Mycket vill ha mer
Vår efterfrågan av omsorg och vård är enorm. När det gäller vårt välbefinnande och vår hälsa tycker de allra flesta av oss att det inte finns några gränser för hur mycket det får kosta för att vi skall bli friska om vi blir sjuka. Möjligheterna inom vård och omsorg har förbättrats helt fantastiskt bara de senaste 20 åren. Den tekniska utvecklingen går ständigt framåt och vår förståelse för människans kropp ökar ständigt. Vi kan göra allt mer för att reparera våra kroppar. Trots det finns det begränsade resurser och dessa resurser skall dessutom ansvändas till väldigt mycket av det vi gemensamt tycker är viktigt. Vi får redan idag mycket omsorg och vård i förhållande till många andra i världen. Trots att vi har mycket så vill vi ha mer.
Allt fler liv räddas
Det är i ljuset av alla förbättringar som gjorts kopplat till läkekonsten inte förvånande att allt fler liv räddas än förr. I DN kan vi läsa att den redan rekorddyra vården gör mycket bra.
Jämfört med 1993 har vi idag 12000 fler läkare! Andelen av BNP som går till sjukvård har under perioden ökat med 1,6%! Kostnaden för sjukvården har under perioden ökat från 149 miljarder kronor till 256 miljarder kronor! Samtidigt har medelvårdtiden som en patient tillbringar på sjukhus minskat från 9,4 dagar till 5,8 dagar och medellivslängden för kvinnor ökat med 2,9 år och för män med 4,6 år! Som alltid finns det många sätt att tolka dessa siffror men ur mitt perspektiv måste det förebyggande hälsoarbetet förbättras avsevärt OCH Sjukvårdssystemet måste effektiviseras! Vad tycker du?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar