Ständiga skiften
Tro det eller ej men jag har varit med om massor de senaste 33 åren kopplat till hur informationsteknologin utvecklats och de samhällsförändringar det medfört.
Jag kan minnas som igår när jag och en kär vän startade upp vårt första företag under gymnasietiden där vi med hjälp av mycket energi, ambition, nya kunskaper och en ABC800 hjälpte mindre och medelstora företag samt föreningar att sköta kund samt medlemsregister och verksamheternas bokföring. Kraften i den datorn var mindre än i den dummaste mobiltelefonen som idag säljs. Med få undantag gällde då IT-lösningar där en dum terminal kopplades upp mot en stordator. Som nyanställd på IBM hade vi en svart-vit dum terminal som arbetsverktyg och vi var tvungna att kunna skriva kommandon för att använda ordbehandlaren. Därefter exploderade utvecklingen och jag fick vara i dess centrum. Inte minst på Ericsson som främst varit den kraft som gjort världens informationssamhälle mobilt.
Idag har vi smidiga, intelligenta och portabla terminaler som återigen kommunicerar med och via gigantiska nätverk, stordatorer och kluster av datorer. Dessa gigantiska nätverk och dataparker kallas idag för "molnet". Idag är det hype runt "molnets" logik, smarta tillämpningar i klienterna (t ex en mobiltelefon) och kraften kopplat till sensorer. Möjligheterna till nya smarta lösningar är enorma. Affärschanserna för hungriga, kreativa och hårt arbetande personer fantastiska. Och som alltid krigar marknadens aktörer om vilken teknisk väg framåt som är bäst. IBM krigade främst mot Digital (DEC) och MicroSoft. IBM fick massor av problem för att man inte i tid insåg att både DEC och MicroSoft hade en ny berättelse och en ny affärsmodell. DEC klarade inte av att förnya sig och blev uppköpta. IBM ömsade skinn och är idag ett gigantiskt IT-lösningsföretag med fokus på tjänster. Och idag krigar främst Google och Apple om vilken den smartaste vägen framåt är för teknologin.
Apple vill att våra terminaler ska fyllas med appar för det gynnar deras affärsintressen mest. Google arbetar kraftigt för att web-applikationer ska segra eftersom hela Googles monopolliknande upplägg kopplat till sökstyrda annonser är beroende av weblogiken. Giganterna "krigar" om marknadsandelar och världsherravälde. Det är roligt. Samtidigt är jag helt övertygad om att det kommer helt nya aktörer som i framtiden blir de dominerande spelarna. Personligen vill jag se en omfattande konkurrens och ett bättre försvar av ett öppet Internet. Det gynnar alla förutom några få. Den globala informationsåldern är en fantastisk möjlighet för företagsamma personer. Alla som inte politiskt vill vara med och forma framtiden borde ta chanser på informationsteknlogins spännande hav!
http://www.nytimes.com/2015/10/19/technology/publishers-straddle-the-apple-google-app-web-divide.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=second-column-region®ion=top-news&WT.nav=top-news&_r=0
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar