onsdag 17 juli 2024

Slut med naivitetsstyre

Som man bäddar får man ligga

Det demokratiska rättssystemet finns för att säkra att våra lagar efterlevs och att de gäller oss alla, i vårt unika samhälle, likvärdigt och rättvist. Frågor på det? Lagar ska styra inte godtycklighet och släktband. Det är den mest rättvisa samhällsordningen. Den som haft tur att födas in i en kärleksfull och förmögen familj, oavsett etnisk bakgrund, får fortsatt många fördelar jämfört med alla andra. Frågor på det? Sverige är ett av världens mest rättvisa samhällen. För att det ska fortsätta vara det måste våra lagar upprätthållas jämlikt. För att minska lagöverträdelserna ska lagar och regler som inte meningsfullt upprätthålls avvecklas. Görs inte det försämras många människors viktiga moral och etik. 

Naomi Abramowicz, GP, skriver läsvärt om hur naiviteten drabbar oss inom rättsväsendet och att det måste stoppas. Tyvärr måste det stora misslyckandet också leda till att även ärliga personer förlorar möjligheten att arbeta med ett yrke de anser är meningsfullt. För att ”bäddningen” av Sverige ska bli mycket bättre är det ett pris det kollektiva Sverige måste acceptera. ”Blod är tjockare än vatten”. 

Fallet visar också varför den svenska staten hela tiden måste ligga ett steg före den organiserade brottsligheten. De kriminella gängen kommer att använda alla knep som står till buds för att få vad de vill ha: från utpressning till kärleksrelationer – och släktband.”

Svenska myndigheter behöver förstå att inom kulturer med starka släktnätverk kan solidariteten med släkten gå före lojaliteten med arbetsgivaren. Och det är inte nödvändigtvis någonting man kan ändra på genom en intern utbildningsdag med myndighetens värdeord och några väl valda Powerpoint-presentationer.”

När det finns en konflikt mellan lojaliteten med arbetsgivaren och släkten finns det en risk för att den senare kommer att gå först. Det är inte heller förvånande ur ett globalt perspektiv, då är det snarare den svenska föreställningen om att individen går före kollektivet som avviker. Det betyder inte att alla som kommer från en klankultur kommer att vara illojala med den svenska staten. Men det krävs en ökad förståelse bland arbetsgivare inom exempelvis Polisen, Kriminalvården och rättsväsendet för hur kollektivistiska kulturer fungerar. De behöver ha en större medvetenhet om vilken roll som släktband spelar och hur gängkriminella kan använda dem för att sätta press på sina släktingar.”

https://www.gp.se/ledare/sa-ater-gangen-sig-in-i-den-svenska-rattsstaten.e3532e85-cc86-4743-b9bf-ca3a3412db26

https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/etik-och-moral

Geopolitiskt är stora delar av Västvärldens ledarskap i förnekelse om vad som händer. Västvärlden tappar snabbt styrka i andra delar av världen. Och har snabbt tappat konkurrenskraft till flera av Asiens länder. Du som vill få lite historieperspektiv och fakta som väl beskriver Västvärldens situation tittar gärna på nedan Youtube-samtal. 

https://youtu.be/LhAUaJb1rps?si=7FF5t8PnQIKz7Cgm

Du som vill förstå varför många svenskar ogillar islam, men oftast inte ogillar muslimer, ska ta del av ytterligare en Abramowicz-ledare i GP nedan. Låt oss slippa ”vi såg det inte komma” eller ”vi har varit naiva” om inte Sverige skyndsamt får till en bättre inkluderings och integrationspolitik än nu.

Även om islamofobi är en realitet i Sverige går det knappast att påstå att en majoritet av svenskarna ogillar muslimer. För att förstå den svenska skepsisen mot islam bör man i stället titta på religionens roll i Sverige, hur islam utövas och vilka krav som islam ställer på det omgivande samhället.”

Sverige är ett av världens mest sekulariserade och minst religiösa länder. I modern tid har religion ofta setts som något privat, något som främst bör praktiseras i hemmet och inte i offentligheten. Att fråga någon om de tror på Gud är nästan lika opassande som att fråga någon vad de röstar på eller hur mycket de tjänar. Sverige har dessutom en juridisk åtskillnad mellan kyrka och stat, även om Svenska kyrkan fortfarande har en betydande roll i samhället.”

I Mellanöstern och Nordafrika, där merparten av de muslimska invandrarna kommer ifrån, existerar heller ingen åtskillnad mellan stat och religion. Islam och politik hör ihop i den muslimska världen. Tron har en självklar plats i det offentliga rummet. Dessutom finns det stora skillnader mellan de dominerande tolkningarna av kristendomen och islam i synen på om det är nödvändigt eller ens önskvärt att modernisera religionen. Medan kristendomen till stor del har anpassat sig efter väst förutsätts att samhället ska anpassa sig efter islam i Mellanöstern och Nordafrika. Att vara bokstavstrogen tillhör undantagen inom kristenheten, men är det dominerande synsättet i den muslimska världen.”

”Det är inte förvånande att diametralt olika synsätt på religion och dess roll i samhället skapar konflikt. I takt med att islam har blivit en mer dominerande religion i Sverige, på grund av den stora flyktinginvandringen, blir spänningarna också större.”

https://www.gp.se/ledare/islam-utmanar-det-sekulara-sverige.05868574-312e-4fe2-8f6c-ecb915644f5e



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar