måndag 9 september 2024

Nya jobb

Automatisering

Lilla Heby kommun såg ljuset ett tag och fylldes med många nya lokala jobb. Nu går ljuset ner på sparlåga. Det är dags för politiker att förstå affärslogik och fatta att de måste tänka långsiktigt klokt. 

Varslet meddelades under torsdagen och berör 130 av de 195 fast anställda. Totalt jobbar 238 personer på logistikcentret i Morgongåva.”

https://www.di.se/digital/storvarsel-pa-adlibris-lager-i-morgongava/

Det finns gott om siare om vad framtiden bär på. World Economic forum, WEF, bjuder på det bifogat nedan avseende arbetsmarknadens utveckling. Fram till och med år 2025 uppskattar de att 85 miljoner av dagens jobb försvinner. Samtidigt ropar de inte varg för att massarbetslöshet ska hemsöka oss. De konstaterar i sitt siande att tidigare effektiviseringar och innovationer skapat nya tidigare inte kända arbetsuppgifter. 

Ja, ja.... AI-utvecklingen och automatiseringen som sker är något helt annat än ”det som hänt tidigare” och behöver tas på större allvar än så. Maktkoncentrationen ökar och inkomster som skattebas blir allt svagare. Lokal skattekraft blir allt svårare att säkra. 

Om man, bortsett ifrån alla neggopellar, ser turismen, omsorgen och sjukvården som de branscher som kan sluta många fler arbetare måste skatteintäkterna matcha det.... Att WEF inte förespråkar nya skattesystem på till exempel digitala tjänster etc är inte förvånande. Det är dock nödvändiga för länder som de Nordiska om det generella välfärdstänkandet ska kunna försvaras. 

https://www.weforum.org/agenda/2024/02/artificial-intelligence-ai-jobs-future/

I Skellefteå upplever de nu också en turbulent tid då Northvolt har stora problem. Tidigare utbyggnadsplaner omprövas kraftigt. I värsta fall misslyckas hela Norvolths affärsprojekt och det skulle vara dåligt för Sverige men särskilt smärtsamt för Skellefteå kommun. Stora riskprojekt kan vara roliga men om de spricker gör det ont. I Uppsala är ett sådant stort och onödigt riskprojekt spårvägsprojektet. Det är mycket klokare att nu ändra Uppsala kommuns och Region Uppsalas investeringsplaner genom att fullfölja delar av nödvändiga framkomlighetsförbättringar och satsa på nya kapacitetsstarkare bussar.

https://www.di.se/nyheter/akut-kris-for-northvolt/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar