Varför hoppar unga av politiken?
Visst kan otålighet vara ett skäl till varför många unga hoppar av politiken men jag tycker analysen är lite torftig både i Dagens Samhälle och i dagens DN. Kan det också vara så att yngre ofta är mer rörliga än äldre? Kan det vara så att yngre oftare än äldre ska kombinera krävande arbete med småbarnstider och då kan ett krävande politiskt arbete bli för svårt att hinna med? Kan det vara så att yngre saknar erfarenhet som gör att de inte alltid förstår hur beslut bereds? Kan det vara så att yngre mer än äldre tycker det är tråkigt att sitta i alla möten som ligger till grund för alla större beslut?
http://www.dn.se/ledare/signerat/avhopp-de-unga-flyr-fran-politiken/
Helt klart är att beslutsprocessen sällan går fort. I synnerhet inte kopplat till större och komplicerade frågor. Om det går för fort att fatta komplexa beslut blir ofta besluten onödigt dyra för skattebetalarna. Helt klart är också att det är dåligt inskolade politiker om de tror att man påverkar beslut i t ex Kommunfullmäktige eller Riksdagen. Det är väldigt sällan så. Det är innan fullmäktige och styrelsemöten som förhandlingar och kompromisser genomförs. Det är därför i de förhandlingarna som den politiker som vill påverka måste tas sig in i genom sin gruppledare. Om man inte förstår det framstår det formella beslutsforumet Kommunfullmäktige som tråkigt. Man måste också förstå att om det finns en politisk majoritet så har oftast oppositionen mycket lite inflytande.
http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/rekordmanga-folkvalda-hoppar-av-sina-uppdrag-7169
Inte längre bra för alla
Kan det vara så att tiden då Sverige klarade av att erbjuda ett mycket bra och möjligheternas samhälle för alla är över? Har den tiden någonsin funnits? Är det inte så att bl a vår generösa invandringspolitik leder oss mot en tydligare skillnad mellan människor som jobbar och dem som inte jobbar? Kan det vara så att det är bra med större ekonomiska skillnader mellan dem som jobbar och dem som lever på olika försörjningsstöd? Jag anser att skillnaden är stor men jag anser samtidigt att utvecklingen att de högst avlönade tjänar löjligt mycket i förhållande till övriga är samhällsskadlig. Men hur ändrar man på det?
http://www.unt.se/ledare/ar-sverige-pa-det-sluttande-planet-2768189.aspx
Solenergi
Vissa yngre och andra sägs lämna politiken på grund av politikens hårda kultur och olika personangrepp. Du som följer min blogg vet att jag tror väldigt mycket på solen som vårt framtida viktigaste energikälla som ersättare till den billiga och miljöförstörande oljan. Pinsamt att MP försöker framställa mig som motståndare mot solenergisatsningar. Glädjande att deras partiledare Romson tar mina synpunkter på allvar. Det är klokt. Om de dessutom fokuserar på förslag som klarar EUs momsdirektiv så blir de lite seriösare. Att två EU länder idag bryter mot reglerna är väl inget argument för att marknadsföra en modell som inte kommer att kunna införas. Det är min övertygelse att vi kommer att komma på en skatteavdragsmodell som fungerar och stimulerar lokal och miljövänlig energiproduktion.
http://www.unt.se/debatt/alla-kan-salja-el-2765180.aspx#kommentera
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar