Dessa evigt svåra val
Var vill du bo om du fritt får välja? Vissa säger på landet. Andra säger på en så bra adress i en storstad som möjligt. Andra kämpar hårt, eller ärver, för att ha råd med både och. Vissa vill skryta med sitt boende och skylta med sina framgångar. Andra vill bo så sparsamt som möjligt av hänsyn till miljön och för att inte binda upp sig för mycket i fasta och höga rörliga priser som räntor på lån och elkostnader representerar. Vissa mår dåligt av att leva i stans stress, men kan inte hitta ett fungerande mindre samhälle där de tycker de kan försörja sig. Andra mår dåligt av många mindre orters upplevda trångsynthet, svårigheter att hitta likasinnade, en mycket begränsad arbetsmarknad och ett fattigt restaurang och nöjesutbud. Vissa vill bo i landsbygdens lugn, i närheten till mycket naturlig natur och på en plats där man kan bo stort relativt billigt. Och i en stor landsbygdskommun som Uppsala kan man för vissa få det bästa av två världar, bo på landet och inom 30 minuter ha tillgång till allt som en storstad erbjuder. Vi människor är helt enkelt olika med olika smak. Vi människor dras också till människor som liknar oss själva.
Om alla fritt kunde välja bostadsort, och klara sin försörjning, då är jag säker på att många skulle byta sin bostadsort. Det inkluderar att många säkerligen skulle föredra Sidney, Vancouver eller New-York istället för Stockholm. Och flera som är jordbrukare i Skaratrakten, Burträsktrakten eller Värnamotrakten skulle nog hellre vara jordbrukare i ett trevligt mindre samhälle i Chile, Thailand eller i Kalifornien. Bostadsfrågor är centrala för de flesta. Och de flesta vill bo i närheten av nära och kära, om man har några. Därför finns också för de flesta i grunden en önskan att bo kvar där man har anknytning och just flera nära och kära.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/orterna-de-unga-flyttar-ifran-20430
http://www.allehanda.se/kultur/manga-fler-vill-bo-pa-landet-men-var-ar-valfriheten-jag-har-aldrig-klarat-av-att-leva-i-en-stad#eas_redir=true
http://mobil.vt.se/nyheter/vastervik/flest-vill-bo-pa-landet-om4935119.aspx
Många ambitiösa ungdomar, eller fria själar från landsbygder, söker sig gärna enligt ovan artikel till storstäder som till exempel Uppsala. Så är det. Är det konstigt? Om man tror att det enbart handlar om var universiteten finns tror jag man tankemässigt misstar sig. Och det är också så att till exempel Uppsala, Lund och Linköping erbjuder både närhet till stadslivets underbara utbud och möjligheten att bo på landet! Visst drar ambitionen att bilda sig. Samtidigt är sannolikt dragningskraften i att hitta fler likasinnade minst lika stark.
Man kan romantisera stadsliv eller landsbygdsliv. Samtidigt ska man ha helt klart för sig att bostadsplatsen främst handlar om var man växer upp, var intressanta jobb finns och var nära och kära bor. Och betalningsförmåga. Det är inte särskilt lätt för en från Sveg att sälja sin 150 kvm fem rums villa för 1,5 miljoner kronor för att flytta in i 17 kvm bostadsrätt i Uppsala. Utan liknande tröskeleffekter skulle vi sannolikt uppleva väldigt mycket mer omflyttningar i Sverige.
Dagens kalkoner
Naivister som inte förstår multiplikatoreffekter av ett otryggt samhälle. Inte minst på bekostnad av miljöförbättringar och framkomligheten i trafiken. Var väljer du att bosätta dig om du kan välja fritt? Jag tror de flesta väljer trygga områden. Om inte otrygghetstrenden bryts kommer sannolikt villapriserna sjunka och attraktiva bostadsrätter öka i värde i attraktiva och områden som är som ”Gated communities”.
https://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/maste-vi-skjutsa-vara-barn-efter-ranvagen/
https://www.svd.se/fler-vill-bo-bakom-mur
Morgan Johansson. Förslaget på samtyckeslag är mycket kritiserad av jurister. Politiker hänvisar till moraliserande betydelse. Advokater varnar till exempel för att ”Pandoras box” åter öppnas för att utsatta kvinnor återigen tvingas svara på upplevt förnedrande frågor. Om man nu ändå vill skapa lagar som sannolikt bara försämrar för kvinnor under rättegångar gäller det verkligen att tänka till.
https://www.expressen.se/ledare/slarva-inte-med-sexlagen/
Dagens stjärna
Per Grankvist. Ett mycket välskrivet blogginlägg om flygets klimatpåverkan och perspektiv på rimligheten med en liten flygskatt eller inte. Hellre sänkt skatt på arbete och höjd skatt på olika former av konsumtion. Och tänk om en liten flygskatt riktat kan satsas på att förbättra landets spårinfrastruktur, det behövs! Och en kraftigt förbättrad spårinfrastruktur skulle garanterat bidra till mycket bättre möjligheter för många att välja den boendemiljö som passar just din personliga smak.
https://pergrankvist.se/2018/01/27/fakta-om-flygets-klimatpaverkan/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar