tisdag 10 september 2024

Republikaner är nervösa

Dollarn på dekis

Nu signalerar även Republikanerna, genom Trump, att de är nervösa över dollarns ställning i världen. Det är mycket anmärkningsvärt och borde ge chockvågor genom finanssystemet. Uppenbarligen tror de att hotet från BRICS+ är allvarligare än de länge erkänt. Har det någon betydelse? Det har en extrem betydelse eftersom USAs offentliga ekonomi är extremt högt belånad. Nedan ett kort reportage om Trumps tullvarningar till dem som inte accepterar dollarn som den självklara handelsvalutan. Det är maktspråk liknande detta som återkommande genom människans historia som bidragit till att mäktiga makter kraftigt försvagats. Diplomati är inget herr Tump förstår sig på.  

"Donald Trump varnar för hundraprocentiga tullar för länder som överger dollarn som handelsvaluta vid ett kampanjmöte på lördagen."

https://www.di.se/nyheter/trump-100-procent-tull-for-lander-som-sviker-dollarn/

De som vill försvaga USA arbetar hårt för att dollarn ska tappa i betydelse. Det enkla tänkandet är att det är BRICS+ som vill minska USAs makt i världen. I den verkliga världen fortsätter de globala extremt mäktiga finanshusen att spela det spel som gynnar dem mest. Finanshusen driver det spel de anser gynnar deras intressen bäst. Att allt fler av dessa finansbolag gett sig in i spelet med kryptovalutor borde ha fått dem som ska företräda allmänintresset, politiker, att inse att det är stora förändringar ”in making”. Problemet är väl som vanligt att för få av dessa politiker förstår. Och de flesta av dessa politiker är helt i händerna på starka lobbyister. I USA är också politiska kandidater starkt beroende av kampanjbidrag från massor av vanliga invånare eller tillräckligt många rika…

USAs stadsskulder är inte ett jätteproblem så länge dollarn är den självklara världsvalutan. Om det ändras, och Euron har tyvärr inte lyckats bli ett alternativ, är den amerikanska skuldbördan en rysare. Det är spännande tider. Jag hoppas den nya maktordningen kan etableras utan väpnade konflikter som kostar miljontals liv. Hur tror du det går för dollarn?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar