Statens ansvar
Rättigheter och skyldigheter ska alltid hänga samman. Det ska självklart även gälla en stat. Det är en helt sjuk ordning att rikspolitiker driver en oansvarig migrations- och integrationspolitik som kommunerna sedan får betala för i form av social oro och ekonomiska problem. I dessa tider av Europaparlamentsval kan man undra om det inte är dags att helt lägga ner Sveriges riksdag. Som vanligt är Malcon Kyeyunes reflektioner läsvärda. Nedan får du ett läsvärt smakprov.
"Alldeles nyligen publicerade SKL sin senaste rapport om den ekonomiska situationen för svenska kommuner och regioner. Rapporten, samt de återkommande tidningsrubrikerna om nya kommuner som plötsligt brottas med enorma underskott, visar att krisen för den offentliga sektorn som många förutspådde inte längre tornar upp sig vid horisonten. Krisen är redan här, även om vi just nu bara känner av de första förskalven."
"Det tragiska med SKL:s rapport är att så lite är nytt i den. Dels har SKL i åratal varnat för att vi skulle hamna här om ingenting gjordes. Dels har våra politiker känt till problemen och att den förda politiken, framförallt gällande finansieringen av migrationen, skulle leda oss hit. Absolut ingen i det avlånga landet Sverige kan påstå att krisen kommer som en chock.
Detta illustrerar en av de olyckligaste, och på sikt också farligaste, bristerna i det svenska politiska systemet just nu. Under lång tid har många av våra politiska frågor dominerats av en ”chicken race”-logik. Termen avser en tävlan där två bilar i samma fil kör mot varandra i hög hastighet, och den som svänger av åt sidan först förlorar – han är en ”chicken”."
"Slutsatserna i SKL:s rapport hade inte behövt skrivas om inte svenska politiker hade kört sitt eget lilla chicken race de senaste åren. Regeringen visste från början att två års etableringsperiod för nyanlända var en fantasi, men de kortsiktiga vinsterna – att slippa erkänna de reella kostnaderna som politiken medförde – gjorde att man fortsatte att dumpa kostnaderna på kommunerna ända tills krocken med verkligheten var ett faktum. ”Vi klarar det!” fick vi höra från politiker som länge har vetat att vi inte klarar det här för fem öre. Nu är kommunerna i en situation där de inte kommer klara sitt jobb om inte staten börjar visa en rejäl dos handlingskraft.
Problemet jag ser framöver är dock att Sverige riskerar att byta ut ett chicken race mot ett annat. Risken ligger i att försöka förhala, förneka eller förminska storleken på det statliga ansvar som behövs; att säga att kommunernas situation inte alls är så dålig, att försöka lösa strukturella problem med kortsiktiga riktade bidrag som låter fina (”vi har faktiskt beslutat att avvara hela två hundra miljoner för att stärka äldrevården!”) men som medför en hel uppsättning egna problem."
"Vi hamnade här därför att kommunernas ekonomi på lång sikt prioriteras lägre än diverse politiska vinster på kort sikt. Tills den dagen våra politiker faktiskt ändrar på hur de prioriterar kommer de dödliga frontalkrockarna med verkligheten bara att fortsätta."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/pasta-inte-att-krisen-kommer-som-en-chock-27600
Dagens besvikelser
Länder som inte kraftfullt bidrar till att vi ställer om till ett fossilfritt och resursminimalt samhälle. Jag hoppas att långsiktighetens klokhet vinner. Visst kan vi medelålders och välbeställda frossa i överflöd livet ut, Svarte Petter har våra barn. Det är en helt oacceptabel ordning. Varje vuxen generation har en moralisk skyldighet att verka för att kommande generation får det bättre, inte sämre.
https://www.nytimes.com/2019/05/24/climate/china-arctic.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fclimate&action=click&contentCollection=climate®ion=rank&module=package&version=highlights&contentPlacement=2&pgtype=sectionfront
Boris Johnson, premiärministerkandidat i Storbritannien. EU har självklart inga skäl att avvika från det ”skilsmässoavtal” som gäller alla som gått med i EU-samarbetet. Och skulle EUs representanter i förhandlingarna vika ner sig får garanterat ett skadat EU ännu större problem. Johnson kan driva sitt hot att inte Storbritannien ska göra rätt för sig och betala. EU kan enkelt hantera det. Typ 1000% ökade tullar på produkter och tjänster från Storbritannien kan säkerligen få dem att fatta att de har gjort sitt val och får ta konsekvenserna av det. Du som tycker att EU måste vara snälla mot UK tycker i så fall att frivilligt ingångna avtal ensidigt ska kunna brytas. Det är självklart ingen hållbar ordning. Även om vi i demokratiska val väljer olika ledningar måste varje ledning förhålla sig till ingångna avtal gjorda av till exempel tydliga politiska motståndare. För att undvika oönskade avtal får ett klokt folk undvika att rösta fram dåliga politiska ledningar. UK har inte fått en ”Svarte Petter”, de har själva valt att aktivera en klausul i ett samarbetsavtal.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7238556
Dagens stjärnor
Håkan Boström, GP. Svensk misslyckad migrations- och integrationspolitik har eldat på utanförskapsproblematik, en ökande fattigdom och en skola som har mycket svårt att klara sitt bildningsuppdrag. Alla våra barn och ungdomar har fått Svarte Petter eftersom inga elever idag får en rimlig chans att genom skolan matchas att nå sin fulla potential.
”Det är å andra sidan också ett misstag att betrakta ”socioekonomiska faktorer” som grundorsaken till den här brottsligheten, vilket ofta görs på vänsterkanten. Den svenska migrationspolitiken har lett till mer fattigdom, utanförskap och gängbildningar. De socioekonomiska faktorerna utgör en mellanliggande mekanism, de är helt enkelt till stor del en konsekvens av den förda politiken.”
https://www.gp.se/ledare/nya-siffror-om-brott-och-invandring-1.15467687
Människor som ständigt kämpar för ett globalt kunskapsutbyte och globalt handelsfrihet. Jag gillar inte protektionism.
https://www.nytimes.com/2019/05/24/technology/china-tech-huawei.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar