tisdag 6 augusti 2024

Vad utmärker de bästa

Framgångsrika ledare får energin att strömma

Det snackas mycket om ”tillitsbaserad styrning”. Inte minst inom Uppsala kommun. Samtidigt älskar många som sitter i toppennav hierarkier att centralisera makt. De tror att de är de klokaste. De klokaste inser att centralisering ofta leder till en sämre utveckling än att distribuera handlingskraften. En enkel korrigering av centraliseringsivern är att minimera nyckeltalen för uppföljning per verksamhet till max tre. 

HBR skriver läsvärt om vad som utmärker de bästa ledarna.

Strategic fitness is a leader’s ability to learn from and adapt to their environment to set direction and create a competitive advantage. A study of 77 C-suite executives over four years found that strategically fit leaders excel in four disciplines : 

1) Strategic fitness, or setting clear direction and calibrating when necessary; 

2) Leadership fitness, or refining their style to meet the moment; 

3) Organizational fitness, or investing in thinking about the future state of the business; and 

4) Communication fitness, or effectively collaborating with internal and external stakeholders. This article offers a series of questions that can help any leader evaluate and exercise their own strategic fitness.

https://hbr.org/2024/06/the-most-strategic-leaders-excel-in-4-disciplines?ab=HP-hero-latest-text-3

De bästa är också medvetna om att framgång kräver bra infrastruktur. Inte minst fungerande kollektivtrafik. Det är ett stort misslyckande att nutidens politiker inte underhållit och säkrat utbyggnad av väl fungerande kollektivtrafik i Sverige. Nedan SR reportage om dåligt fungerande tågtrafik säger mycket.

Med fler persontransporter på räls kan växthusgasutsläppen minska från transporterna men flera faktorer gör att tågtrafiken väljs bort trots att intresset för att resa med tåg är stort. Biljettpriset, bokningsförfarandet, brist på internetuppkoppling och risken för förseningar och därmed risken att också missa ett tågbyte är några exempel på vad som kan avskräcka potentiella resenärer. Vad beror problemen i det svenska järnvägsnätet på?”

https://sverigesradio.se/avsnitt/sa-behover-tagresandet-underlattas-for-att-minska-klimatutslappen

Bra infrastruktur inkluderar branschklustertänkande och ett rikt kulturliv. Bara så kan man hållbart behålla och attrahera den kompetens som alla samhällen konkurrerar om. Huvudfrågan man måste klara av att svara på är: ”Varför är den här boplatsen bättre än andra?”. 

Idag kan man inte annat än gratulera Duplantis till både OS-guld och nytt världsrekord 💙🇸🇪💛



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar