Den som gapar efter mycket
Det finns ett talesätt som lyder "den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket". Det ligger mycket i det. De flesta personer och verksamheter som lyckas riktigt bra är duktiga på att fokusera sin energi. Ett annat sätt att beskriva deras framgångssoppa är att de inte ägnar sig åt så många olika saker utan ger sig tusan på att bli riktigt duktig inom ett specifikt område. Det kan tyckas enkelt för en enskild människa, en förening och ett företag men är det möjligt för ett samhälles offentliga verksamhet att ta samma perspektiv? Inte riktigt men det är verkligen hög tid för FN, EU, Sverige oc Uppsala att börja avgränsa vad det offentliga, eller FN, ska ägna sig åt. Framförallt viktigt att definiera kärnverksamheter och därefter avveckla allt annat "good to have" som bara dränerar resurser och fokuskraft från huvuduppdragen. Fokusera mer och frigör mer valfrihet hos enskilda människor genom att sänka skatterna. En liknande reform i Sverige kan med fördel göra att föreningslivet kan stärkas genom att inte staten och kommuner är med och petar lika mycket i föreningarnas verksamhet då de blivit allt för beroende av offentliga medel. När arbetande invånare har mer pengar i plånboken kan de själva återigen ta större kontroll över de föreningar som de brinner för. Vad väntar vi på? Ut på gatorna och ropa: "Magen kurrar och politikerna surrar. Mindre skattepengar som ni tar och mera föreningsliv vi har...." Typ..
http://www.gp.se/ledare/bostr%C3%B6m-%C3%B6verhetens-f%C3%B6rl%C3%A4ngda-arm-1.4432824
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/eus-problem-loses-inte-med-mer-overstatlighet-16919
Dagens kalkon
Jonas Sjöstedt. Det är så otroligt korkat att vilja att all offentlig verksamhet ska drivas ineffektivt och utan större innovationskraft i offentlig regi. Det är ett exempel på politisk ideologisk låsning som leder helt fel. Eftersom Sjöstedt är starkt kopplad till en ism som är människofientlig är jag inte förvånad.
Dagens stjärna
Fredrick Federley. Han rör faktiskt om och tycks lägga många timmar på att ändå försöka göra någon positiv skillnad i EUs byråkratiska och inte så demokratiska maskineri. EU byråkratin behöver vitaliseras och direktdemokratin över Europa stärkas. Det går om man vill. USA kan med fördel och i sina bästa delar kopieras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar