måndag 7 augusti 2023

Rasism och maktkonflikter

Volymproblemen

Oavsett vad man tycker om det är Sverige nu ett multikulturellt land. Och den dåligt förda migrationspolitiken har fört det konflikträddas kultur i Sverige in på farliga vägar. Ja, en del av svensk kultur är att ogilla konflikter och gärna ”sopa dem under mattan”. Starka konflikter mellan grupper av människor är det oklokt att försöka ”sopa under mattan”. Dem ska man känna till och hitta metoder för att neutralisera dem. 

Naomi Abramowicz skriver nedan läsvärt i GP om intressekonflikter mellan invandrare från samma land. Lagar är lagar och människor är människor. Om lagar säger att alla som anses ha flyktingskäl ska ha rätt till en fristat uppstår självklart importerade maktkamper om volymerna av människor från olika stridande falanger i ”hemlandet” är i Sverige. I synnerhet eftersom de av oss som besöker invandrarfamiljer vet att de intensivt via Internet och TV följer konflikterna på hemmaplan. 

Våldsamma scener utspelade sig mellan regimtrogna och regimkritiska eritreaner under den eritreanska kulturfestivalen på Järvafältet utanför Stockholm på torsdagen. Våldsverkarna gick till attack och kastade stenar, tände eld på bilar och slogs med påkar. Ett 50-tal personer skadades, däribland flera poliser. Upp emot 200 personer frihetsberövades i samband med polisinsatsen.”

Ur ett historiskt perspektiv är det här en ny sorts konflikt. Sverige har varit ett etniskt och religiöst homogent land, med ett fåtal minoritetsgrupper, i århundraden. Fram till 1930-talet var Sverige ett utvandrarland. Sverige har bara varit ett invandrarland med en etniskt blandad befolkning under ett fåtal decennier. Det gör att det inte finns någon erfarenhet av att förhålla sig till stridigheter som utspelar sig inom eller mellan invandrargrupper.”

I ett land där formen för ett möte kan vara precis lika viktigt som mötet i sig, och där det finns en nationell stolthet i att ha ett system för precis allt, finns det plötsligt ingen beprövad lösning. För hur löser man egentligen en konflikt mellan regimtrogna respektive regimkritiska exil-eritreaner? Partssamtal? Dialogforum? Arbetsgrupper?”

”Det här är inte den första gången som det uppstår osämja inom och mellan etniska grupper i Sverige. En konsekvens av den stora flyktinginvandringen är att såväl globala som lokala konflikter numera utspelar sig här. Det gäller exempelvis konflikten mellan Israel/Palestina och det pågående inbördeskriget i Syrien. Den som söker en fristad undan krig och elände i Sverige borde lämna gamla konflikter i hemlandet. Ändå tar människor med sig dem hit.”

Justitieministern har rätt. Sverige ska inte behöva dras in i andra länders konflikter. Men sett till hur många olika etniska och religiösa grupper som finns i Sverige numera så kommer det inte att vara sista gången det sker. Dessvärre har vi än så länge inga sätt att hantera dem.”

https://www.gp.se/ledare/sverige-har-inte-verktygen-för-att-hantera-importerade-etniska-konflikter-1.106419518

Personligen är jag förvånad över mängden regimstöttande invandrare från Eritrea som svenska skattebetalare länge hjälpt. Hur har det varit möjligt? Har det räckt med att landet är en diktatur och att många lämnar för att slippa många års militärtjänst? Har Eritrea en stor diaspora (människor som är födda i ett land som bor i andra länder) med uppgiften att skicka hem pengar till diktaturen? Sedan 1993 har Eritrea enbart haft en president. Han och hans gäng tog makten efter självständigheten 1993. Innan dess var landet under brittiskt ”protektorat” och innan dess en italiensk kolloni. 

Självklart måste diktatorns lojala stoppas från att finansieras av svenska skattebetalare. Det finns gott om fattiga och krigsutsatta personer i världen som det är betydligt bättre att hjälpa. Expressens ledare nedan tycker också att stödet till den eritreanska diktaturen ska stoppas.

https://www.expressen.se/ledare/sverige-maste-stoppa-diktatorns-indrivningar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar