Satsa på kompetens och välståndsutveckling
Som på beställning kunde jag idag glädjas av två uppföljare av mitt blogginlägg igår i SvD. Självklart mycket mer välskrivna men av två andra Uppsalabor. Tove Lifvendahls ledare är mycket viktig och läsvärd. Den handlar om kompetensförsörjning, Jantelag och det svenska samhällets otillräckliga förmåga att ta tillvara kompetens oavsett vem som har den. Att Kineser inte vill jobba i företag som tycks utesluta icke svenskar från toppjobben är snart historia om vi inte skärper till oss. I takt med att allt fler av de tidigare svenska företagen köpts av ägare från andra länder med andra hjärtan missar många som skolats in i de svenska företagen en ovärderlig chans att jobba runt om i världen. Det systemet har tjänat svenska individer väl och samhället istort. Inte minst jag själv har haft förmånen att bo och jobba utomlands i ledande befattningar tack vare denna svenska tradition. Jag tycker definitivt de ledande kunde vara mer mångkulturella men för ett litet land som Sverige är det viktigt att våra människor får dessa chanser. Så gör även de flesta andra företagsägare. Utan nya internationellt framgångsrika företag tappar Sveriges invånare många liknande utvecklingschanser.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sverige-maste-attrahera-talanger_3368504.svd
Utveckling, inte sysselsättning
Den andra Uppsalabon som skriver en viktig ledare idag är Carl-Johan Westholm. Rubriken lyder "sikta på välstånd så kommer sysselsättningen". Även denna ledare är välskriven och läsvärd. "Sikta på välstånd och du får sysselsättning. Sikta på sysselsättning och du får allt annat än välstånd". Westholm avslutar sin ledare med "Tänk om partierna och de stora organisationerna på arbetsmarknaden började tala om utvecklingskraft i stället för konkurrenskraft. Det vore som ett fönster öppnades för frisk luft. Efter en tid skulle det hända saker." Jag delar helt hans synpunkter. Om man siktar på välståndsutveckling är invandring en möjlighet och invandrade en tillgång. Om vi betydligt bättre än nu integrerar nya krafter i vårt samhälle kommer välståndsutvecklingen snabbt bli mycket bättre. Eftersom vi alla kan och bör lära av varandra kommer vårt samhälle att ständigt förnyas och förändras i takt med att vi som lever i t ex Uppsala lär av varandra i ett samhälle som är inkluderande. I ett samhälle som erbjuder möjligheter och frihet i utbyte mot kravet att vi följer våra grundvärderingar. Hur svårt kan det vara?
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sikta-pa-valstand-sa-kommer-sysselsattningen_3368502.svd
Science fiction
Vad har hänt med Malaysiaflyget? Jag hoppas de lever och att det inom kort blir en märklig men positiv upplösning av gåtan. Hoppet är det sista som brukar lämna oss.
Många gånger blir det som är Science fiction för 50 år sedan verklighet idag. Hur många filmer har inte gjorts om utomjordingar som försöker ta över eller som tar över jorden? Alla liknande filmer jag sett har haft fokus på västmänniskor. Kan det vara så att planet beamats ut till en alienstyrka som nu förbereder en invation av jorden? Det är i vart fall helt rätt att i så fall fokusera på aseater eftersom det är de som tar över jorden nu. Kan det vara så? ; ) knappast men om det händer kanske vi människor kan enas mot en gemensam yttre fiende och t ex ryssarna kan ge tusan i att skapa stora orosmoln i Krim.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/kaptenen-i-centrum-for-utredningen/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar