Vägval mot framtiden
Vad handlar politik om? Konsten att leda ett samhälle på ett ansvarsfullt sätt och ett sätt som vinner acceptans bland en stor andel av den befolkning man ska leda. Konsten att bidra till att just det egna samhället utvecklas konkurrenskraftigt i förhållande till andra samhällen. Vad som är ett attraktivt samhälle skiljer sig ideologiskt åt mellan olika partier. Det politiska arbetet handlar om att få så mycket kraft som möjligt bakom egna framtidsvisioner för till exempel Uppsala och för den sakpolitik som leder oss dit. Enkelt eller hur? Och inget parti har egen majoritet så de som vill ha en chans att påverka mer än mindre måste hitta samarbetspartners som skiljer sig minst ifrån egna ambitioner. Inte egna ambitioner i en eller några sakpolitiska frågor utan sett till partiers hela politiska program. Med tanke på till exempel tillväxtens avgörande betydelse på samtliga sakområdena möjliga politik är det en sakfråga som borde exkludera eller ena partier. Tillväxt är det samhällssyre som gör att samhället kan utvecklas, så enkelt är det.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Politik
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Statsvetenskap
https://www.levandehistoria.se/historia-som-mening-och-makt/historia-i-politiken
Maud Olofsson har fått erkännandet som den viktigaste kraften för att Alliansen bildades. Det är ingen dålig bedrift. Det var tack vare Allianssamarbetet som Socialdemokraternas långvariga och starka maktposition för alltid kunde brytas. Tack Olofsson för den viktiga insatsen. Alliansen kan fortsatt tjäna berörda invånare väl. Då måste de svåraste och viktigaste frågorna lösas ut, och laget före jaget måste finnas med för att det ska hålla. Om det finns ett starkt vänsteralternativ måste Alliansens företrädare inse att sammanhållningen har stor politisk betydelse. Om man inte förstår det är man egennyttig och kortsiktig i sina ställningstaganden.
Ulrica Schenströms bifogade gästkrönika är läsvärd. Det är ett stort misslyckande att inte Allianspartierna kunde förhandla ihop sig redan innan valet. I Uppsala hade vi kommit långt med det men de splittrande kortsiktiga egenintressena fick ta över vägvalen för vissa tidigare Allianspartier.
"”Nu skickas Svarte Petter mellan de borgerliga partiledarna. Ingen vill ha skulden för Alliansens haveri. Den som pekas ut riskerar att tappa många väljare. Men det viktigaste skälet till att samarbetet är på väg att gå under är inte någon partiledare utan det nya politiska landskapet”, skriver Ewa Stenberg i Dagens Nyheter i en kommentar dagen före den historiska statsministervoteringen om Ulf Kristersson, eller ska vi se det som dagen före Alliansens uppbrott?"
"Jag som var med i Högfors de där augustidagarna 2004 har svåra dagar just nu. Det gör nästan ont. Det är väldigt känslomässigt och det känns både så otroligt och onödigt. Jag tror heller ingen går utan skuld för problemen vi nu ser. Historisk sett så var Alliansens fyra partier som alla var lika ansvariga för att bygga, ansvara och fördjupa alliansen."
"Borgerligheten hade, innan 2004, aldrig någonsin kommit samman före ett val och processen var inte smärtfri för något parti. Men det var nödvändigt – socialdemokraterna använde sig konstant av borglighetens oförmåga att samla sig. Denna situation ledde till att socialdemokratin kunde sitta och regera landet i 65 av 74 år. Detta var det vi försökte att vända och ändra på."
"Det sägs att en generation bygger upp, andra generationen förvaltar och att den tredje generationen fördärvar. Skulden ligger dock inte helt och hållet på den tredje generationen utan allt som oftast på den första och andra generationen som inte haft förmåga att förklara vad Alliansen egentligen var och hur det historiskt såg utan innan mötet i Högfors 2004."
"Jag hoppas att alla nu tar sig samman och arbetar framåt med riktigt politiskt innehåll – före nästa val."
"Allt annat riskerar leda till ett Sverige som leds av Socialdemokraterna under en lång tid framöver, eller ett Sverige som leds av Sverigedemokraterna. Det kan väl ändå inte finnas någon borgerlig, liberal eller konservativ person som verkligen vill det?"
http://www.gp.se/ledare/schenstr%C3%B6m-alliansen-beh%C3%B6vs-fortfarande-1.10966362
Dagens kalkoner
De som inte tycker att även pojkar ska HPV vaccineras.
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/hpv-vaccin-maste-aven-erbjudas-pojkar-24886
De som allt för länge drev på en ohållbar migrationspolitik. Bra att nästan alla partier till sist vidtog förändringar när de sent började förstå volymutmaningarna och de sannolika konsekvenserna. Dag för dag blir konsekvenserna tydligare. Det märks bland annat i Malmö och Uppsala. Idag har kommunstyrelsens arbetsutskott i Uppsala ett särskilt fokus på Gottsunda. Det är klokt att driva en socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar politik.
https://www.expressen.se/kvallsposten/antalet-hemlosa-okar-lavinartat-allvarligt/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook&social=fb&fbclid=IwAR2zbnXzq_RtmgDVZzv7_EhNYmhKGJTc1oRjTijwhn7SdXmM6gveQGCmWqE
Dagens stjärna
Emma Hammarlund, geolog med en banbrytande hypotes om syrets betydelse för livet och den biologiska mångfalden. Inom paleontologin anses hennes hypoteser kraftigt utmana etablerade tankar. Jag tror hon har rätt och när det är bekräftat kommer det få stora positiva effekter. Bland annat inom cancerforskningen.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6865145
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1184699?programid=412
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar