Närhetsprincipen
Vad innebär närhetsprincipen? Besserwissers skulle fråga, vad menar du? Jag skulle svara "generellt" och särskilt kopplat till oss närmast den närmaste verkligheten i en kommun. För EU innebär det förenklat att EUs medlemsländer ska bestämma så mycket som möjligt själva. Tyvärr är verkligheten en annan då runt 80% av riksdagens arbete idag handlar om att anpassa svenska lagstiftning till EU-lagar och direktiv. För skolan innebär det att alla elever i ett geografiskt område ska få en chans att gå i en så närliggande skola som möjligt.
Även om ett EU-lands befolkning fortfarande får bestämma lite över rikspolitiken är det närmare oss i den påtagliga verkligheten men fortfarande långt ifrån oss. I en väl fungerande demokrati måste kommuner få bestämma mycket mer själva. Och rikspolitiker ska inte lägga sig i med ofta dåliga former av riktade statsbidrag. Landets kommuner, 290 stycken, är tveklöst för många men de är också orimligt hårt begränsade via lag om vad de får och inte får göra. Bland annat måste Socialtjänstlagen tydligt möjliggöra att rättigheter starkt får kopplas till skyldigheter.
I de praktiskt inriktade kommunerna och regionerna är dem vi invånare behöver som företrädare praktiskt erfarna och meriterade invånare som kompetent kan stötta och sätta press på ledande tjänstemän. Det duger helt enkelt inte att vara bra på att prata eller att skriva, i kommuner är praktisk politisk ledarförmåga avgörande för hur väl ett lokalnärsamhälle utvecklas. Ramarna för det praktiska sätts allt mer av EU och allt mindre av Sveriges riksdag. Jag är övertygad om att EUs stora konkurrensfördel är de geografiska olikheterna i kultur, tycke och smak. Det är viktigt att närhetsprincipen får bidra till att utveckla den mångfalden istället för att försöka ”standardisera” allt inom EU. Med tanke på hur mäktigt EU blivit över Sverige är det intressant att det inte får något utrymme alls i valdebatten. De extremt höga energipriserna är till stor del kopplade till att vi anslutit det svenska elförsörjningsnätet till övriga EU. Vilket slår stenhårt mot oss svenskar när tyskarna avvecklat kärnkraft och fortfarande har ett stort beroende av rysk gas.
https://skolkollen.se/a/narhetsprincipen
Hur förenklar man värdet av en närhetsprincip? Gå till dig själv. Hur bra kan din relation och dem du bryr dig mest om utvecklas om ni inte 1) pratar med varandra 2) själva kan påverka mycket om vad man ska göra för att förverkliga en ambition eller lösa ett problem? Och tror du att en relation med till exempel ett barnbarn blir starkt om du som till exempel farfar domderar över ditt barnbarn och inte låter dem växa och göra egna val? Egna val som om relationen mellan en farfar och ett barnbarn fungerar bra bygger på att den äldre förstår sin coachande roll. Då är chanserna goda för att barnbarnet lyssnar på en förhoppningsvis kär släkting som bara, fritt från egennytta, vill ens bästa. Och i närhetsprincipens anda är det självklart föräldrarna som bär det fulla föräldraansvaret, inga andra.
Igår deltog jag i en debatt i Gottsunda arrangerad av Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala, SIU. Även där framgick det tydligt att mycket bättre integration och inkludering bara blir möjligt om närsamhället hjälps åt att göra det möjligt. EU och Sveriges riksdag har en mycket liten påverkan i dessa för Uppsala och Sverige mycket kritiska frågor. En sak är helt klar, om Uppsalapaketet blir verklighet kommer Uppsalas utanförskaps- och segregationsproblem att öka kraftigt. Paketet innebär att cirka 10 nya Gottsunda ska byggas på bara 27 år… NEJ tack till denna usla byggplan som rikspolitiker kidnappat genom att göra orimliga villkor kopplade till ”fyrspår”. En usel plan som kraftigt kommer att försämra tryggheten i Uppsala, och kommunens ekonomi, om den förverkligas.
Goran Rashid, GP, skriver en läsvärd krönika som jag bifogar nedan. Det är illa för oss svenskar när de politiska partierna allt för sent inser och på allvar börjar ta i allvarliga samhällsproblem.
"Under sensommaren 2017 besökte Norges dåvarande invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug Stockholmsförorten Rinkeby. Besöket väckte starka reaktioner eftersom Listhaugs uttalade syfte var att lära av ”det svenske tilstander”. Järvafältet och Rinkeby användes således som ett avskräckande exempel på en misslyckad integrationspolitik i Sverige. Det socialdemokratiska finansborgarrådet Karin Wanngård krävde i ett pressmeddelande att den norska ministern skulle be stockholmarna om ursäkt."
"Under den pågående valrörelsen har tongångarna från styrande socialdemokratiska politiker emellertid låtit annorlunda. Både integrationsminister Anders Ygeman och statsminister Magdalena Andersson har resonerat om lämpligheten i att samla alltför många medborgare med utomnordisk bakgrund i ett och samma bostadsområde."
"I en intervju med Dagens Nyheter under tisdagen förklarade statsministern att hon vare sig vill se ett ”Chinatown, Somalitown eller ett Little Italy” i Sverige. ”Vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har. Vår utgångspunkt är ett samhälle där man lever tillsammans med olika bakgrund, olika erfarenheter och olika inkomster och möts. Det är så vi blir ett sammanhållet samhälle.”"
"Den låsning som i flera avseenden bakbundit svensk politik under drygt ett årtionde sägs bottna i ett ställningstagande. En gränsdragning mot främlingsfientliga krafter som gör skillnad på människor och människor. Men var väljer fanbärarna av dessa principer själva att bosätta sig? I vilka skolor placerar de företrädesvis sina egna barn? I skuggan av dessa val har framväxten av parallella samhällsstrukturer kunnat ske obehindrat under flera decennier. Konsekvenserna påminns vi om dagligen."
"Huruvida statsministern själv avser att bo blandat framkommer inte av dagens utspel, men jag vågar dessvärre påstå att utmaningarna, oaktat valutgången, som den etniska segregationen för med sig, kommer att bli allt svårare att hantera så länge förespråkarna av mångfald inte föregår med gott exempel och bosätter sig i ”Chinatown”."
https://www.gp.se/ledare/vem-vill-bo-i-chinatown-1.80080945
Vilket Uppsala och Sverige vill du leva i? Vilket Uppsala och Sverige vill du bidra till att vi lämnar över till kommande Uppsalabor och svenskar? Genom att rösta på seriösa lokala partier med erfarna, meriterade och engagerade kandidater kan vi 100% utifrån de lokala perspektiven skapa en positiv gemensam framtid. Det är hög tid att kraftfullt förbättra integrationen. Det är hög tid att få stopp på Uppsalapaketet inklusive spårväg. I Uppsala finns Utvecklingspartiet demokraterna, UP. Rösta klokt 2022, mycket står på spel!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar