Investeringar
För oss människor kollektivt, och enskilt, är våra viktigaste investeringar våra barn. Beroende av hur vi uppfostrar barnen, och maximerar deras kompetensuppbyggnad, lyckas våra lokalsamhällen och människans utveckling mer eller mindre bra. Barnen har med andra ord en mycket central roll i våra samhällen. Inte minst nationalekonomen Ingvar Nilsson beskriver tydligt hur dumt det är att inte tidigt stötta problembarn mot en så bra framtid som möjligt. Det förebyggande arbetet för att tidigt fånga upp barn som, av olika anledningar, har det svårt, får inte underskattas. Stor personlig tragedi kan undvikas och extremt höga samhällskostnader per individ kan undvikas om vi individcentrerat och bättre stöttar våra barn mot en så bra framtid som möjligt.
https://www.utanforskapetspris.se/om-utanfoskapets-pris/
http://plus.rjl.se/info_files/infosida40127/Sociala_investeringar_kring_barn_och_unga_Ingvar_Nilsson_publ140404.pdf
Danskarna vårdar sina investeringar bättre
En av de upplevelser under ett studiebesök i Århus, Danmark, som gjorde störst intryck var att de på största allvar inkluderar barnen i alla perspektiv. Inte minst i stadsbyggnadsperspektiven. Det var fantastiskt att se hur mycket plats barnperspektiven fick i deras nybyggda "medborgarhus"! Tveklöst har de pragmatiska danskarna kommit längre i sitt tänkande, och sin praktiska tillämpning, för att våra barninvesteringar bättre leder mot en ljus framtid. Sverige kan lära mycket av våra danska systrar och bröder!
Hur acceptabelt är det att väldigt många barn inte får det stöd de behöver för att inom skolhälsan och BUP få hjälp med att till exempel få medicin som gör att de kan tillgodogöra sig möjlig bildning?
På vilket sätt hjälper vi barnen till tiggarna när vi till och med uppmuntrar deras föräldrar att ta med barn för att få tillgång till gratis härbergen? På vilket sätt hjälper det befintliga skolelever och de tiggarbarn som tillåts en plats i skolor? Alla inom EU får vara hur länge vi vill inom alla delar av EU om vi är självförsörjande och inte belastar ett annat lands "bidragssystem". Enligt EU-reglerna får du och jag enbart vara i ett annat land under tre månader och försöka bli självförsörjande (exkluderar dem som studerar). Det land vi åkt till för att söka lyckan har endast mycket begränsade akuta sociala skyldigheter mot icke självförsörjande med annat medborgarskap. Hur lämpligt är det att barn under tre månader ska introduceras i klasser och därefter vara tvungna att lämna? Jag tycker att Sverige på många sätt brister i sin förmåga att verkligen ta barnperspektivet på största allvar. Barnperspektivet är viktigt av många skäl. Inte minst för att våra barn är våra mänskliga investeringar i framtiden. Precis som inom vuxenlivet måste barnperspektivet också se på utmaningar i den komplexa verklighet till exempel en klass befinner sig i. Har man ett balanserat barnperspektiv om man tycker att ett, eller några, barn ska komma ut och in i en klass under ett läsår? Hur påverkar det de barnen som ständigt slits upp? Hur påverkar det övriga barn i en berörd klass? Svåra frågor men barnen hjälps inte av att vi inte vågar tala om känsliga frågor för att landa i så kloka ställningstaganden som möjligt. Och håll med om att vi inte kan ha regler som inte efterlevs? Om reglerna och lagarna är dåliga ska de bort. Annars ska de tillämpas jämlikt.
https://www.expressen.se/ledare/ett-nej-ska-inte-vara-ett-nja-stefan-lofven-/
https://www.expressen.se/ledare/naomi-abramowicz/-darfor-har-jag-andrat-mig-i-tiggerifragan-/
https://www.raddabarnen.se/lokalforeningar/syd/jonkopings-lan/jonkoping-huskvarna/nyheter/forelasningabf/
Hur barnvänlig är trafiklösningarna i områden där många barn rör sig, till exempel i centrala Uppsala? Vet du hur stor betydelse farten har för hur illa skadad man blir om man blir påkörd? Vet du att skadekonsekvenserna ökar nästan exponentiellt efter 30 kmh? Tro mig, långt ifrån acceptabla på många ställen! Och tro mig, där det är 30 km/h är genomsnittsfarten betydligt högre! Testa gärna hastighetsspelet nedan!
https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/Trafiksakerhet/Din-sakerhet-pa-vagen/Hastighet/
https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/vag/Hastighetsgranser-pa-vag/Nya-hastighetsgranser/Hastighet-och-restid/
https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/vag/Hastighetsgranser-pa-vag/Spelet-stoppstrackan/
Dagens kalkon
De som inte tar kampen mot den allt för höga konsumtionen av socker och sötningsmedel på största allvar. Den oviljan drabbar inte minst väldigt många av våra barn som får en mycket sämre hälsa.
http://www.gp.se/livsstil/konsument/s%C3%A5-farligt-%C3%A4r-det-att-s%C3%B6ta-utan-socker-1.4701316
Dagens stjärnor
Ivar Arpi. På ett utmärkt sätt beskriver han vad lite vi vet om framtiden och samtidigt sätter ljuset på klimatutmaningarna och dess mycket sannolika flyktingkonsekvenser. Det är klokt att ta i jobbiga frågor tidigt. Då brukar lösningarna bli bättre för de flesta. När samhällen och dess ledare blundar för problemen blir också problemen mycket kraftigare när verkligheten slår in. Människor som inte kan bo kvar på en plats, oavsett om det handlar om krigs ödeläggelse eller att till exempel havet tagit över deras bostadsplats kommer att folkvandra. Det skulle du och jag också göra. Det är minst sagt irriterande att vi har så svårt att ta i känsliga frågor. Varför behövs politiker och politiska ledare om vi inte sakligt vågar ta i de problem som alltid finns i en värld som ständigt förändras?
https://www.svd.se/forfoljda-av-den-globala-uppvarmningen
Kazuo Ishiguro! Mycket roligt att en så intressant tänkare och berättare fick Nobelpriset i litteratur!
https://www.expressen.se/kultur/vinnaren-av-nobelpriset-i-litteratur-presenteras/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar