Lägg korten på bordet!
Den politiska retoriken blir lätt löjlig. Framförallt när oppositionen utan problem försöker, och säkerligen vinner, röster på populistiska utspel som inte är finansierade. Den stackars skolverksamheten fortsätter att utsättas för ständigt tyckande och negativ publicitet. Attityden till läraryrket eller till tillståndet i skolan kommer aldrig att förbättras förrän debatten om skolan blir mer nyanserad. Vem vill jobba på en arbetsplats som anses katastrofal och dessutom betala väldigt låga löner?
Idag kan man åter läsa ett debattinlägg om skolans villkor. Återigen fokuseras på lärarlönerna. Lärarlönerna är oskäligt låga. Så är det. Frågan är bara vilka konsekvenser olika partier drar utifrån det faktumet. Att generellt höja lärarlönerna med, som facket kräver, 10.000 kr mer per månad innebär i praktiken nästen 15.000 kr mer per månad när man räknar in alla arbetsgivaravgifter etc. Det motsvarar väldigt stora belopp då lärarna är en rätt stor grupp medborgare. Vad vill de som tycker att lärarna skall få väldigt mycket högre lön att man skall skära på istället? Eller tycker de att medborgarna skall betala mer skatt? Jag tycker det är dax för konkreta ställningstaganden från olika partier i denna fråga. I praktiken sätter den fingret väldigt tydligt på att man måste prioritera. Vad tycker du? Högre löner till lärare och kraftigt sänkta anslag till äldreomsorgen? Eller högre skatter? Eller rent av att fortsätta som nu?
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/samhallet-har-inte-rad-med-laga-lararloner_6984061.svd
Vad ska man skära ner på? Det är en viktig fråga som inte kan avfärdas bara för att den är svår. En sak man borde kunna titta på är att införa samma slags progresiva skala för alla typer av bidrag och ersättningar som tillämpas för bostadsbidrag. Dvs ju mer man tjänar i krono, ju mindre bidrag får man i kronor. Liksom för bostadsbidrag kunde det gälla både barnbidrag och sjukersättning.
SvaraRaderaIntressant tanke. Möjligen kan den urholka människors skattemoral. Eftersom de flesta som arbetar betalar väldigt mycket skatt förväntar man sig att man skall få samma rätt som andra. Både i absoluta tal och i procent betalar högavlönade mycket mer skatt än lågavlönade. Därför tycker jag att ditt resonemang redan ligger i dagens modell.
SvaraRaderaIntressant att en Alliansregering i Landstinget höjde skatten med hela 30 öre. Om Sverige skall klara av de utmaningar vi står inför och i det inkludera att minst behålla dagens välstånd. En allt kraftfullare urbanisering, allt komplexare utmaning med människor i utanförskap och en kraftig ökning av äldre kan inte positivt hanteras med skattehöjningar. Våra stora utmaningar måste mötas med kretivare idéer och politiska reformer. Om vi gör som vi gör idag kommer sannolikt 100% av våra intjänade pengar, som individ, gå i skatt för att att räcka till om 30 år. För att behålla dagens kvalitet i offentliga tjänster och stöd. Det är självklart omöjligt utan med nuvarande modell går Sverige, för de allra flesta, mot fattigdom om vi inte tänker nytt!
SvaraRadera