Genvägar
Det finns inga genvägar till framgång. Det handlar om hårt och långsiktigt arbete. Undantagen är få. Det är kunskap och hårt arbete som i alla tider varit skillnaden mellan individer och samhällen som lyckas bättre än andra. I kampen om välståndet är det viktigt att inse.
Folkpartiet går inte alltid rätt
Folkpartiet verkar vara på hugget med olika politiska utspel på riksnivå. Ibland är de riktigt bra. Inte minst eftersom de ligger i linje med vad jag själv tycker. Ibland är de fullständigt tokiga. Nyligen fick vi ta del av ett utspel om att ungdomslönerna kraftigt borde sänkas. Det tycker jag är uttryck för diskriminering. Jag tycker att man skall finna generella lösningar som adresserar huvudproblemet vilket är att ingångslönerna rent generellt är för höga. Vilken arbetsgivare vill inte få en chans att bedöma en medarbetares förmåga/kunskap innan man sitter fast med en allt för hög lönenivå på en medarbetare som inte presterar det som krävs (självklart utifrån förutsättningarna). Lika dumt är det att säga att en rektor skall vara 80% av sin tid i klassrummen. Det är väl upp till rektorn att fördela sin tid på bästa sätt för att skolans elever skall utvecklas maximalt i förhållande till sin förmåga. Löpande coaching av lärarna som motsvarar säg 60% av tiden kanske är betydligt bättre använd tid för att nå önskade resultat.
Ibland är inriktningen riktigt bra
Kunskap och förmåga måste vara den bärande utgångspunkten när man jobbar med sin personal. Det borde också vara den bärande inriktningen för facket. Delar av LAS är otidsenliga och det går att hitta metoder som säkerställer att inte en arbetsgivare godtyckligt kan göra sig av med medarbetare. Det är bra att även FP tycks inse det och hjälper till så att vi inom rimlig framtid kan få den utgångspunkten i LAS och inte antal år i tjänsten.
http://blog.svd.se/politikdirekt/2011/10/dags-for-mer-flexibel-arbetsratt-anser-fp-toppen/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar