Dyrt eller billigt
Hur stor betydelse har priset på en tjänst eller en produkt för dess efterfrågan? Enorm betydelse så klart. Alla som studerat nationalekonomi har under microekonomin arbetat med matematiska formler för att beräkna priselasticitet, dvs hur känslig efterfrågan är i förhållande till priset. Av naturliga skäl minskar efterfrågan minst kopplat till högre pris om det som säljs är nödvändiga produkter. Nödvändiga produkter och tjänster som mat, dryck, kommunikation, barnomsorg, äldreomsorg och sjukvård. Så för att hålla nere priset på nödvändiga saker är omfattande konkurrens med minikrav på kvalitet kloka vägar framåt. Vad händer om vi har låga priser på eftertraktade saker? Vi får det slit och slängsamhälle vi har. Hur många byter inte en mobiltelefon som fungerar utmärkt bara för att man enkelt och billigt kan ha den senaste? Hur många byter inte löpande ut sina kläder trots att kläderna säkerligen skulle duga ytterligare minst tre år till? Hur många äter inte allt för mycket när man går på lunchbuffé istället för att äta en lagom portion? Och hur mycket mat slängs inte på grund av att många har råd att handla för mycket. Priset är en avgörande faktor inom vår marknadsekonomi. Lågt pris ger maximal konsumtion.
Låga priser har bidragit till att allt fler av jordens invånare lämnat fattigdom. Det är bra. De som tidigt i den gamla världen kom på lågpristänkandet genom smarta logistiklösningar och massvolymer har blivit rikligt belönade. IKEAs Ingvar Kamprad och H&M Ehrling Persson är två lysande exempel. Idag är hela Internets logik att den globala massmarknaden är tillgänglig för alla. Tyvärr är de destruktiva spelbolagen extremt duktiga på att utnyttja denna nya logik och dess möjligheter. När spel för pengar är lättillgängligt och upplevs som billigt leder det också till att allt fler spelar för allt för mycket av sina och andras pengar. Dessutom hamnar många i en livslång skuldfälla på grund av spelberoende. Det upplevt billiga är inte alltid så billigt som du tror. Är en trisslott för 25 kronor billig? Jag skulle säga att den är väldigt dyr i förhållande till sannolikheten att vinna.
Sedan 2008 "trycker" västvärlden massor av nya billiga pengar. Sedan en tid är både Japan och Kina inne på samma linje. Delvis pågår ett valutakrig men främst har penningskapandet syftat till att hålla konumtionshjulen rullande i en tid då de grundläggande ekonomierna är i kris och omstruktureringar till något nytt borde ske. "Sedelpressandet" har gjort att priset på pengar idag är i princip 0 i dagens Sverige. Det är liknande i många länder. Tror du att människor och verksamheter överkonsumerar pengar och skapar "bubblor" när pengar upplevs som gratis? Gratis är sällan gratis. På ett eller annat sätt ska allt betalas. Sverige och många andra länder behöver kraftigt reformeras. Det brådskar. Det är dags att fullt ut ställa om till det informations och tjänstesamhälle vi rikligt kan leva i. Vad väntar vi på? Pengar kan inte bli billigare! Och bara genom en snabbare omställning blir smärtorna i den lågkonjunktur som stundar lindrigare. Även om SKF igår varslade på grund av kraftigt sjunkande efterfrågan så kommer en ny ljus framtid efter den "vinter" som startats. Den framtiden måste byggas! Var finns ledarna som kan leda oss dit?
http://www.riksbank.se/sv/Penningpolitik/
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Penningpolitik
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21661226.ab
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ränta
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Finansiell-utveckling/Styrrantor---internationellt/
https://www.carnegie.se/fonder/funds-container/emerging-markets/vad-hander-nar-fed-hojer-rantan/
http://www.svd.se/forvantningar-pa-hojd-ranta-i-
http://nationalekonomi.hannes.se/mikroekonomi/elasticitet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar