Nytänkande kanske?
Hur löser man problem i en föränderlig värld? Är det genom att minnas gamla tider och önska dem åter? Det är knappast en framgångsväg att önska sig tillbaka till en tid som aldrig mer upprepas. Det är smartare att utifrån fakta inse hur relevanta fakta ser ut och vilka tekniker som finns att utnyttja i just vår ständigt förändrade värld. Landsbygdens positiva utveckling är viktig och möjlig. Den är dock bara möjlig om man inser att världen ständigt förändras och att vi måste tänka i nya banor. I dagens Hallandsposten (länk bara möjlig för prenumeranter...) är det en ledare om att medicintillgången på landsbygden minskar i takt med att avregleringen av apoteksmonopolet börjar få fullt utslag. Om de apotek som hittills skyddats på landsbygden nu närmar sig hårdare tider och därför läggs ner i brist på kunder, är då möjligheterna att kostnadseffektivare ge landsbygdsborna rimlig medicinsk rådgivning och tillgång till mediciner? Självklart går det men det kräver att man vågar tänka nytt och gör det möjliga utifrån dagens tekniska verklighet.
I Uppsala har landsbygdsfrågorna nu fått parti och mediautrymme. Uppenbarligen görs bedömningen att Uppsalas 25.000 landsbygdsbor kan ha en avgörande betydelse i nästa val. Eftersom Centerpartiet alltid insett vikten av en väl fungerande landsbygd är det positivt att fler partier säger sig värna dessa delar av vårt samhälle. Inom C känner vi oss dock i praktiken väldigt ensamma om att dagligen också driva dessa människors intressen. Om det är mer än vackra ord vi ser tecken på så är det utmärkt. Inte minst vårt behov av alternativa energikällor till olja och kärnkraft kräver en smart utveckling av vår landsbygd.
I Uppsalas landsbygdsdebatt är bl a SD starkt engagerade. De ser uppenbarligen en stor röstpotential bland landsbygdens befolkning. På lögner och genom att hetsa grupper mot varandra försöker de nå mer demokratiskt inflytande. Tyvärr lyckas de rätt bra. En lögn som de ständigt upprepar är att de vid makten skulle ta bort ett dubbdäcksförbud i centrala Uppsala. Som tur är kommer inte över 50% av Uppsalaborna rösta på SD. Då måste de hitta politiska partners för att försöka ta bort en förbudsåtgärd som enbart handlar om att skydda befolkningen från skadlig luft. Och även om de skulle få 50% skulle deras enkla budskap och åtgärd att häva dubbdäcksförbudet leda mot årliga böter på mellan 30 till 50 miljoner kronor! Jag tror att det allra flesta Uppsalabor tycker att vi ska ha bra luft och jag tror definitivt att de anser det bättre att använda 30-50 miljoner till skola, vård och omsorg istället för till böter.
Nyligen släpptes en stor europeisk studie om luftföroreningar. Över 313.000 personer medverkade i studien under 13 år! Av dessa personer utvecklade 2.095 personer lungcancer. Partiklar i trafiken är hälsofarligare än väntat och särskilt besvärande anses rapporten, som släppts i Lancet Oncology, vara genom att studien visar att även låga halter, sådana som ligger under EUs gränsvärden, leder till föhöjda risker. Till skillnad från SD hoppas jag att du tar liknande hälsoutmaningar på allvar och respekterar andra människors rätt till ett så hälsosamt och långt liv som möjligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar