Egenintresset
Visst förstår du att det är mänskligt att se till egenintresset? Det gör alla människor, i en eller annan form. Även "moder Teresa-typer" agerar utifrån egenintresse. Den typen av människor får helt enkelt en stor egen tillfredställelse av att vara till för svaga andra människor. Tveklöst kan vi resonera om grader i egenintressen och i vilken utsträckning det kan definieras som mer eller mindre altruistiskt.
https://www.synonymer.se/sv-syn/altruism
Det är bedrövligt med politiskt aktiva i ledande ställning som i sitt engagemang har en låg nivå av altruism kopplat till de människor de ska företräda. Människor som är korrupta är aldrig lämpliga som företrädare för andra. Människor som har ett stor behov av att leva flott, på alla sätt, är att betrakta som högriskrepresentanter för det folk de ska tjäna. Människor som går att köpa kopplat till att de enskilt gynnas av det ska hållas långt ifrån den offentliga makten. De kommer aldrig att tjäna det folk de ska tjäna på ett bra sätt.
Smutset i Österrike är en påminnesle om att det finns gott om smuts bland dem som säger sig företräda andra på ett bra sätt. I Expressen kan vi läsa nedan om delar av det smutsiga som beskrivs kopplat till Österrikes politiska kaos.
"Men det var en fälla. Alyona Makarova finns inte – den rika ryskan var bara ett lockbete. Nu står Österrike inför ett extraval, sedan kansler Sebastian Kurz (ÖVP) deklarerat att han fått nog av koalitionspartnern. Det är än så länge inte klarlagt vilka som ligger bakom fällan som FPÖ-topparna fastnade i – eller vilka motiv de hade att gillra den. Österrikisk politik kan vara smutsig – Socialdemokraterna avslöjades exempelvis med en antisemitisk smutskastningskampanj mot ÖVP inför valet – men det verkar osannolikt att inrikespolitiska motståndare skulle ha väntat i två år med att släppa filmen."
"Avancerad avlyssningsutrustning – övervakningskameror och mikrofoner gömdes i lampknappar och mobilladdare – skulle kunna tala för att Ibizakvällen var en operation som utfördes av en säkerhetstjänst. I så fall reses flera frågor: Från vilket land? Och varför släpper de filmen just nu, med en vecka till EU-valet?"
"Marine Le Pen fick redan inför förra EU-valet ett lån från en rysk bank – och tackade med att ge sitt stöd åt Kriminvasionen. I april avslöjade BBC att en Bundestagsledamot från tyska extremhögerpartiet Alternative für Deutschland (AfD) bett ryska UD om ”materiellt stöd och hjälp med media” i valrörelsen. Han beskrevs som ”totalt kontrollerad” av ryska källor.
Vi kan vara säkra på en sak: Sådana transaktioner betalas tillbaka med politiska gentjänster."
https://www.expressen.se/ledare/hogerpopulister-till-salu-for-rubler/
Vare sig det är lokala val eller val till Europaparlamentet är det klokt att göra vad man kan för att försäkra sig om var en kandidat har sin lojalitet. Jag skulle aldrig lägga min röst på någon som jag inte tror företräder det samhälle jag tillhör! Det är hela idén med representativ demokrati.
Dagens besvikelse
De som inte är mycket källkritiska i en tid där avancerad "fake news" används i allt större utsträckning för att sprida uppfattningar som skadar dem någon vill skada. Du har ett eget stort ansvar att inte gå på dessa påverkanskampanjer som blir allt mer avancerade. Titta gärna på bifogad youtube film för att förstå vad som redan händer.
https://www.youtube.com/watch?v=bE1KWpoX9Hk
Dagens stjärna
Andrej Kokkonen. Ja, de "etablerade" partierna har skött svensk migrations- och integrationspolitik uselt de senaste tjugo åren och själva starkt bidragit till att nya politiska krafter vuxit sig starka. Det stör mig dock att ordet "invandring" beskrivs som typ "svart eller vitt". Arbetskraftsinvandring är till exempel något helt annat än invandring av fattiga människor som söker sig en bättre framtid i ett rikare samhälle med generösa försörjningsstödssystem. Den som kämpar för social- och ekonomisk hållbarhet i just vårt samhälle bör hålla tungan rätt i munnen när man tänker på invandringsmöjligheter och hot. Vi får se om det till sist blir M och S som enas om en hållbar migrationspolitik.
"Vilka politiska partier vi har bestäms till stor del av vilken politik väljarna efterfrågar. Att invandringskritiska partier skördar framgångar beror alltså på att många väljare efterfrågar en mer restriktiv invandringspolitik. Vad många kanske inte vet är att partierna också påverkar sina väljares åsikter – och därmed är med och påverkar den opinion de lever på."
"I takt med att invandringskritiska partier vinner över fler väljare kommer således motståndet mot invandring att öka bland en stor grupp väljare i Västeuropa. Mycket forskning pekar även mot att etablerade högerpartier ofta kopierar framgångsrika invandringskritiska partiers politik för att hindra väljarflykten till partierna. Moderaternas omsvängning i flyktingfrågan de senaste åren är ett exempel. En trolig effekt av sådana strategier är att många av deras väljare kommer att följa efter och också bli mer invandringskritiska (men möjligen mindre invandringskritiska än om de istället hade börjat rösta på invandringskritiska partier). Med andra ord kommer motståndet mot invandring förmodligen att öka även bland många etablerade högerpartiers väljare framöver."
"Om övriga partier på vänsterkanten följer efter kommer vi därför att se en ökad polarisering, snarare än en mer restriktiv opinion, i invandringsfrågan. Väljer Socialdemokraterna istället att förena sig med Moderaterna och förespråka en mer restriktiv invandringspolitik kommer förmodligen de senaste årtiondenas förändring av invandringsopinionen i liberal riktning att stanna upp och kanske vridas tillbaka. Partiers strategival spelar roll – även för opinionen."
https://www.gp.se/ledare/de-invandringskritiska-partierna-och-politiken-1.15128170
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar