Digitala nomader
JCI Uppsala arrangerade igår en mycket uppskattad ledarskapskonferens för unga intresserade av att bättre leda sig själv och andra. Företagsledare och offentliga ledare bjöd som föreläsare på ett personligt och professionellt sätt på sina erfarenheter och reflektioner. Alla berörde, mer eller mindre, hur genomgripande den globala digitala tiden påverkar våra liv. Möjligheterna är enorma om man bejakar den tekniska utvecklingen och företagsamt kapitaliserar på dessa möjligheter. Just nu lever vi i en global affärslogik som i stor utsträckning innebär att "the Winner takes it all". I den digitala tiden är Europa inte ens på banan. Som enskilda människor blir säkert många "digitala nomader", vare sig vi vill eller inte. Men Europasamarbetet har inte imponerat under tiden då den digitala tiden stärkt sitt grepp om oss människor. USA och Kina däremot är den nya tidens giganter. Ryssarna tycks klara av att infiltrera övriga världens digitala system. Vad gör Europa? USA har Google, Facebook och Amazon. Kina har Baidu, Sina Weibu och Alibaba. EU har minst sagt misslyckats med att säkra Europeiska intressen i den digitala tidsåldern. Den enda chansen för Europa att komma in i matchen är att kreativt komma på hur man kan ändra spelreglerna. Vad väntar vi på?
http://www.denandraresan.com/2015/08/hur-man-blir-en-digital-nomad.html?m=1
https://exedsse.se/program/digital-transformation/
Djurfarmen, 1984 och The Matrix
Eftersom det är räkmackans dag idag köpte jag några räkmackor och lunchbesökte min morfar. Han har haft och har ett enastående liv. Människans utveckling de senaste 95 åren har varit enastående. De senaste tjugo årens kraftiga globala ökning av medelklass är också makalös. Eftersom jag är optimist är jag övertygad om att vi hittar smarta vägar framåt med delningsekonomi och fossilfri energiförsörjning, så den kraftiga befolkningsökningen representerar stora möjligheter. Morfar lever sannolikt inte år 2047, om bara 30 år. Jag kanske gör det. En sak är helt säker, författaren till de stora succéerna Djurfarmen och 1984, hade inte tillräcklig fantasi om hur framtidens digitala samhälle blir. Scienfiction har faktiskt ofta varit en förvånansvärd träffsäker prognos om framtiden. Genmanipulation och den artificiella intelligensens utveckling är snabb och gör mig stum av beundran över människans förmåga. Samtidigt börjar det bli hög tid för politiker runt om i världen att ta intelligenta robotars framtid på allra största allvar! Kanske kan scienceficton filmen The Matrix ge en varning om vart vi kan hamna om lagstiftarna inte hänger med i teknikutvecklingens rasande tempo.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/George_Orwell
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Djurfarmen
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/1984_(roman)
https://www.aftonbladet.se/kultur/article10226021.ab
http://www.kloning.lafleur.nu/information.html
http://m.imdb.com/title/tt0133093/
Singularitet
Vad är ett medvetande? Kan Artificiell Intelligens göra det möjligt för robotar att också utveckla ett medvetande. Det är klokt att du börjar förstå att den tekniska utvecklingen mot maskiner som i robotform är tiotusentals gånger smartare än oss människor snart är verklighet. Professor Mats Tegmark på MIT är övertygad om att vi inom 30 år har maskiner med förmåga att agera minst lika smart som dagens smartaste människa inom vilken kompetens du önskar. Vad innebär det? Han tycker att det är hög tid för politiker med tillräcklig förmåga att börja förhålla sig lagstiftningsmässigt till denna enligt honom garanterade verklighet. På SR P1 tyckte han att även om människan genom tiderna lärt sig av misstag är det sannolikt för högt pris att lära sig vad ett fullskaligt kärnvapenkrig innebär eller att en morgon vakna upp i en värld styrd av maskiner. Onekligen är en stor del av världens människor idag helt beroende av digitala system. I The Matrix var det en vit äldre herre som styrde alla maskiner och världen. Om det blir verklighet tror jag att det blir en 40 årig kinesisk kvinna....(försök till lite humor...)
Vår tid och framtiden är fantastisk och full av möjligheter. Enskilda människor tar vara på möjligheter hela tiden. Med kloka politiker kan hela samhällen utvecklas mycket positivt genom att se framtidens möjligheter och kapitalicera på dem. Rösta klokt!
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/teknologisk-singularitet
http://fof.se/tidning/2017/1/artikel/en-formel-for-medvetandet
http://web.mit.edu/physics/people/faculty/tegmark_max.html
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4741
Dagens kalkon
Inkonsekventa personer. Sonesson har en stor poäng. På olika sätt kan man exemplifiera att vi faktiskt lever med begränsade resurser och därför tvingas prioritera. Så krass är verkligheten. De som inte klarar av att prioritera går på ett eller annat sätt i konkurs. Kommer Max att få leva? Får alla andra också det som behöver extremt dyra möjliga behandlingar för att överleva? Livet är fullt av svåra val och det är lätt att tycka att alla ska få det de behöver. Så enkelt är det tyvärr inte.
http://www.gp.se/ledare/sonesson-ingen-åsiktskorridor-när-barn-nekas-mediciner-1.4724802
Dagens stjärna
Min morfar, Arne Back. Snart 96 år är han fortfarande mycket skarp i sina analyser av det som händer i världen. Över vår gemensamma räckmackelunch idag pratade vi bland annat om hur det franska demokratiska systemets uppbyggnad och Macron chanser att lyckas reformera Frankrike. Morfars bokcirkel läser och lär just nu om olika länders demokratiska system och dess historik. Vet du till exempel hur decentraliserat Frankrike och Tysklands demokratier är? Kan vara bra att förstå om man vill förstå EUs förmåga att bidra till européernas framgångar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar