Vad väntar runt hörnet?
Vi sägs leva i ekonomiskt goda tider i Sverige. Samtidigt har vi minusränta, det vill säga Riksbanken stimulerar kraftigt ekonomin genom att erbjuda "gratispengar". Utan att överdriva kan jag konstatera att det inte är en ränta som brukar användas i högkonjunktur... Det brukar vara precis tvärt om att bra ekonomiska tider kyls ner med högre ränta. De som styr priset på pengar gör allt de kan för att hålla uppe konsumtionen. Eller håller de på att förslava de allra flesta av jordens 7,3 miljarder människor under enorma personliga skuldbördor? Ur led är tiden. Vi befinner oss uppenbarligen i ett väldigt nytt och obekant nationalekonomiskt landskap. I ett landskap där vissa chansar hej vilt, precis som gamla tiders upptäcktsresande. Vi som har förmånen att leva tio år till kommer att få uppleva omskakningen när detta nya obekanta ska stelna till lite och bli en ny hyfsat stabil jordmån för länders ekonomier några decennier därefter. Tecknen på att vi närmar oss klimax i denna samhällsomställning är många. Bland annat att auktoritära krafter åter vinner terräng.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Nationalekonomi
https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4nta
Auktoritära krafter
I Thailand, 67 miljoner invånare, har militären precis organiserat en omröstning om att ändra landets konstitution. Förslaget antogs... och Thailand ska eventuellt få demokratiska val igen men parlamentet ska ha en överrock med en liten styrgrupp som när parlamentarikerna gör "fel" har konstitutionell rätt att gripa in. I Turkiet, 75 miljoner invånare, driver Erdogan landet mot ett mycket auktoritärt, religiöst och nationalistiskt ledarskap. Det kan nog trots stort folkligt stöd snart klassas som en diktatur. I Ryssland, 143,5 miljoner invånare, styr Putin landet med järnhand och med en kraftigt nationalistisk inriktning. På Filipinerna, 100 miljoner invånare, styr en auktoritär och nationalistisk ny ledare vid namn Duterte.
I Polen, 38,5 miljoner invånare, driver president Duda landet mot ett allt auktoritärare och nationalistiskt ledarskap.
I Ungern, 10 miljoner invånare, driver premiärminister Orbán landet mot ett allt auktoritärare och nationalistiskt ledarskap. Ja, listan kan göras ännu längre på länder som styrs av mycket auktoritära och nationalistiska ledare. Bara de jag nämnt ovan representerar 434 miljoner människor. Kan du tänka dig vilken typ av ledare Donald Trump blir om han får ansvaret för kärnvapenavtryckarna i USA....Samtliga ovan länder har i nutid i vart fall kallat sig demokratier. Det motsvarar hela jordens befolkning för bara runt 550 år sedan!
https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rldens_befolkning
Kvinnligt ledarskap som motdrag
Sedan länge har jag haft en hypotes om att kvinnorna
stiger fram på de främsta posterna när kriserna är omfattande. I tider där
reformbehoven är stora och nytänkande är centralt för att hitta nya bärande
vägar framåt. Tider som är så svåra att män som inte är psykopatiskt lagda, vilket många ledare anses vara, inte heller vågar ta ledarskapets ansvar. Kommer västvärldens försök att hitta en positiv väg framåt bli att välja allt fler kvinnor att styra den "fria världens" länder? Lite "komiskt" är det att den mäktiga Angela Merkel
sannolikt går mot sitt slut som rikskansler i Tyskland, men hon är fortsatt landets mäktiga ledare. Theresa May har tagit över ledarskapet för Storbritannien, efter att både Cameron och Johnson kastade in handduken. Även om risken finns att Trump vinner leder Hillary Clinton just nu före Trump i prognoserna om vem som får leda USA efter Obama. Marine Le Pens
möjligheter att bli Frankrikes första kvinnliga president ökar dagligen i takt
med ständigt nya terrordåd. I Rom har Virginia Raggi tagit över ledarskapet. I Norge styr Erna Solberg. Hur
blir det i Sverige efter nästa val? I Västvärlden tycks glastaken spräckas och kvinnor väljas att leda oss i oroliga tider. Oavsett vilka ledare vi har så krävs nu nytänkande! Ekonomi är inte en naturvetenskap utan skapad av oss människor. Vi behöver skapa en ny ekonomisk ordning om vi ska ta oss ur det läge vi hamnat i.
http://artikel.di.se/artiklar/2016/7/26/kvinnorna-vid-makten/
Vi kommer sannolikt få uppleva många större kraftmätningar mellan olika samhällen framöver. Vi får se hur det går. Den som tror att inte kvinnor kan vara tuffa och hårda i en allt aggressivare värld bör plugga på lite om Golda Meir, Margeret Thatcher, Indira Ghandi och Elizabeth 1 av England/Irland. De är bara några exempel på kvinnor som inte backat för att använda våldskraft för att kämpa för det man tror på. Oavsett om det är en kvinna eller en man som leder vill jag ha erfarna och ansvarsfulla ledare som är starkt demokratiskt förankrade. Det är mycket oroande att allt fler länder får odemokratiska macholedare, det brukar inte sluta positivt.
Ja, ja.... Idag gläds jag särskilt åt simmerskan Sarah Sjöström fantastiska världsrekord i 100 meter fjäril som gav OS guld! Även åt cyklisten Emma Johanssons silver! Girlpower!
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/os2016/article23300041.ab
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/os2016/article23298922.ab
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar