Det går
Nästan alla i ett samhälle kan göra någon insats som är samhällsnyttig. I ett land där inga som befinner sig här lagligt svälter är det rimligt att varje vuxen arbetsför bjuds in i gemenskapen att vara värdeskapande. Väldigt många av våra +65 vill fortsätta att arbeta om villkoren för det är rimliga. Väldigt många av våra allt fler arbetslösa är arbetsföra, men saknar tillräckliga kompetenser som till exempel digitala färdigheter och språkkunskaper. För att klara de stora demografiska utmaningar Sverige har på bordet de kommande 20 åren måste många fler av våra arbetsföra snabbt både inkluderas på arbetsmarknaden men om man inte nått pensionsålder vara tvungen att mätbart prestera insatser för att kunna få försörjningsstöd. Och arbetskraftsinvandring av validerade experter, till välavlönade uppdrag, måste förenklas.
Rättigheter måste alltid matchas mot tydliga skyldigheter. Det fattar alla som vill leva i väl fungerande och generella välfärdssamhällen. Det fattar alla som uppfostrat barn till väl fungerande vuxna. Ändå har det på många sätt inte varit PK att tala om både och. Det är minst lika viktigt att tala om skyldigheter som rättigheter. Människor växer upp i olika familje- och kulturmiljöer. Om insikten om det faktumet finns borde alla politiker i ett särskilt samhälle förstå att de också har ett bildningsuppdrag kopplat till upplysning om kopplingen mellan rättigheter och skyldigheter. En sådan skyldighet är att alla som på något sätt kan jobba också ska göra det. Och det offentliga systemet har en skyldighet att säkerställa att det alltid finns sådana insatser att utföra.
Alice Teodorescu har skrivit en ny krönika i GP. Som vanligt är det mesta hon skriver läsvärt. Bland annat skriver hon:
"När Sverige om några veckor äntrar 20-talet är det i en tid av förändring. Det får återverkningar på det politiska landskapet, på de traditionella medierna och institutionerna, på samhället som sådant. Det handlar om såväl teknisk utveckling som påverkar alltifrån arbetsmarknaden till välfärden, som demografisk förändring till följd av åldrande befolkning och betydande invandring."
"Svensk politik har under det gångna decenniet gått från att kretsa kring ekonomisk-politisk, höger-vänster konflikt till att också inrymma en sociokulturell dimension, i vilken frågor om bland annat invandring och nationell identitet ingår. Den senare sfärens skiljelinjer går rakt igenom partierna i lika hög grad som mellan dem. Polariseringens tid är nu."
"Om gårdagens politiska strider handlade om en alltmer växande offentlig sektor, skyhöga skatteuttag och löntagarfonder med syfte att socialisera näringslivet, kommer morgondagens snarare att handla om mångbottnad segregation och uppkomsten av parallella samhällen med växande kriminalitet och otrygghet som följd. Och en alltmer etnifierad underklass vars möjligheter att klassresa kraftigt försämrats, liksom en skola och välfärdstjänster som inte lever upp till medborgarnas rättmätiga förväntningar givet skattetrycket."
https://www.gp.se/ledare/polariseringens-tid-%C3%A4r-nu-1.21391771
Under mååånga år har jag drivit på för en bättre inkluderingspolitik som betydligt bättre än hittills bryter människors utanförskap. Och som leder mot självförsörjning. Att reagera nu tycker jag är intressant..... Ledarskap handlar om att gå före och visa vägen. Inte komma med korrigeringar i efterhand. Att försörjningsstödskostnaderna skulle börja skena var inte svårt att förutse för länge sedan. Och i takt med att vi har allt fler socioekonomiskt svaga invånare lockas också allt fler att utnyttja de system vi har för att hjälpa människor i social- och ekonomisk kris. Vill bland annat minnas att jag redan 2011 ansåg att det var viktigt att också jaga bidragsfuskare effektivare. Vill minnas att det fanns kommunalråd som gjorde roliga april-skämt kopplat till "hyenadräkter".
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7364401
Alice Teodorescu har rätt, det vi behöver är betydligt fler kompetenta ledare inom politiken. Vad vi än tycker om det påverkar politiken väldigt mycket. Då är det klokt att vi invånare bättre än på många år väljer ledare som både står med fötterna på jorden och som har den kompetens som krävs för ett ledarskap som leder mot en attraktiv och konkurrenskraftig framtid. Nedan några till citat från Teodorescus senaste krönika:
"Vilka blir då de främsta politiska lärdomarna från det gångna decenniet, oavsett om den politiska spelplanen återfinns i USA, Storbritannien eller Sverige? Först och främst, vilket den svenska samhällsutvecklingen gång efter annan visar: proaktivitet vinner över reaktivitet, realism över idealism, långsiktighet över kortsiktig opportunism."
"Det viktigaste är inte vilka som utesluts från förhandlingsbordet, utan vilka som deltar. Inte heller är det viktigaste vad man är emot, utan vad man är för. Det centrala är vad handlingar leder till för resultat, inte vad de symboliserar. Goda intentioner är ingen ursäkt för senfärdighet eller okunnighet."
Men framför allt:
1) Ta ingenting för givet, särskilt inte det som förefaller vara positivt. Framgång vilar på kunskap, mod och konsekvensanalys. Var inte ängslig!
2) Framtiden blir vad man gör den till. De problem som Sverige behöver lösa är till stor del resultat av politiska beslut. Lös problem!
3) Samhällsproblemen väljer partierna, partierna väljer inte sina samhällsproblem. Erkänn målkonflikter!
4) Ju mer splittrat samhälle desto större behov av genuin vilja att förstå meningsmotståndarens främsta argument. Lyssna utan att döma!
Dagens besvikelse
De som ser ”IS-kvinnor” som offer. Det stora antalet av dem har ivrigt och aktivt bidragit i IS hemska rörelse. Om det kommer ett antal IS-kvinnor till Sverige måste de kraftigt ”omprogrameras” till att inte se oss svenskar som ”otrogna hundar”.
https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/is-kvinnor-ar-inga-bimbos-de-ar-farligare-an-sa/
Dagens stjärnor
Håkan Boström. Boström beskriver väl hur illa det blir när ideologi går före pragmatism och när karriärpolitiker och teoretiker styr istället för livserfarna praktiker.
https://www.gp.se/ledare/att-sätta-bo-c-ken-som-trädgårdsmästare-1.21200760
Göran Adamson. Forskare som skrivit en debattartikel i GP om varför det är värdefullt med statistik om härkomst kopplat till brottslingar. Statistik är inte rasistisk. Tolkningar av statistik kan vara allt möjligt, inte minst korkade. Personligen tillhör jag kategorin migranter med en förälder som är infödd svensk och en förälder som invandrat. Jobb, jobb och jobb, minskad segregation samt värdegrundsträning leder mot en positiv framtid. Alla som kan jobba ska jobba. Det är bra av många skäl. Huvudregeln i svensk integration måste vara någon form av ”on the job training”. Träning kan vara utbildning eller fysiska insatser med krav på mätbara resultat.
https://www.gp.se/debatt/därför-är-det-viktigt-att-studera-härkomst-i-brottsstatistiken-1.21177620?fbclid=IwAR0KQ11W1KvMQy9_gqeemS2nbNxR7LIDzqRLiXx2dWy2Sw098g6l9dMstYs
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar