Jämställdhetsarbete på riktigt
Jämställdhet är viktigt. Ur alla perspektiv. Varför skulle endast kön, religös tillhörighet, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning avgöra vem som är mest lämpad för ett uppdrag? Självklart ska människor jämlikt rekryteras och belönas utifrån sina kunskaper, erfarenheter och sina prestationer. Inget annat.
Under fem år har jag deltagit på en lunch för att hedra uppsatsstipendiater från våra två universitet. Bland vinnarna har kvinnor alltid varit överrepresenterade. I år var dominansen total. 100% kvinnor fick erkännandet bästa uppsats. I grundskolan och på gymnasiet har flickor länge varit bäst och skillnaden mellan flickor och pojkar ökar. Det som länge varit och till vissa delar fortsatt är ett ojämlikt samhälle ur ett könsperspektiv, till kvinnors nackdel, tycks med stormsteg gå mot sitt slut. Nu är det framförallt unga arga män som börjar dominera bland dem i utanförskap och i beroendeställning till andra. Oavsett vilken grupp som generellt har det bättre eller sämre så är ett jämlikt samhälle väldigt viktigt att eftersträva och då måste man se helheten.
Gudrun Schyman är en skicklig politiker. Sedan många år lever hon på de orimligt generösa politikerfallskärmar som riksdagsledamöter har efter tre mandatperioders tjänst. Schyman, tidigare kommunistledare, fick sparken som partiledare för kommunisterna under en pågående mandatperiod bl a för att hon skattefuskade. En person som själv propagerade och propagerar för ännu högre skatter, och som fått bra arvoden för sina politiska uppdrag, gjorde både det ena och det andra för att undvika skatt. Och inte bara det, vill minnas att hon även drog av för samma saker flera gånger.
http://www.dn.se/nyheter/politik/gudrun-schyman-avgar/
Schyman har blivit en symbol för kvinnlig jämlikhet. Hanna i mig och med tanke på min dotter, mina gudbarn och alla andra unga flickors framtid tycker jag att kampen för ett ännu jämlikare samhälle ur ett kvinnoperspektiv förtjänar en bättre symbol! Ja, Schyman är skicklig på sin grej och för att få uppmärksamhet runt det hon säger sig kämpa för men hon är en olämplig symbol för kvinnokampen. Ni vänstermänniskor som tycker jag är hemsk tycker jag ska läsa på om Gudrun Schyman! Hur miljövänliga och ekonomiskt försvarbara var alla hennes taxiresor? Hur lämpligt är det att en skattehöjarkraft som varit riksdagsledamot själv fuskar med skatten? Hanna i mig säger hyckleri! Jämställdhetsarbetet förtjänar bättre och trovärdigare symboler. Oavsett kön, religion, etnicitet eller sexuellläggning! Inte minst med tanke på att väldigt många kvinnor arbetar inom skattefinansierade verksamheter.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10337846.ab
Centerpartiet förtjänar cred för att partiet har haft två kvinnliga partiledare i rad. Det är inget annat parti som är i närheten av det. Det är bra. Sedan är jag kanske inte riktigt nöjd med hur Maud hanterade sanningen, men det har du redan skrivit om på bloggen så vi låter det vara.
SvaraRaderaJag såg statsministern på tv svara på frågan om feministisk revolution och statsministern började mumla någonting om unga arga män som hamnat i utanförskap. Typ hur synd det är om dem, helt i olinje med den annars väldigt tydliga borgerliga linjen om att man ska rycka upp sig, sluta dricka alkohol, kanske även klippa sig och skaffa sig ett jobb, eller i det här fallet kanske även ett sammanhang. Män är det alltid synd om och kvinnorna är alltid så duktiga. Jag tror att kvinnorna är rätt så ledsna på att vara duktiga utan att komma fram i samhället. Jag hoppas på ändring där.
Om Schyman inte är en tillräckligt bra feministisk symbol, vilka namn och symboler kan borgerligheten erbjuda oss? Maria Arnholm kanske? Maria Abrahamsson? Tycker att den borgerliga feminismen alldeles för ofta fastnar i diskussioner om pengar så som Schymans taxiresor istället för att handla om jämställdhetsfrågor på hemmaplan och i arbetslivet. Kvinnorna är trötta. Jag läste nyss ut boken Är svensken människa? och blev aningen chockad över hur lite utveckling det skett på jämställdhetsfronten sedan 70-talet. Kvinnorna är nog trötta på att vänta.
Trötta att vänta på vad? Att kvoteras in på uppdrag? Att lagstadga att män ska ta ett större ansvar för hemarbete? Att lagstadga och tvinga män att ta ett jämlikare ansvar för sina barn? De kvinnor som har förmågan och som vill få ledande roller kommer i allt större utsträckning få och ta den. Grattis till Antje som idag installeras som Sveriges första ärkebiskop.
RaderaJag tror att kvinnor är trötta på att vänta på att få samma lön för samma arbete och att kvinnor drabbas av barnaskaffandet och halkar efter med lönerna och går ofta ner i arbetstid för att orka med vardagen. Så även om jag inte är för tvång på något sätt, så tycker jag att man borde tvinga männen att vara hemma med sina barn. Lika mycket som männen måste stanna hemma, måste kvinnorna släppa på kontrollen och våga låta männen ta plats hemma. Alldeles för ofta handlar frågan om vem som ska vara hemma med barnen om vem som tjänar mest.
RaderaSedan är det glädjande att Antje blivit ärkebiskop, men där har man nog haft evighetsperspektiv, vilket jag tror de svenska kvinnorna inte riktigt orka med. Så visst, kvinnor kommer att ta mer plats men det kommer att ta lång tid och jag tror inte att kvinnorna orkar vänta längre.
Men hur ska du lösa ojämlikheten i lön? Ska individuell lönesättning upphöra och alla kommunistiskt få lika lite oavsett kunskap, erfarenhet, förvandlingsförmåga och prestationsförmåga?
RaderaJag håller inte med dig om att det går sakta med att kvinnor allt mer kliver fram och tar för sig. Det är en stor och bra maktförskjutning som äger rum i det öppna samhället däremot är frågan hur maktfördelningen utvecklas inom en familj, vill du lagstifta om det?.....
Nej, individuell lönesättning är bra, även om dess effekter är ganska små för dem som jobbar inom den offentliga sektorn och även om jag kanske anser att den individuella lönesättningen liknar konståkning dvs. är en bedömningssport med varierande kompetens bland domarna. Det jag vill är att man inte får lägre lön därför att man är kvinna, och att barnafödandet inte gör att man halkar efter jämfört med män som har samma kompetens osv. Ojämlikheten i lön ska helt enkelt inte basera sig på kön utan i så fall saker som du nämner.
SvaraRaderaVi tycker olika om huruvida det går sakta eller inte på kvinnofronten. Jag tror helt enkelt att F!:s framgångar är resultat av just den frustrationen bland kvinnor, att det går sakta alltså.
Ja, jag tycker att man gott kan lagstifta om att männen ska vara hemma lika mycket som kvinnorna. I frågan om vilka som får/kan välja att stanna hemma så handlar om att det är männen som kan välja hur mycket eller lite de är hemma med sina barn.
Papporna använder inte sina föräldradagar i tillräcklig utsträckning.
Vi tycks dela en del åsikter. Kanske vi delar åsikter helt om vi skulle sitta och prata och kalibrera vad vi menar.
RaderaOavsett om du är kvinna eller man som är hemma en tid med barnen får det självklart en ersättningskonsekvens i förhållande till en medarbetare som är lika duktig som inte är borta från jobbet under en längre period. Vad är konstigt med det, oavsett om man är kvinna eller man. Möjligen borde arbetsgivare se det meriterande i att ta ansvaret för ett eller flera barn på heltid och därför fritt välja att kompensera medarbetarna. Tyvärr fick jag aldrig möjlighet att ta del av Ericssons suveräna personalpolitik på detta område. Där täcker Ericsson upp lönebortfallet så att även en mycket välbetald person kan vara hemma med barnen utan att familjeekonomiskälen blir de avgörande för vem som är hemma.
Vad avser FI håller jag inte med. FI är vänstermänniskor med en ur mitt perspektiv mycket felaktig och naiv samhällssyn. Deras samhällsideal har ALDRIG i verkligheten varit i närheten av att leverera det generella välstånd som marknadsekonomin. Vilsna vänstermänniskor och naiva människor finns. Därför kan FI få stöd med sin enkla och helt ofinansierade retorik. Vilka är då svaren från dem på hur t ex löneskillnader inom den offentliga sektorn ska korrigeras? Löneökningsstopp för män? Lika ersättning till alla oavsett kompetens, erfarenhet och prestationsförmåga? "Tomhylsor" har vi hört talas om förr i svensk politik.