Nyår
Det är alltid kul med nyår. Det är oftast kombinerat med festligheter och nyår är i de flesta sammanhang tidpunkten då alla bokslut kan göras om det föregående året. Dagen efter nyårsnatten börjar något nytt. Jag och övriga gruppledare inom Uppsala kommunfullmäktige fick äran att delta på Kurdiskt nyårsfirande. Vi samlades på Fyrispark och nästan flera tusen personer sades vara där. Danserna kändes som när jag var liten och firade jul. Vi stod i ringar, höll varandra i fingrarna och dansade runt, runt och runt. Det var väldigt fullt på dansgolvet. Och det trots att det inte erbjöds alkohol på festen. Det var en intressant och positiv upplevelse. Som jag nämnde i mitt tal är exempel på kurder som bidrar till att göra Sverige mer intressant Sakarias som driver Time butiken på Drottninggatan, Mohammad Hassan som leder FP i Uppsala och Laleh som är en sångfågel och textförfattare som skänker många mycket glädje.
Kvarteret seminariet
Inom kort blir det debatt i kommunfullmäktige om kvarteret Seminariet. Just nu är det kortsiktighet som tycks få bestämma. Jag hoppas att de stora exploateringarna i området kan undvikas då det både på kort och lång sikt kommer att vara mycket negativt för människors välbefinnande. Frågan om kvarteret Seminariet är ett exempel på att många partier inte verkar klara av ett mångdimensionellt tänkande. I debatten om kvarteret är det intressant att media inte beskriver verkligheten om hur partierna står i frågan. Det är endast C och V som helt vill att området helt skall utvecklas och vara en stadsdelspark. MP och FP har hela tiden kunnat tänka sig större exploateringar på marken (även om de är mindre än de nu föreslagna). Personligen tycker jag att det är lite kul att det parti som jag och C står väldigt långt ifrån i denna fråga verkar vara de enda som vill och vågar stå upp mot en exploatering som inte bidrar till folkhälsan.
http://www.unt.se/debattspecial/tio-bra-skal-att-bevara-seminarieparken-1702299.aspx
Det är viktigt att kunna fylla på med lite naturkänsla inom rimliga avstånd. Rimliga avstånd anses inom forskningen vara max 500 meter. Inte minst faktumet att vi människor är beredda att betala mycket mer för bostäder som erbjuder liknande miljöer talar sitt eget språk. Skall samhällsplaneringen stödja kortsiktiga intressen eller skapa förutsättningar för långsiktig hållbarhet?
http://www.dn.se/sthlm/bopriser-okar-med-gronskan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar