Livet är kort och orättvist
Många av oss människor lever allt längre. Det är i huvudsak positivt eftersom livet ändå är väldigt kort. Hur våra liv blir beror på många faktorer. Även om den egna viljan och det egna hårda arbetet har en stor betydelse för hur våra liv utvecklas så har självklart våra gener, var man föds och i vilket socialt sammanhang man föds mycket stor betydelse för hur den enskildes liv utvecklas. Livet är enkelt uttryckt inte rättvist. Även i rika länder som Sverige och med en rättvisekultur har vi självklart stora skillnader mellan individers förutsättningar. För att minska denna ojämlika start i livet är bästa möjliga skola för alla barn oavsett social bakgrund centralt i vår önskan att ge alla i vårt samhälle en så jämlik start i livet som möjligt.
Lina delade med sig
Vi lever i en härlig informationstid. En tid då bl a enskilda personer helt kan lämna ut sig genom att sprida sin dagliga livskamp på en blogg. Lina Baldenäs drev en sådan blogg. Hon delade sin livskamp med andra och många följde henne. Hon blev också en engagerande symbol för sjukvårdsköer och det oacceptabla att en 33 årig trebarnsmor med dödscancer ska behöva vänta tre månader på nödvändigt ingrepp när hon har en diagnos på sjukdom som sprider sig snabbt. Lina Baldenäs dog igår. Jag vill tacka henne för hennes kamp för livet och för att andra som drabbas av liknande sjukdomar ska behandlas smartare i framtiden. Mina tankar går särskilt till hennes nu tre mammalösa barn och den ensamstående trebarnspappan. Livet är orättvist.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2374598-lina-baldenas-avled-av-hudcancern-i-natt
Alla våra skattepengar
Lina Baldenäs satte fingret på att vi har ett systemfel i vårt stora offentliga system. Hur kan det vara möjligt att vi på 2000-talet inte snabbare kan behandla människor som henne? Har vi inte flest läkare per capita i Sverige? Betalar vi inte mest skatt i världen och då är väl sjukvården det minsta vi ska förvänta oss att den fungerar väldigt bra (vilket den på många sätt gör). Istället för Hallandsåsprojek och JAS projekt borde vi satsa mer på att förbättra hälso och sjukvården. Om man gör det och även hittar bra möjligheter för alternativa producenter av vård som t ex det nu konkursade Uppsala cancer clinic, då kan Sverige både bota fler sjukdomar och skapa den nya industri som vårt välstånd är mycket beroende av. Vi måste tänka om och inte sitta fast i gamla tankebanor! Vi lever i en ny tid!
Ja, hur UCC har fått gå i konkurs - hur en kartell har fått bildas med mål att strypa denna klinik är ofattbart och fruktansvärt. Måtte det bli kännbart för dem som ligger bakom det. Det är kriminellt. Sugerbaker, bukhinnekirurg i USA och den som Haile Mahteme utbildat sig hos, bemöts som en "kung" i en hel värld. Men i Sverige ska en lika skicklig med samma fina "resultat", motarbetas systematiskt. Hur kan det få ske?! Det känns inte som en demokrati...
SvaraRaderaHåller med om att frågan hanterats mycket dåligt. Jag tror på mångfald och sund konkurrens. Jag är också övertygad om att svensk sjukvård måste tänka nytt och testa nya organisationsformer för att klara utmaningarna som vi står inför med allt fler äldre invånare.
SvaraRaderaPolitikerna inom Landstinget har i allra högsta grad varit involverade. Demokratiskt tycker jag bara det finns en sak att klandra och det var att politikerna inte kunde lösa upp prestigelåsningarna bland Ackis involverade ledare och UCC samt att de inte kunde hantera vinstproblematiken genom att 1) inte själva få besluta om vårdinsats 2) att ändra driftsformen från aktiebolag till stiftelse. Då hade vi fått lära av alternativa organisationsformer för att lösa problem, fått behålla två mycket duktiga personer i Uppsala och dessutom räddat fler liv. Underkänt!