Ansträngningar och flit
I dagens Kolumnen i DN, som inte går att länka till...., skriver David Brooks att Europas verkliga utmaningar är att förstärka ett system som belönar ansträngningar och flit. Det är en klok analys. Det är inte så ovanligt att de som föds in i välstånd både tar välståndet för givet och framförallt inte anstränger sig lika hårt som de som skapade välståndet gjorde. Oavsett hur bra man har det så måste man alltid kämpa varje dag för att bevara den nivå man har eller ännu hårdare om man vill få det ännu bättre. I vart fall om man vill få det bättre i ett traditionellt materiellt perspektiv. Det är ansträningar och flit som är skillnaden mellan de bästa och de andra inom idrotten, kosten, vetenskapen, affärsvärlden etc. Det finns ingen genväg till framgång. Framgång kostar timmar. Många timmar. Jag undrar jag om fackförbunden kan tänka sig att inte kräva några fasta lönelyft alls? Varför inte resultatbaserade lönelyft med utrymme för +5% om produktiviteten och effektivitetsmål uppfylls?
Brooks artikel avslutas med "Den stora utmaningen för Europa är inte bara att avvärja en finansiell härdsmälta utan också att göra det på ett sätt som inte förgiftar välståndets grogrund. Vilka värderingar kommer att belönas och förstärkas? Blir det bemödande, produktivitet och självdisciplin? Eller blir det dåligt styre, nu och för alltid?"
Mediala monopol
Välståndet kommer aldrig att utvecklas om vi inte är beredda att lägga mycket tid och engagemang på värdeskapande aktiviteter. Välståndet kommer också att förgiftas och stagnera om makten över media blir en monopolaffär. Jag gillar inte utvecklingen i vissa delar av den demokratiska världen som tillåter en så enorm koncentration av medial makt. Vissa av mina kompisar tycker inte det är ett problem för "de nya medierna tar över". Jag tror att rikskanaler kommer att fortsätta att vara starka påverkare av oss människor. Några dåliga exempel på allt för starka media moguler är Berlusconi i Italien, Murdoch i Australien/UK/USA och Bloomberg i USA/UK/Australien.
Kombinationen finansiell härdsmälta och individuella mediamonopol känns rätt olustig. Tur att jag inte är tvungen att leva i Italien i alla fall.....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar