Hållbarhet
Företagarna gör ett intressant debattinlägg i samband med den internationella kvinnodagen. Budskapet är krasst och lyder "kvinnor som leder bolag levererar i genomsnitt mycket lägre vinster än män". Jag ser debattutspelet som ett sätt att ge moteld mot krav på kvoteringar. Utspelet hade sannolikt varit helt omöjligt om VD och ordförande för Företagarna varit män. Nu är de kvinnor och då fungerar liknande utspel utan att media och extremister försöker slita budbärarna i stycken, oavsett om det är fakta eller ej. Elisabeth Tand-Rundqvist, VD Företagarna, rankas högt som lobbyist i Sverige. Utspelet är ett exempel på hur duktig hon är på att få spinn på frågor som anses viktiga för en positiv utveckling för ägarledda företag i Sverige. Vem ska bestämma över bemanningen på ett företag? Ägarna eller klåfingriga politiker? Avgörs svenskt välstånd av nationellt navelskådande eller av våra enskilda företags förmåga att klara tuff internationell konkurrens?
http://www.dn.se/debatt/foretag-med-kvinnor-som-vd-har-lagre-vinstmarginal/
http://www.di.se/artiklar/2014/3/9/lagre-vinst-med-kvinnlig-vd/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18506779.ab
Förhandlingsförmåga
Företagarnas undersökning öppnar, som de skriver, för många frågor att besvara utifrån den lönsamhetsanalys som gjorts. Personligen tror jag återigen att män generellt är tuffare förhandlare än kvinnor och det påverkar givetvis både löneutveckling och lönsamheten i ett bolag. Men vad avser lönsamheten så undrar jag om inte kvinnor är bättre än män på att leverera hållbar lönsamhet över konjunkturcykler? Det tror jag. Jag tror kvinnor generellt är lite mindre riskbenägna än män. Det borde innebära att kvinnor generellt levererar långsiktigt bättre avkastning än volatila avkastningar från män, eller?
Undersökningen är värdelös då variabeln kön inte är exogen i ekvationen. Om vd-positioner hade slumpats ut till män och kvinnor hade man kunnat mäta den faktiska effekten, vilket då också hade varit en kausal effekt. I detta fall är det på sin höjd en signifikant korrelation. Dessutom måste standardfelen i en regressionsanalys av denna typ ta hänsyn till intraklasskorrelation mellan individer inom samma bransch.
SvaraRaderaDärmed kan och bör ej resultatet betraktas som "fakta".
: ) du kan statistik förstår jag. Som sagt är jag säker på att resultatet skulle bli helt annat om man mätte flera år. Oavsett det exogena perspektivet.
Radera