lördag 21 september 2024

Tiderna förändras

En välmående jord och fattigdomsbekämpning

I min bok, En stund på jorden", bjuder jag bland annat på en mycket snabb insikt om kulturella och ideologiska skillnader runt om på vår jord. Jag bjuder också på en mycket snabb berättelse om hur livet på jorden uppstått, hur kort tid arten homosapiens sapiens, människan, funnits på jorden. I berättelsen bjuds du även på värdefulla insikter om grundläggande beteendevetenskap kopplat till oss människor. Boken hade varit fantastiskt lärorik om någon förläggare hade velat följa min vilja till upplägg av boken. Det ville ingen. De ville antingen stötta en biografi eller en ledarskaps samt filosofibok. Av olika skäl vill jag göra både och, och så blev det. 

I min bok beskriver jag bland annat att det finns två kulturer som särskilt fascinerar mig. Den ena är den judiska och den andra är den kinesiska. Varför? Enkelt, den som har lite historiska kunskaper vet hur drivande dessa två folk varit för människans utveckling. Vi som gjort affärer runt om i världen vet också att de är väldigt "näriga". Hur blev det så? Min slutsats är att det jag kallar filosofier och berättarkulturen skapat kraften. För troende judar har Talmud, tolkningar av levnadsregler kopplade till Gamla testamentet, stor betydelse. För väldigt många kineser är det budskapen och tolkningarna av Konfusius läror som driver på. Båda dessa kulturer är också historiskt skickliga på "story telling". Du som tänker att t ex USA också har många som är duktiga på det ska veta att många av de skickligaste berättarna i USA har en judisk eller kinesisk bakgrund.

Nu är geopolitiskt oroliga tider. Inget nytt under solen. Precis som vi haft fem massutrotningar av liv på jorden har vi människor återkommande varit i konflikt med varandra. Konflikten har alltid handlat om samma saker. Rent maktbegär, historiska upplevda oförrätter eller tillgång till värdefulla naturtillgångar (pengar och livsmedelsförsörjning). 

Jag gillar inte svart eller vitt tänkande. Det är korkat i min värld. Det finns mycket jag gillar med USA. Det finns mycket jag gillar med Kina. Det finns mycket jag gillar med Europa. Det finns också mycket jag ogillar i varje samhälle på vår jord. Det jag dock lärt mig är att det både finns fantastiska och fruktansvärda människor överallt. Det är genom relationer med människor från olika delar av jorden och nyfikenhet som man lär sig det. Det är alltid dumt att generalisera, i synnerhet om folkgrupper. Inom varje folkgrupp finns mängder av varianter och grupperingar. 

Du som svart eller vitt dömer ut kineser ska läsa nedan historiska beskrivning av vad den Konfusianska filosofin på många sätt skapat. Även Kina är uppbyggt genom massor av intriger och blodiga konflikter. Precis som överallt på vår jord. Du kanske vet att det var britterna som var de stora knarklangarna till Kina och som bidrog till att "Draken somnade"?

  • Between 1000 and 1500, China was the world’s most dynamic economy. This dynamism was not matched by any parts of Europe until after 1500.
  • But as Europe’s economy began to expand after 1500, regions of China’s economy also continued to expand. A comparison of the lower Yangzi region of China and England in 1750 suggests that the two regions, roughly equal in geographic size, were still roughly economically equal.
  • Between 1500 and 1800 China had many traits typically associated with a modern state: acceptance of a market-based economy, reliance on the use of contracts, specialization of tasks, state oversight of food production and supply, and encouragement of competitive economic markets.
  • China’s participation in the global silver trade between 1400 and 1800 confirms the dynamism of China’s economy and shows that it not isolated in this period.
  • By 1800, Europeans began to move away from exporting silver to China and began to trade opium instead.

https://afe.easia.columbia.edu/neh/course5/guide5.html

Om vi eftersträvar en välmående jord/natur och en framgångsrik fattigdomsbekämpning är det dumt att låta konfliktskaparna och de mest egoistiska vinna. Vi måste stärka krafterna som strävar efter balans, inte herravälde. Oavsett vem som strävar efter herravälde över alla andra är det en dålig världsordning! En sådan ordning korrumperar bara det mesta. Just nu är det som mest hotar mänskligheten team Netanyahus ageranden och team Putins ageranden. 

Och någon form av Draghis ”Marshallplan” är nödvändig för Europa!! Det brådskar. Europa är på sjuk dekis i jämförelse med USA och Kina! Har du förstått det? Varför har inte EU enats om ett gemensamt språk som alla ska lära sig? Korkat! Även det står i min bok ”En stund på jorden”.

https://commission.europa.eu/document/97e481fd-2dc3-412d-be4c-f152a8232961_en

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar