Vad är rimligt?
Vad är rimliga ersättningar till människor? Självklart är en betydelsefull faktor hur mycket en enskild människa själv bidrar till att skapa intäkter eller till att uppnå uppsatta mål. Självklart bör också människor som förväntas jobba jämt och dessutom vara allmänt tillgängliga också få högre ersättningar än andra. Frågan är bara hur mycket? Vilken är marknaden som avgör det? Inom näringslivet är det konkurrensen som avgör. Ett företag som fokuserar på att orimligt berika sina medarbetare går under. Ett samhälle som har allt för stora inkomstskillnader mellan sin befolkning utvecklas sämre än samhällen som har en god minsta nivå och en rimlig högsta nivå. Den högsta nivån inom det offentliga kan vi själva avgöra. I ett företag är det styrelsen och ägarna som sätter villkoren för medarbetarna och därigenom får bära ansvaret för beslutens konsekvenser. Ericssons tidigare hyllade koncernchef Lars Ramqvist försvann från rampljuset i skam efter bl a orimliga ersättningspaket till direktörer på Skandia där han var ordförande.
Är det rimliga ersättningar till ledande personer inom det offentliga och inom politiken? Helt klart är att ersättningarna varierar kraftigt mellan t ex kommuner. Helt klart är också att många ledande offentliga tjänstemän har många års förordnanden. Det innebär i praktiken att de har mycket generösa fallskärmsavtal om de får sparken. I praktiken är många fortfarande "livstidsanställda". På toppen av detta har vi de sjukt generösa ersättningsfallskärmarna som tidigare riksdagsledamöter får om de blir av med eller väljer att sluta ett uppdrag som riksdagsledamot. Lärare och sjuksköterskor är definitivt underbetalda. Ersättningspaketen för t ex generaldirektörer är mycket attraktiva.
Jag tycker att staten antingen skall sluta upp med dessa orimliga ersättningar eller vara tydliga med dem, så att de som endast styrs av pengar och trygghet skall veta att framförallt staten är en mycket generös arbetsgivare. En mycket generösare arbetsgivare än de allra flesta företag som lägger finansieringsgrunden till vår välfärd. Hur ser du på denna fråga?
http://www.di.se/#!/artiklar/2012/8/7/sparkade-generaldirektorer-tjanar-miljoner/
Lärare och sjuksköterskor är definitivt underbetalda??? Friskolor och privata vårdföretag har blivit fler. Men lönerna växer inte där. Enligt borgerlig logik skulle de ju öka med den större konkurrens som blev resultat. Varför fungerar inte er egen ekvation?
SvaraRaderaVill gärna ha svar!
SvaraRaderaJag vet inte vilken ekvation du hänvisar till. Konkurrens brukar alltid leda till 1) kreativiteten ökar för att ta fram förbättringar som gör att det egna erbjudandet vinner i konkurrensen 2) att arbetstagare får fler arbetsgivarmöjligheter vilket kan innebära högre individuell lön men också arbetsförhållanden som passar den enskilde bättre
SvaraRaderaI grunden är det så att det är kommuner och landsting som sätter kostnadsramarna. Det finns inget intresse från "marknaden" i övrigt att driva upp den enskilt högsta kostnaden, dvs lönen, utan jag är säker på att alla som konkurrerar inom skola, omsorg och vård väljer att göra det genom att erbjuda bättre arbetsmiljö etc.
När jag säger att jag tycker att t ex lärare och sjuksköterskor är värda mycket mer ersättningar är det i förhållande till andras ersättningar med mindre utbildning och med mindre ansvar. Trots det är gruppen så stor att redan höga skatter inte kommer att klara av kraftiga lönehöjningar. Då måste man jobba med andra sätt att åter höja lärarnas status samt ge dem andra ersättningar som de kan värdesätta högt.