LÄR VI OSS ALDRIG
Det är inte ovanligt genom historien att stora negativa förändringar uppstår "som en blixt från en klarblå himmel" samtidigt som många förståsigpåare undrar vad som hände? Nu är det dock få som tycker att himlen är blå. Men hur nära haveri är vi i Europa och i Sverige? Är det möjligt att vi havererar inom Europa trots att vi nu har EU? Kan det t o m vara så att ett svagt EU förstärker våra säkerhetsrisker? Svensk social hållbarhet lever nu farligt. Och konsekvenserna av det kan bli smärtsamma. Och Rysslands ekonomi havererar allt mer. Vad hittar då den ryska björnen på? Det finns gott om historiska exempel på makter som försökt parera interna konflikter genom att starta externa konflikter. På den senaste säkerhetskonferensen jag deltog på nyligen, som till stor del handlade om kriserna kopplade till Ryssland, lyfte jag frågan om inte en allt svagare rysk ekonomi gör Ryssland ännu farligare. Jag fick inget bra svar. För mig är det självklart.
VAD SA MÅNGA SVENSKAR? OCH VAD SÄGER DE NU?
Vi har politiskt kaos inom rikspolitiken. Det är beklagligt. Vi har en politiskt mycket oerfaren statsminister, och det märks. Vi har också ett valresultat från september som bara säger en sak, väldigt många svenskar är oroliga för att den sociala hållbarheten i Sverige är påväg att spricka. Och de senaste opinionsmätningarna säger bara en sak, ännu fler svenskar känner oro för den sociala hållbarheten. Vad gör S, MP, M, C och FP åt det? Det är hög tid att ta många svenskars oro på allvar! I den senaste opinionsmätningen är SD större än MP, FP och C tillsammans. Det är tänkvärt.
VAD ÄR DET SOM HÄNDER MED OLJAN?
Världen är en orolig plats. Nya supermakter som Kina, Indien och Brasilien börjar allt mer flytta fram sina intressen i andra delar av världen. USA har sina politiska utmaningar. Och sina allt mer omöjliga ambitioner att vara världspolis. Och ett Europa i djup kris. För att inte tala om allt tragiskt som följt i efterdyningarna efter den så kallade "arabiska våren". Många arabländer är i fullständigt kaos och i lågor. På toppen av detta har vi Ryssland som gungar. Det är en stor geopolitisk förändring som äger rum, Asien är nu snart den självklart kraftfullaste delen av vår mänskliga värld. Särskilt enpartistaten Kina.
Visst har vi lågkonjunktur i västvärlden men samtidigt växer andra delar av världen så det knakar. Varför havererar då oljepriset när det ändå finns en stor efterfrågan? Är det amerikanernas oljeskiffer som är OPECs problem? Eller är det så att OPECs mäktigaste medlemsländer bestämt sig för att kraftigt försvaga Ryssland? Det är inte osannolikt eftersom ryssarna aktivt stödjer t ex Assad i det Syriska eländet. Maktspel i den högre skolan. Vad tror du?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar