tisdag 23 juli 2024

Kallbad är nyttigt

Reflektioner under stekhetta

Det är varmt där jag är. Dock inte för varmt i södra Spanien där jag är. Värmen har sina fördelar och absolut stora myshetsfördelar varma mörka kvällar. Oavsett om det är för varmt eller för kallt är det inte behagligt. Efter upplevelsen och erfarenheten att bo i Dallas, Los Angeles, Kuala Lumpur och Tokyo lärde jag mig att uppskatta ordentliga årstider. Jag lärde mig också att Sveriges kyla inte var mitt huvudproblem, det var månaderna med på tok för lite ljus som är jobbiga. Oavsett om det är kallt eller varmt behöver människor som lever stressiga liv återkommande mental vila. Metoderna för att säkra det är många och du kan säkert hitta någon som passar just dig. 

BBC bjuder nedan på ett reportage om att det är positivt för hälsan med kallbad. Känns ”sådär” för mig… Helt klart är att det enda man tänker på när man kallbadar är att det är kallt. I mina metoder, tennis och golf, är det mentalt härligt när man spelar. Trots socialt snack mellan slagen har tiden inget fokus på annat än tennisen eller golfen. 

Swimming in freezing cold water seems like an extreme activity, and yet it has become increasingly popular over the past few years. Swimmers claim that it improves their health and wellbeing.

Researchers at Portsmouth University in England have been analysing its therapeutic benefits. So, should we all be giving it a go?

BBC journalist Anya Dorodeyko investigates and takes a dip herself.”

https://www.bbc.com/reel/video/p0f1k0ws/is-cold-water-swimming-good-for-you-


Viktigast av allt för människor som lever stressiga liv är att ta sig tid för mentalt lugn. I Indien hittar allt fler kvinnor nya metoder för att lyckas skapa det lugnet under korta värdefulla stunder. CNN bjuder nedan på en berättelse om vad dessa kvinnor gör.

Self-care is important, Hanna added, as many women experiencing menopause symptoms are also coping with life stressors like raising kids, managing a busy career or caring for aging relatives. In her opinion, spas are great places to relax, but not necessarily a place to get medical care.”
https://edition.cnn.com/travel/menopause-retreats-hotels-spas-wellness/index.html

Något som också är nyttigt för hälsan är att försöka hålla sig i god fysisk form. 

Övervikt och fetma är kraftigt utbrett i Sverige.

– Denna sjukdom begränsar patienter i deras vardag på grund av fysiska utmaningar såsom nedsatt ork och utbredd smärta. Därtill påverkar det även patienterna mentalt på grund av stigma och diskriminering som leder till psykisk ohälsa, säger Simon Körösi, läkare.”


”I sin ”Rapport om bemötandet av patienter med övervikt och obesitas inom svensk sjukvård 2024” lyfter Riksförbundet Obesitas Sverige också att många patienter känner en frustration över att BMI i många fall är det enda verktyg som används när det gäller behandling av övervikt och fetma.

”Vi vill att patienter med obesitas får en diagnos baserad på en korrekt medicinsk bedömning, inte enbart baserat på BMI och utseende. BMI ska enbart användas som ett första screeningverktyg, inte som det enda verktyget för diagnos av obesitas”, skriver riksförbundet i sin rapport.”

https://www.expressen.se/brandstudio/supernormal/mer-an-halften-av-svenskarna-lever-med-overvikt-eller--fetma/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar