Vad väntar du på?
Hur modig är du? Vågar du pröva dina vingar och riskera det du har för att få något annat som kan bli mycket bättre? Eller ser du riskerna med att det kan bli sämre och låter dig stoppas av det? Visst är det enklare att fatta sådana beslut när man är ensam än om man är en del av en egen familj. Men jag tror att det är allt för många människor som inte vågar pröva sina vingar i nya djärva sammanhang. Som att till exempel flytta utomlands och våga arbeta och bo i en helt annan kultur. Eller helt byta bransch.
Jag har lite ont i ländryggen på grund av dålig stretching kopplat till träning. Igår gick jag till en massör för att lindra lite av smärtan. Massören var en sådan person som trots två små barn och fru vågat att byta inriktning i sitt liv. Tidigare var han lärare. Idag en mångkonstnär inom företagande som sjunger i kör, en mycket känd kör. Och vilken typ av företagande? Massör varvat med att vara manusförfattare till TV produktioner. Jag hittar inte ord för hur imponerad jag blir av liknande människor. Trevlig var han också. Jag tror att vi som samhälle skulle utvecklas mycket bättre om fler vågade prova nytt och att försöka förverkliga drömmar. Personligen delar jag den "amerikanska" inställningen att misslyckanden inte är något dåligt om man gjort sitt yttersta för att något ska fungera. Det är svårt att lyckas väl med det mesta. Den som inte ens försöker inom ett område som lockar missar garanterat viktiga erfarenheter under det enda liv vi har. Det livet är nu. Och oavsett ålder kan man alltid ha modet att våga prova nya saker. Prova mer är kort och gott mitt budskap.
https://shortcut.se/artiklar/de-11-mest-kanda-karriarbytena/
https://www.dagensmedia.se/poddar/under-femton/flera-karriarbyten-blir-normalt-i-framtiden-6924297
https://www.prevent.se/arbetsliv/ovrigt/2018/unga-tror-pa-manga-karriarbyten/
Ett tecken i tiden om att allt fler blir allt "modigare" är att fler och fler väljer att byta parti när de röstar. Det är bra. Ännu bättre är det när fler inser att det ofta är klokt att rösta olika i de tre val vi regelbundet genomför i Sverige.
Dagens besvikelse
De som inte kan skilja på olika invandringsprofiler. Svensk migrationsdebatt är korkad. Vi måste tydligare kunna nyansera den med alla dess varianter. Inom invandringen måste vi kunna tala om asylinvandring, fattigdomsinvandring, anhöriginvandring och arbetskraftsinvandring. Och inom arbetskraftsinvandringen måste vi kunna tala om vilken typ av arbetskraftsinvandring vi ska anse högt prioriterad och vilken vi anser vara lågt prioriterad. Varför har vi inte en mer intelligent debatt om något som är så viktigt?
https://mobil.unt.se/asikt/debatt/sverige-ska-inte-smasnala-5327564.aspx
Dagens stjärnor
Anna Karin Hatt och Andreas Åström. Självklart ska Sverige uppmuntra och förenkla för invandring av arbetskraft, och att behålla duktiga utländska studenter. Nedan bifogade debattartikel är bra och viktig. Jag skulle inte använda ord som "småsnåla" utan kalla det för vad det är, idiotiskt.
"Sverige är ett litet land på kanten av Europa utan givna konkurrensfördelar. Vi har inte fått något gratis utan måste konkurrera med vårt kunnande. Våra möjligheter att hävda oss i den globala konkurrensen avgörs av vår förmåga att utveckla nya idéer och tillgången på kompetent arbetskraft för att arbeta med dessa. Bristen på kompetens har varit det största hindret för den svenska ekonomin de senaste åren. Arbetsförmedlingen räknar med att det kommer att vara brist på arbetskraft i två tredjedelar av alla yrken de närmaste fem åren."
"Enligt Konjunkturinstitutets senaste konjunkturrapport för maj har över 30 procent av företagen i näringslivet brist på arbetskraft. I vissa tjänstebranscher är bristen ännu större."
"Det är dags att en gång för alla ta bort de småsnåla hinder som hindrar kompetenta människor från världens hörn att söka sig till Sverige för att arbeta och bidra till vårt välstånd."
https://mobil.unt.se/asikt/debatt/sverige-ska-inte-smasnala-5327564.aspx
Sverige har onekligen fått en mycket negativare ”bild” utomlands än tidigare. Samtidigt ska vi vara mycket glada över att många skickliga ändå ser Sveriges storstadsområden som intressanta att överväga. När vi runt om i landet, och nationellt, får politiska ledningar kompetenta nog att vända dagens stora samhällsproblem kan Sverige och dess delar återigen blomstra. Det kommer inte att ske av sig själv, det krävs kompetent och fokuserat ledarskap. Sverige är fortfarande ett attraktivt land på grund av vår relativt friska natur, vår allemansrätt, en rimligt fungerande byråkrati och väldigt förmånliga system för utbildning, föräldraledighet, semestrar, omsorg och vård. Det är inget som kommer gratis utan våra höga skatter ska leverera bra utbildning, omsorg och vård när det behövs. Idag får vi inte tillräckligt bra leveranser av välfärdstjänster, det måste vara prioriteringen för politiken. Allt annat får vänta. När det åter fungerar, och den organiserade och grova brottsligheten kraftigt är bekämpad, är vårt samhällsbygge mycket attraktivt för världens attraktivaste arbetskraft.
"Sverige är näst mest attraktivt i världen för mycket högt utbildade med en doktorsexamen eller en masterutbildning. Australien toppar, enligt OECD, men sedan kommer Sverige följt av Schweiz, Nya Zeeland och Kanada."
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7234475
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar