måndag 29 juli 2024

Hotad demokrati

Demokratier på tillbakagång

Utvecklingspartiet demokraternas, UP, centrala politik är en stärkt lokaldemokrati, bättre bildning och en väl fungerande sjukvård samt omsorg. Många av dem som har åsikter om UP har inga kunskaper om partiets sakpolitik. Politiska motståndare försöker också reducera UP till ett enfrågeparti. Särskilt försöker de reducera UP till ett motståndsparti till det okloka spårvägsprojektet. Huvudskälet till UPs motstånd mot spårvägsprojektet är att det är onödigt, mycket riskfyllt och extremt dyrt. En prislapp som äventyrar den viktigaste sakpolitiken som UP driver. Vilken är den? En demokrati som förankrar och inkluderar mycket bättre. En skola som presterar mycket bättre. En äldreomsorg som presterar mycket bättre. En sjukvård som fungerar mycket bättre. En kollektivtrafik som fungerar mycket bättre. Basinfrastruktur som underhålls mycket bättre. UP har sakpolitiken som leder mot dessa viktiga förbättringar.

www.updem.se

Fler än UP behöver kraftigt växla upp det politiska arbetet för att stärka den svenska demokratin. Jag är mycket glad över att UP 2022 fick med sig Uppsala kommuns minoritetsstyre på att stärka vår lokaldemokrati. Stadsdels- och bygderåd får nu en högre status inom kommunen. Och vi invånare får ett större eget ansvar för vårt lokalområde. Det är viktigt. Och en historisk folkomröstning genomfördes 9/6 2024. Tacka UP för det. Att fem partier och UNTs ledare ägnade mycket tid till att sabotera folkomröstningen säger mycket om hur de partierna ser på en ambition att stärka vår demokrati. De tycker att deras valda representanter är tillräckliga under fyra års mandatperioder. Det anser inte UP. Nedan en länk till Freedom House som globalt bevakar och uppmuntrar till demokratier.

https://freedomhouse.org/issues/democracies-decline

Sima Valizadeh skriver en läsvärd insändare i UNT om perspektiv på en demokrati som utmanas av diktaturer och nättroll. På många sätt är vår digitala tid fantastisk men vi som tillhör dem som tror på demokratins fördelar måste ta hoten och tillbakagången på stort allvar. Det behövs en klok motkraft mot det demokratiska förfallet. Utvecklingspartiet demokraterna, UP, är en sådan motkraft. En stärkt lokaldemokrati är en central del av UPs politiska agenda. 

Under det senaste decenniet har akademiker, politiker och journalister uttryckt oro över demokratins tillstånd världen. Demokratins koncept har förändrats avsevärt sedan antikens Grekland och dess definition behöver uppdateras för att spegla dagens verklighet. Trots framstegen ser vi idag många orättvisor som begås i demokratins namn.”

”Dagens demokratiska system står inför komplexa maktdynamiker och utmaningar mot grundläggande demokratiska principer. Ökade rasojämlikheter och socioekonomiska klyftor kräver inte bara en revidering av demokratins definition utan också en anpassning till den digitala tidsålderns påverkan och globala praxis. En särskild oro är den växande kriminaliteten och korruptionen som utnyttjar dessa dynamiker för att underminera demokratiska institutioner.”

Internationellt utnyttjar diktaturer avancerad teknik för att behålla makten, ofta under täckmantel av stabilitet och säkerhet. Världen befinner sig i en kamp mellan demokrati och autokrati, där risken är stor att demokratin kan förlora mark. Denna utveckling har satt demokratins principer i kontrast till autokratins framväxt, vilket hotar att underminera demokratiska framsteg globalt. För att upprätthålla demokratiska principer måste vi anpassa oss till globala realiteter och sträva efter inkludering, rättvisa och lika rättigheter för alla medborgare.”

”Det finns välgrundade farhågor om att sociala medier och användningen av AI-verktyg i demokratiska stater, har dragit allmänheten närmare antidemokratiska politiker. Även ett överflöd av publikationer om demokratins kollaps är kanske tillräckligt för att motverka de motsatta krafterna på sociala medier.”

”För att säkra demokratins fundament krävs en aktiv och aggressiv strategi. Ökad medvetenhet och engagemang från medborgarna, stärkta demokratiska institutioner och främjande av rättvisa och inkluderande samhällen är nödvändigt. Endast genom sådana åtgärder kan demokratier anpassa sig till det 2000-talets utmaningar och fortsätta att vara en garant för frihet och rättvisa.”

”Det är dags att inte bara erkänna hoten mot demokratin utan också agera beslutsamt för att motverka dem. Genom att utbilda och engagera medborgare, samarbeta globalt för att främja demokratiska värderingar och stå enade mot antidemokratiska krafter kan vi säkerställa att demokratin förblir det föredragna systemet för att skydda mänskliga rättigheter och upprätthålla en rättvis samhällsordning samt motverka autokratiska influenser.”

https://unt.se/insandare/artikel/stora-utmaningar-for-demokratin-i-en-digital-tidsalder/r9w57z5j

Koncentrationen av extrema förmögenheter är del av demokratins problem. Det är fantastiskt att människan i Sverige, och runt om på jorden, kan bli extremt rika genom att vara framgångsrika på det vi gör. Men vissa har farligt höga förmögenheter och därigenom makt som samlas på ett fåtal enskilda människor. Nedan en mycket bra BBC-beskrivning av storheterna i skillnaderna.

Miuccia Prada, Tiger Woods and Jerry Seinfeld are among about 2,800 people on the planet who are US-dollar billionaires.”

The size of these fortunes can be hard to comprehend. A billion is a huge number - to give an idea of scale, one million seconds is 11 days, but a billion is 32 years.”

Eighty-one of the world's richest people - about a bus-full - have more combined wealth than the poorest four billion people in the world.”

”In a 2023 report on inequality, Oxfam concluded: "Every billionaire is a policy mistake. The very existence of booming billionaires and record profits, while most people face austerity, rising poverty, and a cost-of-living crisis, is evidence of an economic system that fails to deliver for humanity.”

”That inequality has led to calls in many countries for taxes on absolute wealth rather than income.”

https://www.bbc.com/news/articles/cw4yej2n184o

Att vissa extremt rika tycker det är kommunism att tycka att denna extrema koncentration av förmögenheter är inte konstigt. ”Mycket vill ha mer och helvetet blir aldrig fullt”. För mig handlar det om försvar av demokratin och en rimlig rättvisa. USAs höga arvsskatt gillar jag då den leder till att de rikaste bildar stiftelser som måste göra mer altruistisk nytta. Och att problematisera t ex en liten förmögenhetsskatt på tillgångar över säg 100 miljoner kronor är löjligt. En skatt som helt skulle kunna gå till underhåll av vår gemensamma grundläggande infrastruktur.

Henrik Jönsson Youtubar sevärt om hur yttrandefriheten i västvärlden allt mer begränsas. Det är allvarligt. Regler om vad man får säga eller inte ska vara kända. Den nuvarande censureringen är inte ok. Jag tycker dock att det är rimligt att alla som är på sociala medier ska gå att identifiera så att de som bryter mot lagar får ta konsekvenserna av det. Tänk om t ex Zuckerberg förbjuder att man på Fejan och Instagram får tycka något om fördelningspolitikens syften…

https://youtu.be/TQ642xhTrWE?si=UZBGXwqylX85V-_m

Allt som vill överleva måste utvecklas. Så fort en organisation eller ett system stelnar och försvarar StatusQ går det utför. Du som anser att vår demokrati behöver stärkas är välkommen att bli en del av UP-rörelsen. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar