Inte bara girighetsstämpel
Margot Wallström lämnar Postkodslotteriet och en väldigt hög arvodering för sina insatser där. Postkodslotteriet och dess huvudmän har haft det svettigt en tid eftersom det blivit tydligt att det är ett mindre antal personer som tjänar massivt med pengar samtidigt som verksamheten aktivt motarbetar föreningslivets vilja att tjäna verksamhetspengar genom egna lotterier. Eftersom Postkodslotteriet har särskilda rättigheter för sin verksamhet är det viktigt att den har mer av en välgörande funktion än något annat. Wallströms beslut att lämna är sannolikt kopplat till avsmaken som spridit sig runt verksamheten men också att hon och S nu verkar tro att valsegern är nära.
http://www.di.se/artiklar/2014/5/6/margot-wallstrom-draglok-i-valet/
Om S vinner valet får Sverige en mycket oprövad politiker som potentiell statsminister. Då kan det vara värdefullt med en politiker som har Wallströms breda politiska bakgrund. Hon har också varit ute i verkligheten och bl a jobbat åt den framlidne Jan Stenbeck. Tror du Wallström blir vice statsminister om Löfven får bilda regering? Eller blir hon Sveriges första kvinnliga statsminister? Löfven och Socialdemokraternas valgeneral kanske taktiskt växlar ledare en månad innan valet för att neutralisera Fi och för att vinna de många röster som gillar Margot. Kan det bli så? Löfven blir sannolikt en bättre näringsminister än Statsminister. Vad tror du?
Skuldbergen
Den som spar han har. Så var det förr. Nyligen var jag på ägarmöte i en sparbanksstiftelse. Ett av syftena med stiftelsens verksamhet är att mana människor till sparsamhet..... När övergavs den sunda inställningen och tiden då allt för många är sanslöst belånade inleddes? Sossarnas Göran Persson upprepade under 90-talskrisen mantrat "den som är satt i skuld är icke fri" gång på gång på gång. Så är det! Det tycks många inte förstå. Hur ska S försöka lösa detta mycket farliga faktum? 2008 års finansproblem är inte över. De flesta av Europas ekonomier har bara "kissat i byxorna" med billiga pengar. Skulderna är gigantiska. Hur ser avbetalningsplanerna ut framöver?....
I Sverige ligger primärt skuldriskerna på enskilda människor i storstäder och bland ekonomiskt svaga. Riskerna är stora. Krisen är inte över. Det är fortsatt viktigt att ha så kloka och erfarna ledare som möjligt. Är det Löfven och Andersson som kan stå för den klokheten för riket? Kan de bättre än Alliansen hantera den åtstramning av konsumtionsekonomin som krävs när sparandet måste öka bland storstadsbor och ekonomiskt svaga? Vilka blir de sociala kostnaderna när de socialt svaga får det ännu svårare att leva över sin egenskapade förmåga? Är det återigen skattekollektivet som ska lösa ut finansmarknaden när lånecirkusen tar slut? Vad händer med statens finanser då? Visst är bifogade artiklar intressanta i ljuset av att vårt finanssystem sägs stresstestas regelbundet och varningssignalerna inte är tillräckligt höga. Det är valtider.... Vem vill förstöra festen och säga att elden i köket måste släckas, och köket restaureras, innan festen fortsätter? Ingen vågar föreslå några förslag på åtgärder som dämpar smällen när den kommer nästa gång. Den kommer alltid tillbaka. Du har väl spelat Monopol eller Nya Finans?
http://www.di.se/artiklar/2014/5/7/skulderna-storre-an-riksbanken-trott/
http://www.di.se/artiklar/2014/5/7/skingsleys-skuldoro-har-okat/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar