Dans runt guldkalven
Det tycks som att riksdagen och Europaparlamentet är utmärkta platser för människor som inte vill tjäna allmänintresset utan endast sig själva. Du har väl inte glömt Emanuel Johansson, Socialdemokrat, som parallellt med riksdagsuppdraget byggde upp en privat omsorgs och vårdverksamhet som han sålde för hundratals miljoner kronor och sedan tvistat med skattemyndigheten om att han gjort allt han kunnat för att undvika skatt, trots att han blivit multimiljonär på skattepengar. Nu har vi en folkpartist som velat göra samma sak. Det är särskilt besvärande eftersom han borde vara mer ansvarsfull för att försvara rätten till mångfald och valfrihet. Den rätten kan bara skyddas genom att en minimikvalitet på hög nivå i verksamheten garanteras. Bra att UNT uttrycker sig så tufft som de gör mot Bijan Fahimi trots att han är folkpartist. Det är särskilt allvarligt att liknande händer under ledning av en som också arvoderas av folket och som på ett positivt sätt förväntas försvara just mångfald och valfrihet, inte bidra till att den starkt ifrågasätts.
http://www.unt.se/ledare/var-kommer-barnen-in-3055476.aspx
Skadlig process
UNT vinklade tidigare konflikten mellan Uppsala universitets rektor och många övriga ledande universitetspersoner som en palatskupp. Min tolkning av reportagen var att Eva Åkesson försvarades av tidningen. Nu får vi läsa att efter styrelsens tveksamma beslut att inte entlediga Åkesson från sitt rektorsuppdrag så saknar hon förtroende bland väldigt många ledande befattningshavare på universitetet. Hallå! Hur kan man inte ha förstått det? Grundfelet i hanteringen tycks vara att utbildningsdepartementet direkt lagt sig i rektorsfrågan både vid rekryteringen och i samband med ledarproblemen. Jag är helt säker på att Åkesson har många goda sidor och kan göra många bra insatser som ledare i framtiden. Jag är fortsatt övertygad om att det blivit en omöjlig situation i toppen av Uppsala universitet och en ny rektor måste till inom kort om inte verksamheten kraftigt ska påverkas negativt av situationen.
http://www.unt.se/uppsala/lemne-bytte-fot-i-omrostningen-3051280.aspx
UNT's reportage av krisen i universitetsledningen beskriver situationen väl. Det är en liten grupp som uttryckt en diffus kritik, det finns inte ett allmänt missnöje mot universitetets rektor. Att konsistoriet inte är enigt betyder inte att de som lagt ned sina röster är kritiska mot rektor, de har däremot inte velat ställa sig bakom skrivningen i beslutet, vilket är något helt annat. Att en hög chef kritiseras är inte ovanligt, det är snarare kritikernas position och tillvägagångssättet som skapat den extraordinära situationen.
SvaraRaderaJag håller med om att höga chefer alltid utsätts för påhopp. Tål man inte det ska man inte aspirera på ledartröjor då det är mycket utsatta positioner. Också roliga positioner då möjligheten att påverka brukar öka.
RaderaFrågan är om Universitetets styrelse har någon formell makt alls avseende rektorns uppdrag? Jag hörde av en person som gav sken av att veta hur det är att det är regeringen som tillsätter och avsätter rektorer inom universitetsvärlden. Om det är så är det På Utbildningsdepartementet som ledarröran behöver lösas. Hoppas det blir löst snart! UU är viktigt för Uppsala men också för Sverige och övriga världen.