Mer för pengarna
Vänstermänniskor anser alltid att svaret på bristande förmåga inom offentlig sektor är högre skatter. Högre skatter som ska finansiera det som olika verksamheter anser de inte klarar av att finansiera för att klara sina uppdrag. Aleksandra Boscanin, GP, har helt rätt i att ännu högre skatter är fel väg att gå för att lösa våra stora samhällsutmaningar som redan är stora och de växer kraftigt. Mer för alla skatter och avgifter måste vara i fokus. Det går! Finns det någon svensk som inte har märkt hur ineffektivt vissa offentliga uppdrag fungerar? Magdalena Andersson, finansminister, förstår detta. Problemet är att hon verkar i ett parti med allt för många vänstertänkare och med politiska samarbetspartners som inte förstår krass ekonomisk verklighet.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Produktion-och-Investeringar/Produktivitet--internationellt/
"Sverige står inför stora demografiska utmaningar. De stora barnkullarna på 40-talet i kombination med ökad livslängd innebär att antalet personer över 80 år väntas öka med 200 000 – motsvarande 36 procent – fram till 2026. Det behövs därför nya äldreboenden och vårdcentraler för att möta ökningen och det innebär i sin tur att det behövs fler undersköterskor, sjuksköterskor och annan vårdpersonal. Närmare bestämt skulle det behövas 560 nya äldreboenden och 75 nya vårdcentraler. Detta enligt regeringens beräkningar. Rekryteringsbehovet uppskattas till 80 000 (!) personer under samma tidsperiod."
"Expansionen med äldreboenden och personal är inte gratis. Fram till år 2026 saknas 90 miljarder kronor till välfärden. Frågan är var dessa miljarder ska hittas. Finansminister Magdalena Andersson (S) utesluter inte skattehöjningar. Men hon pekar också på att skattepengarna behöver prioriteras och användas smartare: Resurser ska inte läggas på dyra konsulter och dåligt genomföra upphandlingar, var budskapet i ett pressmeddelande från Finansdepartementet. Finansministern har rätt i att det finns pengar att spara. Fredrik Tamm, expert på offentliga upphandlingar på researchbolaget Dagens Samhälle Insikt, uppskattar att minst 10 procent av kostnaden för upphandling är rent slöseri. 2017 motsvarade det närmare 90 miljarder kronor."
"Om Göteborgs kommun skulle kunna sänka sina kostnader till genomsnittsnivån för de kommuner som presterar bäst till lägst kostnad skulle drygt 2,9 miljarder kronor kunna sparas per år. I beräkningen har hänsyn tagits till strukturella skillnader för att Göteborgs resultat ska kunna vara jämförbart med andra kommuner. Detta är ett räkneexempel som inte nödvändigtvis kan översättas rakt av från teori till praktik. Exemplet visar emellertid att det finns produktivitetspotential – och därmed pengar att spara. Med bättre prioriteringar och ökad produktivitet bör ytterligare skattehöjningar kunna undvikas, eller åtminstone begränsas. Oavsett behövs det pengar och det snabbt. Det skulle inte skada att se över vilka vinster som kan göras genom kloka besparingar innan väljarna hotas med ytterligare skattehöjningar."
https://www.gp.se/ledare/skatteh%C3%B6jningar-kan-undvikas-1.17103767
Dagens besvikelse
PM Nilsson. Ofta skriver han klokt på Dis ledare. Den här gången förstår jag inte varför han väljer att vara så optimistisk. Läget är inte så positivt som han beskriver och effekterna av en lågkonjunktur kommer sannolikt dra ner Sverige i en djup kris i redan hårt prövade utanförskapsområden och dess invånare.
https://www.di.se/ledare/sverige-klarar-sin-kris/
Dagens stjärna
Gunnar Wetterberg. Som jag skrev för några dagar sedan är det hög tid för ingenjören att höjas till skyarna som de roller som främst kan bidra till en ljus framtid för oss människor.
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/klimatkrisen-kan-bara-losas-med-fler-ingenjorer/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar