Northug fick energi av att dissa svenskar
Vad ger dig energi? Vad tar din energi? Eftersom vi alla är olika är också svaren väldigt individuella. Inte minst den fantastiska skidåkaren Petter Norhug, som nu "lägger skidorna på hyllan" är ett exempel på person som får energi genom att provocera. Det som är provokativt i Sverige är inte nödvändigtvis provocerande i Norge. Tro det eller ej men det är på flera sätt en generellt olik kultur i Norge jämfört med i Sverige. Norrmännen är till exempel mer individuellt orienterade än svenskar. Danskarna är ännu mer individuellt orienterade. Samtidigt har båda dessa länderna och dess folk visat att de också klarar av att prestera som lag i olika sammanhang.
Samtidigt som norrmännen kan lära oss svenskar mer om skidåkning kan danskarna med fördel återuppväcka en pragmatisk liberalism i vårt land. Tveklöst gör det lilla danska folket mycket rätt som bland annat toppar listan över bästa land att bo i. Och deras invånare rankas som de lyckligaste i världen. Landet hade också en statsminister som nyligen offentligt kritiserade den svenska regeringens hantering av migrationsfrågan. Det är ett mycket ovanligt agerande i en värld full av beteendeprotokoll.
Idag saknas i Sveriges riksdag ett, eller flera, partier som på olika sätt företräder den pragmatiska liberala vägen framåt. Sådana partier finns i härliga Danmark. Nedan ledarartikel kan inspirera dem som försöker rädda en rimligt stark liberal politisk maktbas i Sverige. Med den nuvarande politika ordningen i Sverige blir den liberala kraften allt svagare.
"Som statsvetaren Ann-Sofie Dahl för några år sedan konstaterade i boken “Matadorlandet” är det verklighetens motsvarigheter till Korsbæk som fortsätter att definiera danskt samhällsliv. Denna samhällsstruktur har lagt grunden för en stark liberal tradition av individualism och småskalighet, med en betydande misstro mot den politiska makten i Köpenhamn. Det är en liberal tradition som också avspeglas i att tre av folketingets nio partier beskriver sig som liberala."
"Regeringspartiet Venstre har sina rötter bland de liberalt sinnade bönder som spelade en avgörande roll för den danska demokratins genombrott. Med en stark förankring i landsbygdens folkrörelser, men också i frikyrkligheten, finns det likheter både med det svenska Centerpartiet och med det frisinne som länge var en viktig del av Folkpartiet. I Korsbæk är det partiet för den frikyrkligt uppfostrade jyllänningen Skjern såväl som för grishandlarens affärssinnade fru Katrine."
"Sverige är inget matadorland. Men det politiska och parlamentariska självförtroende som utmärker dansk liberalism finns det all anledning för svenska liberaler som söker en tydligare identitet att låta sig inspireras av."
http://www.gp.se/ledare/l%C3%A5t-dansk-liberalism-inspirera-1.11708917
Petter Northug är en av många människor som tagit vara på det liberala samhällets möjligheter att försöka förverkliga personliga drömmar. Alla lyckas inte lika bra som denna norrman. En norrman som till delar fick positiv energi av att retas med svenskar.
https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/petter-northug-avslutar-karriaren
https://www.svtplay.se/klipp/20371378/northug-i-tarar-nar-karriaren-lades-pa-hyllan
http://www.pressen.se/9668345.html
Dagens besvikelse
De som ensidigt fokuserar på ekologisk mat. 100% ekologiskt är av många skäl fel väg att gå. Vilket vägval är klokare? Sannolikt ett som innebär 50% ekologiskt och 50% där fokuset är närproducerat.
https://www.expressen.se/ledare/var-inte-ett-ego-sluta-upp-att-ata-eko/
Dagens stjärnor
De som äntligen röstat klokt inom EU-maskineriet. Det är beslut som detta som visar att EU har många viktiga roller att fylla. Inte imponerande att det tagit så lång tid att komma fram till självklarheter. Självklart ska även bolag som Google, Facebook och Amazon göra rätt för sig där de tjänar pengar på sina tjänster. Varför ska världens mest lönsamma företag slippa skatt som alla andra företagare måste betala?
https://digital.di.se/artikel/eu-parlamentet-rostar-ja-till-digitalskatten
Torbjörn Nilsson. Ja, det håller inte ihop. Så länge som Liberalerna och Miljöpartiet är nere för räkning gynnar det Centerpartiet. Av svaga alternativ upplevs tills vidare C som det minst svaga bland partier som bl a försöker ta miljö- och klimatfrågorna på största allvar. Ja, ja, vi får se hur det går. Med tanke på Liberalernas och Miljöpartisternas opinionssiffror är de sannolikt beredda att göra väldigt många uppoffringar för att undvika ett extraval. Vilken extremt lång omväg för att landa i en Moderatregering. Eller hur tror du att det slutar?
”Partiet präglas av två rörelser de senaste 20 åren: Först en förflyttning till höger i den ekonomiska politiken, sedan en förflyttning i liberal vänsterriktning i migrationspolitiken. Båda är väl förankrade. Men i dagens parlamentariska läge hamnar de här två rörelserna i konflikt med varandra. Och det är ju orimligt att tro att alla betydande centerpartister landar på exakt samma punkt när avvägningarna ska ske.”
https://www.expressen.se/nyheter/det-existerar-en-splittring-i-centern/
Ebba Busch-Thor. Vilken utveckling kopplat till partisympatier! Dubbelt så stora som L i mätningen och inte långt bakom C. Uppsalakraften är imponerande oavsett vad man tycker om politikens innehåll. Busch-Thor och KD står tydligt upp för Alliansinriktningen inom politiken. Eftersom de flesta väljarna som röstat på M, C, KD och L trodde att de röstade på partier som skulle samarbeta levererar KD trovärdigt i linje med det. Visst är det intressant att när vi rullar in i år 2019 har partier som kallar sig liberala enbart runt 13% av folkets stöd. Det är långt ifrån imponerande.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/XwkoWm/skracksiffra-for-l--kd-nar-ny-rekordniva
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar