PR-moment
Jag börjar tröttna på att media bevakningen är så ensidigt inriktad på Coronakrisen. Jag tycker precis som de flesta att det är en mycket svår och mentalt påfrestande kris. Samtidigt är det massor av andra saker som med fördel kan få lite mer medieutrymme. Hur går det till exempel vid den grekiska gränsen med alla som vill försöka komma in i EU från Turkiet? Vad har hänt med det som fick mest uppmärksamhet innan Coronakrisen, Greta? Har hon slutat tycka till och utmana alla som anses göra för lite? Jag tycker verkligen redaktionsledningarna inom de medier som kallar sig seriösa kan sprida ljus över fler viktiga saker som händer i vårt närsamhälle och långt borta.
En intressant fråga som till exempel BBC lyfter är "Var är alla plan som inte längre flyger i luften?" Visst är det intressant!
https://www.bbc.com/worklife/article/20200415-where-are-all-the-unused-planes-right-now
Eller den här som bland annat tar upp hur allt fler sabbar sina relationer genom att "umgås" mer med sina mobiltelefoner än med varandra.
https://www.bbc.com/future/tags/relationships
Jag börjar också supertröttna på att en eller flera ministrar dagligen ska ta chansen att synas i media. Vi har en maktordning i Sverige som inte innebär ministerstyre av våra myndigheter. Därför kan jag inte tolka många av de ständiga presskonferenserna på annat sätt än att några PR-strateger tycker att främst sossarnas ministrar ska synas så mycket som möjligt. Det har gjort att jag slutat lyssna på dessa presskonferenser. Politikerna ska enligt mig enbart kliva in på banan när vi ska meddela övergripande beslut som till exempel påverkar Folkhälsomyndigheten. Exempelvis om det finns konflikter mellan olika myndigheter så ska ansvariga ministrar ta ansvar för att välja väg. Politikerna har inte det operativa ansvaret och därför tillför det inte ett värde att dagligen svara på frågor. Frågor som också upprepas gång efter gång efter gång trots att de blivit besvarade flera gånger tidigare. Ja, ja det handlar förstås om att vinna väljarsympatier. Och myndighetscheferna kan inte neka medietända politiker som gärna vill vara med och visa upp sig.
https://www.gp.se/nyheter/sverige/h%C3%A4r-%C3%A4r-det-senaste-om-coronaviruset-1.25286107
I alla tider har de som har makten försökt styra informationsflödet. Även de som i demokratier sitter vid makten agerar så. Och i alla tider till sin egen fördel. Inget konstigt med det. Som tur är lever vi i en tid där folkrörelser sprider sina egna uppfattningar och observationer. Det gör det svårare för ledningar som mörkar viktig information eller som propagerar för vilseledande information. Informationshantering har alltid varit kritiskt för alla verksamheter. Vad man kommunicerar och hur har alltid stor betydelse för vad som händer när kommunikationen görs. Konsekvenserna av den kommunikativa strategin och taktiken blir bra eller dålig. Granskningen av propaganda”kanalen” samhällsnytt bjuder på exempel på hur politiska krafter försöker få invånarna att få den uppfattning de önskar att vi ska få.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=7454767
För att öka möjligheterna att få en så korrekt verklighetsbild som möjligt är initiativ som Newsvoice mycket positiva.
https://newsvoice.se/
Dagens besvikelse
Eva Nordmark, Sveriges regering. Det är tröttsamt att lyssna på bifogad lördagsintervju med henne. Bla bla bla bla. Journalisten är utmärkt. Hon ställer relevanta och kritiska frågor. Till svar får hon så klar PR förberedda standardsvar och försäljning av hur fantastisk regeringen och dess samarbetspartier är. Jag gläds över att även den nya generaldirektören för Arbetsförmedlingen öppet kritiserar möjligheten att göra rimlig nytta med regeringens regleringsbrev och fastställda budget. Bra! Professionell integritet som kan minska det PR orienterade politiska skådespeleriet där budskap och verklighet allt oftare inte hänger ihop. Ett av problemen är att det gått inflation i kommunikatörer och PR-konsulter samt lobbyister. I programmet får vi återigen information om hur mycket det slösas med våra skattemedel. När Centerpartiets avvecklingsönskemål av Arbetsförmedlingen nu backas kostar det hundratals miljoner kronor att bara få tillbaka delar av det som fanns för bara en liten tid sen. Usch. Och inte kunde arbetsmarknadsministern svara på hur man ska säkerställa att när Sverige har 100.000-tals arbetslösa ska självklart runt 8.000 av dem jobba med de naturfriska lågavlönade säsongsjobben som utländsk tillfällig personal brukar fixa. Coronakrisen gör det inte möjligt i år. Det är tragiskt att arbetsmarknadspolitiken i Sverige är så flat parallellt med att kraven vid försörjningsstöd behöver bli mycket mer resultatorienterade.
https://sverigesradio.se/avsnitt/1479825
Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Hon har så rätt. Identitetspolitikens tid måste få ett slut. Om man på allvar tror på alla människors lika värde ligger framförallt mångfaldsperspektivet olika värderingar, åsikter, perspektiv och tankar. Och ett parti som älskar identitetspolitik är regeringspartiet MP.
"I anställningsannonser, vid sammansättning av paneler i TV, på konferenser och i arbetsgrupper, ja till och med när anslag till kulturarbetare delas ut, lyfts mångfaldsbegreppet fram som betydande. Men mångfald handlar i dessa sammanhang sällan om sådant som spelar roll för utfallet - alltså åsikter, perspektiv, tankar och värderingar - utan alltför ofta om irrelevanta och opåverkbara faktorer som en människas kön, etnicitet eller sexuella läggning."
https://www.gp.se/ledare/f%C3%B6lj-rekommendationer-men-t%C3%A4nk-sj%C3%A4lv-1.26757535
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar