägnar många mycket energi åt att förneka naturlagarna mångfald och ständiga förändringar. Inget klokt förhållningssätt om man vill tillhöra ”vinnarna” i en värld fylld av konkurrens. Även det en naturlag. Konkurrens mellan olika intressen är en naturlag. En del av liberalismens filosofi som inte tappat sin viktiga betydelse är insikten om att ett samhälle som bejakar mångfald, konkurrens och ständiga förändringar kommer också att prestera bäst jämfört med samhällen som förnekar naturlagarna. Och den liberala ambitionen om att varje enskild människa ska få möjlighet att utvecklas utifrån individuell förmåga och individuella ambitioner borde vara självklar för alla. Hur kan man inte tycka det? I min värld blir ett sådant tyckande ett självskadebeteende. Men kan ett sådant samhälle prestera framgångsrikt? Ja, precis som jag skriver i boken, om man tydligt i Sverige står upp för de värdegrunder som den svenska flaggan symboliserar och om man entydigt står upp för att svenska lagar gäller alla i Sverige, inga undantag! Idag drivs Sverige och dess delar uselt ur detta perspektiv och det driver oss snabbt mot att bli som många andra samhällen med tydliga A och C lag av människor. Jag vill inte leva i ett sådant samhälle.
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/naturlag
https://www.adlibris.com/se/bok/en-stund-pa-jorden-9789163983900?gclid=CjwKCAiA-vLyBRBWEiwAzOkGVMVHP-EpVZRpGLIFx2vBE0ZESGMALUC5ZK18kKCwQoTxGKJipfEfShoC9-UQAvD_BwE
Inom politiken, och i samtal med enskilda människor, är det intressant att inse hur inkonsekventa många är kopplat till mångfald. Om man förstår vad mångfald är, och innebär, inser man till exempel att inget samhälle någonsin blir ett annat likt. Liknande mönster finns självklart mellan en mångmiljonstad och en liten ”by” med 3-5 tusen invånare. Allt är relativt men naturlagarna gäller ändå. Ur ett service perspektiv kommer en storstad alltid erbjuda A-nivå och en ny C-nivå. Ur ett mångfaldsperspektiv, hur naivt är det att tro att en by kan erbjuda i närheten av all samhälls service som en mångmiljonstad? Både ur ett kompetensperspektiv och stordriftsperspektiv är skillnaderna enorma. Det inser alla. Ändå förs en retorik som bygger på lika för alla. Det kommer självklart aldrig att hända och istället borde utvecklingsarbetet helt fokuseras på att identifiera, förädla och kämpa med de konkurrensfördelar som ett mindre samhälle förhoppningsvis har. Och vi borde snabbare kunna enas om hur behovet av specialistsjukvård och bra utbildning bättre kommer alla svenskar till del. Några av svaren är att förstatliga specialistsjukvården samt att både inom sjukvården och skolan utveckla den användarvänliga digitala närheten för hjälp och kompetensutveckling. Och att digitala stöd kan göra att den lokala förankringen inte går förlorad trots att det är hög tid att minska antalet kommuner från 290 till säg 99. Parallellt är det klokt att ge varje enskild invånare mer löpande makt att påverka de beslutsförslag som ligger på politikers bord.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/miljarder-i-skuldavskrivning-skapar-oenighet-31613
https://www.dagenssamhalle.se/paket/skarpa-forslag-starkare-kommuner-4087
Inte minst för att skapa mer konkurrens bland allt för få politiker är det bra att minska antalet kommuner och skrota landstingen/regionerna. Med till exempel 99 större kommuner och att rikspolitikerna får specialistsjukvården och kollektivtrafiken i knät kommer Sverige kraftigt att stärkas. Och tro det eller ej, i riksdagen kan de folkvalda med fördel operativt gruppera sig ännu tydligare ur ett regionalt perspektiv.
Dagens besvikelse
Alla som inte förstår att Sverige är det samhälle som erbjuder alla sina invånare mest individuella möjligheter i hela världen. Och att det inkluderar väldigt många nya invånare som inte än bidragit till finansieringen av denna fantastiska individuella möjlighet. I princip fri utbildning under hela livet. I princip fri sjukvård. Och krav på det gemensamma att tillhandahålla mat och bostad om man själv inte klarar av att ordna det. ”Fri?” säger många och tänker att de som betalar skatt också har bland världens högsta skattetryck. Det är sant men ur en individs perspektiv, oavsett i vilken socioekonomisk miljö man fötts in i, innebär det svenska systemet enorma möjligheter för alla. Om de möjligheterna utnyttjas är upp till varje individ. Jag blir nästan förbannad över att vi har så många ledande politiker som inte fattar att det är denna fantastiska, och jämlika, frihet som på allvar hotas genom den usla migrations- och integrationspolitiken i Sverige. Det svenska samhällssystemet är på många sätt en unik organism som ska utvecklas, inte avvecklas. Utvecklas genom mer direktdemokrati, tydliggöra våra basvärderingar, mindre offentlig byråkrati, stärkta yrkesroller, tydliggöra kopplingen mellan rättigheter och skyldigheter, säkerställa att alla som lever här långsiktigt också lär sig ok svenska och vi ska stärka vår redan starka innovations och företagarförmåga.
Dagens stjärna
Tobias Tobé, M-ledamot i EU parlamentet. Du som läst min bok ”En stund på jorden”, publicerad 2018, där jag skriver mycket om kulturella skillnader och vad som krävs för att ett samhälle som det nya Sverige ska utvecklas betydligt mer framgångsrikt än hittills. Tobé beskriver på många sätt det jag skriver om i boken och som jag många gånger bloggat om de senaste åren. Uppsala och Sverige behöver politiska ledare som förstår detta och som har erfarenheterna som krävs för att leda samhällsutvecklingen i positiv riktning.
”Ska det lyckas måste vi bort från mångkulturalismens antiliberala idéer och fokusera på att skapa sammanhållning och tillit. Mångkulturalismen har i stället försvårat integrationen och fördjupat segregationsproblemen. Kulturella uttryck och religionsfrihet ska värnas, men det får inte innebära att vi bejakar identitetspolitiska idéer där människor delas in i grupper efter kulturell eller religiös tillhörighet.”
”Mångkulturalismen måste också skiljas från begreppet mångkultur. Det senare är en realitet och betyder att Sverige är ett land befolkat av människor med olika kulturella bakgrunder. Egentligen är detta relativt oproblematiskt om det förenas med en politik där rättigheter och skyldigheter bestäms på individuell basis. ”Gör din plikt – kräv din rätt” ska gälla alla oavsett bakgrund eller framtidsplaner.”
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/qLMrbL/skrota-den-antiliberala-mangkulturalismen?fbclid=IwAR07zL4U6EFVDeqPnBwOXHDQzv1dxNBGtbDxL0CSo3eKm6RjeBEgxFaADCM
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar