torsdag 21 oktober 2021

Smartare och mer i plånboken

Enkla löften som inte håller

Tro aldrig att skattehöjningar är vägen som leder till bättre kvalitet inom välfärdens kärnverksamheter. Därom finns massor av exempel. Särskilt viktigt är det att inse detta faktum i ett land som tillhör toppnationerna på att beskatta sin arbetande eller tidigare arbetande befolkning. Beskattning som innebär att din egen beslutsrätt över dina intjänade pengar minskar. En beskattningstyngd som borde ge hög kvalitet inom rättssystemet, sjukvården, skolan och så vidare. Den kvalitén får vi inte idag. Det är inte acceptabelt. Skälen för de är många. Bland annat för att vi har allt för många i dagens Sverige som lever på bidrag i en massa olika former. Bland annat för att vi fått en kraftig befolkningsökning under kort tid som skapar en massa behov men som inte matchats med behov av fler kompetenta lärare, undersköterskor. sjuksköterskor, poliser, ingenjörer och så vidare. Trots den idiotiska migrations- och integrationspolitik vi blivit påtvingade måste många delar av offentlig sektor klassas som överfinansierade verksamheter. Överfinansierade verksamheter är alltid dumt oavsett om de är offentliga eller privata. En överfinansierad verksamhet jobbar aldrig hårt och målmedvetet med att hitta smartare sätt att lösa sina uppdrag med kvalitet. Det går att jobba på många olika sätt för att lösa uppdrag, och dagens teknologiska framsteg skapar fantastiska möjligheter till nytänkande som både ökar kvalitén och som klokt möter en verklighet där tillgång till dagens nödvändiga kompetens är dålig. 

https://www.ekonomifakta.se/fakta/skatter/skattetryck/skattetryck-i-sverige-och-internationellt/

Utvecklingspartiet demokraterna, UP, vill att vi nu fokuserar på att få ordning på skola, vård och omsorg samt fungerande infrastruktur. För att säkerställa det krävs både smarta effektiviseringar men också kreativt förändringsarbete. Det kreativa förändringsarbetet innebär att vi kan nå bättre skolresultat, snabbare tillgänglighet till kvalitativ vård och en omsorg värd namnet på nya effektiva sätt. Med kvalité. För att klara det krävs en reformperiod med nödvändiga investeringsmedel. Innan vi börjar sänka skatter ska detta nödvändiga reformarbete finansieras inom befintliga ekonomiska ramar. Nu i valtider kommer partiernas löften att hagla. Glöm inte att fråga dem om HUR de ska lösa de problem som berör dig mest. UP har både svar på Vad, Varför och Hur. Våra löften är inte enkla att genomföra men det går. Vi vågar se verkligheten som den är och vi vet att vi under en reformperiod på fyra år kraftigt kan förbättra skolan, sjukvården, näringslivsklimatet och självförsörjningsgraden. Det går! Om man har en reformagenda. UP har en reformagenda. Den bygger bland annat på att vi tror på och kraftigt inkluderar lärare, sjukvårdspersonal, omsorgspersonal och övrig berörd personal i reformarbetet mot en bättre framtid. Vi kan skapa en ljus framtid tillsammans.

Expressens ledare skriver en viktig artikel om att det är dumt att gå på politikers överbudspolitik. Till att börja med är inte politiker bättre än de flesta enskilda människor på att avgöra hur en extra hundralapp ska användas. För det andra är borde det alltid vara kloka politikers ambition att låta invånarna som kämpar få behålla så mycket frihet som möjligt över sina intjänade arbetsinkomster. Inte minst nu när regeringspolitiken kraftigt höjer våra levnadskostnader med skenande energipriser, ökande matpriser och ökande komponentpriser som påverkar priset på det mesta som är elektroniskt.

"Det finns inget spikrakt samband mellan pengaströmmar och en verksamhets kvalitet. Stora lönelyft till illa utbildade lärare, eller lärare som inte har tillräckligt med tid till undervisning, hjälper till exempel föga. Äldreomsorgen är ett annat område där mycket pengar satsas. Tidningen Dagens Samhälle har tagit sig en titt på sambandet mellan kommunernas kostnader för äldreomsorgen och dess kvalitet."

"Den demografiska utmaningen framöver är hisnande. Politikerna är helt enkelt tvungna att lära sig att hålla i skattepengarna utan att det går ut över verksamheten. Tänk på det nästa gång medierna jämför hur mycket regioner eller kommuner lägger på det eller detta. Och i nästa valrörelse, när miljardbuden börjar hagla i partiledardebatter." 

"Pengar är viktiga, lätta att mäta och ännu lättare att imponera med. Verkligheten är mycket mer komplex."

https://www.expressen.se/ledare/ga-inte-pa-politikernas--sm-i-mer-skattepengar/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar