Förebyggande hälsovård
Gång efter gång möts vi politiker av demografiska data, data om hur befolkningen ser ut och hur den prognosticerar att se ut framöver. Allt tyder på att vi kommer att i genomsnitt bli äldre. Inte minst den imponerande Uppsalabon Maria Strömmes forskning inom nanoteknologi bidrar till det. Samtidigt vet vi att övervikten och fetman ökat mycket bland många barn och att det oftast förr eller senare leder till olika sjukdomar. Sjukdomar som länge eller för alltid faktiskt redan idag kan undvikas. Vi vet också att vi i genomsnitt efter 80 år blir väldigt mycket mer beroende av omsorg och vård än dessförinnan. Antalet +80 åringar ökar kraftigt i Sverige framöver. Personligen tycker jag det är fantastiskt. Om samhället ska erbjuda det som samhällskontraktet idag förväntas erbjuda för alla skatter vi betalar kommer kostnaderna att skena om dagens behov av omsorg och vård matchar framtidens behov. Om vi tar denna verklighet på fullaste allvar så kan vi se till så att våra allt längre liv också blir mycket friskare. Massor av innovationer inom hälsosektorn kommer bland annat att bidra till att vi lyckas. Viktigast av allt är dock att motivera fler att konsumera lite hälsosammare kost, regelbundet genomföra lite extra fysiska aktiviteter och stretcha både hjärna och leder. Jag är övertygad om att många också kommer att välja den vägen framåt. Varför inte öka sannolikheten att få ett långt och friskt liv om man kan göra det?
http://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/BE0401_2015I60_BR_BE51BR1502.pdf
http://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/befolkningspyramid/
http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningsframskrivningar/befolkningsframskrivningar/
http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Befolkning/Befolkningsstruktur/
http://www.speakersandfriends.se/maria-stromme/?gclid=Cj0KEQjwldzHBRCfg_aImKrf7N4BEiQABJTPKJePgjQ33YfrouUfN40j-vcBPNNYqPL9cHE3F_C5gxYaAiqU8P8HAQ
Välfärdsutmaningar på riktigt
Det är hög tid att vi tar den demografiska utvecklingen på största allvar. Är det bara svarta moln? Absolut inte! Om vi just tar utmaningarna på allvar kan vi vända dem till katalysatorer för en ljus framtid. Det mesta är möjligt om man antar matchen och kämpar för att det ska bli verklighet. För inte så många år sedan var till exempel kvinnor "arbetskraftsreserven" i Sverige. När vi mycket bättre än hittills inkluderar asylinvandrade på arbetsmarknaden och betydligt bättre än nu inkluderar +50 åringar med arbetslust på samma marknad kommer vi att klara utmaningarna utmärkt. I kombination med en kultur full av friskvårdsarbete och rehabiliteringsstöd. Vem vill inte leva ett långt och hälsosamt liv? Friskvårdsarbete och rehabiliteringsstöd är väldigt viktiga samhällsinvesteringar.
http://webbutik.skl.se/bilder/artiklar/pdf/7164-525-8.pdf
https://skl.se/download/18.32ed962b14a4d52a261af3e/1418827710216/skl-Losningar-pa-demografiska-utmaningar-C-uppsats.pdf
POD om lagarbete, rehab och gräskvalitet
Uppsala har äntligen fått ett herrlag i fotbollens svenska finrum, Allsvenskan. En av de stora lokala hjältarna som starkt bidragit till denna bedrift heter Ante Björkebaum. Han är en av Sirius fotbolls forwards. Redan som tonåring började han drabbas av svåra skador. Han gav inte upp. Han hade tydliga mål, höga ambitioner och motivationen att träna, träna och åter träna. Han hade även den svåra motivationen att gång efter gång under karriären kämpa med rehabilitering för att komma tillbaka i toppform. Ante berättar i bifogad POD om hur viktigt det är att ha människor i sin omgivning som stöttar en, att man själv har fokus på att bli frisk och att man gör de timmar som krävs för att åter bli hel. Med de stora friskvårdsutmaningar vi har är det viktigt att vi som samhälle blir ännu bättre på förebyggande hälsovård. Det tjänar vi individuellt mycket på och även samhället i stort.
https://drive.google.com/file/d/0B86B3mCD033GUUFaVFdpS3dPUEU/view
Vem minns en tvåa?
Jag fick äran att lära känna Ante Björkebaum genom en utmaning mellan ett proffs och en amatör som medieföretaget UNT arrangerade för några år sedan. Vi var två av många exempel på skillnader mellan dessa "typer" av kompetenser. Jag förlorade, marginellt, men det var ändå en förlust. Den har varit tung att bära sedan dess. Äntligen har jag fått min revansch! I bifogad länk kan du följa revanschkampen som gör att jag åter kan sova bättre om nätterna ; ).
https://www.youtube.com/watch?v=88yEj0OSZA4&feature=youtu.be&app=desktop
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar