Summan av sina delar
Det är mycket som varit annorlunda för mänskligheten de senaste 100 åren jämfört med för våra förfäder tillbaka till Lucys tid. Ett av dessa "annorlundaperspektiv" är att nationsgränser till följd av krig inte ändrats i Norden på många år. Sverige och Norge var en union fram till 1905, Norge var ändå ett eget land men inte självständigt. Nationsgränser har stor betydelse för samhällsbyggen och för globala relationer. Under tusentals år har vi människor skapat pakter mellan olika regenter/nationer för att uppnå egna fördelar. Och i krig har landsgränser ritats om. Idag utgör inget undantag.
http://bibblansvarar.se/sv/svar/varfor-upprattades-landsgranse
http://lajkat.aftonbladet.se/16-svindlande-bilder-pa-hur-granserna-som-delar-varldens-lander-ser-ut/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_historiska_unioner
Runt 50% av britterna tycks anse att fördelarna med att inte vara med i EU är färre än alternativa partnerskap. Så kanske det är. Storbritannien kanske väljer att istället bli ytterligare några stjärnor på den amerikanska flaggan och bli en del av det laget. "United states of America" kan säkert tolkas som filosofiskt och icke begränsande till "America". Ja, ja en nation är inget annat än sitt folk och summan av sina delar.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Union_(statsvetenskap)
I min värld borde staten delegera mer till kommuner. Kommuner som själva får skapa kommunförbund för att klara av att ge sina invånare rimliga och efterfrågade skattefinansierade tjänster. Staten ska inte använda sitt monopol inom migrationspolitiken och lagstiftning i övrigt till att tvinga på kommuner dyra och socialt mycket komplicerade experiment. Det är upprörande att regeringen under Ylva Johanssons ledning nu vill lasta över ännu mer kostnader kopplad till en misslyckad migrations och integrationspolitik på kommunerna! Främst drabbas storstäderna och Södertälje. Mamma staten, som är ansvarig för migrationspolitiken, ska väl om det finns pengar erbjuda ansträngda kommuner utökade statsbidrag istället... Trots att vi inte styr migrationspolitiken ska vi på grund av dess inkompetenta konsekvenser tvingas gå med mössan i hand och "tigga" om utökade statsbidrag för att klara allt högre kostnader inom skola, socialförvaltning, omsorg och i det offentliga rummet som en konsekvens av migrationspolitiken. Uppsala hör till de kommuner som har flest ensamkommande. Igår träffade jag senast flera ensamkommande. Som tidigare kan jag konstatera att många har kommit till Sverige för att så fort som möjligt också få hit sina föräldrar och syskon. Inget konstigt med att man försöker ta sig till platser som i bästa fall ger bättre levnadsförutsättningar. Samtidigt måste enskilda samhällen säkra att man klarar av liknande folkvandringar utan att sociala konflikter, social oro och stor utanförskapsproblematik tar över samhällsutvecklingen. Och den som sitter på makten att styra flöden av människor får också ta kostnaderna för dess konsekvenser. Allt annat är ansvarslöst. Tillsammans kan kommuner och stat bättre hjälpas åt att göra nya invånare till självförsörjande bidragande nya samhällsmedborgare.
http://artikel.di.se/artiklar/2016/6/22/forslag-riskerar-att-kosta-miljarder-for-kommunerna/
Statens ekonomiska ramverk
Om nu staten är summan av sina delar, då mår väl inte staten bättre än vad dess delar samlat gör? Hur många av landets kommuner står väl rustade för att klara de kommande 20 årens utmaningar? I hur många kommuner brottas man i högkonjunktur med ekonomiska underskott? I hur många kommuner har invånarna en stor gemensam kommunal skuld per person? Utan att räkna in landstingets usla ekonomi vet väl varje Uppsalabo att de bär på en statlig och kommunal skuld på över 200.000 kronor? Då är både min systerson och min morfar medräknade. Det vill säga bara de två är skyldiga över 400.000 kronor för att staten och Uppsala kommun inte jobbar smartare.
https://www.riksgalden.se
https://www.finansportalen.se/sverigesekonomi/
http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/
http://www.dn.se/ekonomi/finanspolitiska-radet-sagar-regeringen/
http://www.efn.se/nyhetsrummet/finanspolitiken-far-massiv-kritik/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6324796
Nya formationer i Sveriges riksdag
"Upp som en sol och ner som en pannkaka". Det kanske blir så som historiker kommer att beskriva Miljöpartiets uppgång och fall. Jag delar valforskaren Annika Fredéns analys om att MP riskerar att åka ur riksdagen. Det är positivt om svenska folket hårt straffar naivitet om den ges utrymme i maktens boningar. Det kostar på att driva en ansvarsfull politik och det är viktigt att tänka på det även när man är i opposition så att man i grunden har en regeringsduglig politik. Yugovs senaste opinionsmätning är intressant. MP och L är under spärren och S är tredje största parti i Sverige. Fi närmar sig riksdagsspärren... En ny ordning närmar sig i Sveriges riksdag. Om MP åker ur och Fi kommer in så ersätts ett naivt parti av ett nytt.
http://www.expressen.se/debatt/darfor-klarar-mp-inte-sparren-i-valet-2018/
http://www.metro.se/nyheter/yougov-liberalerna-under-riksdagssparren/EVHpfv!NJMys1YcMC3QA/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar