söndag 2 februari 2020

Varför så svårt

Kontrollsystem
Jag och många med mig ondgör sig regelbundet över onödig byråkrati. Onödig byråkrati ska bort! All byråkrati är dock inte dålig, det är viktigt att också förstå. Byråkrati innebär också förhoppningsvis jämlika och rättvisa myndighetsprocesser. Byråkrati kan många gånger innebära mycket rättssäkrare ärendehantering. Byråkrati kan minska korruption. Byråkrati har sina fördelar men all onödig byråkrati ska självklart avvecklas. Även byråkratiska system behöver utvecklas och kontrolleras. De senaste åren har det blivit uppenbart för de flesta att våra bidragssystem kraftigt utsätts för kriminalitet. Det måste självklart motverkas, då det både stjäl pengar från våra mest behövande invånare samt göder kriminella enskilda eller organiserade kriminella grupper. Jag lyfte för tio år sedan upp hyenadräkter som ett lämpligt plagg för dessa kriminella...... (ironisk). Straffas hårt ska de som stjäl hundra tusentals kronor från våra bidragssystem. Många stjäl för många miljoner kronor. Att jag anser att våra bidragssystem ska moderniseras är ovidkommande i detta sammanhang. Fusk och kriminalitet är fusk och kriminalitet och ska inte tolereras. Att tycka att det "rör sig om så få % av bidragen som berör ”fusk" vittnar om oförmåga att förstå att andelar av något kan vara väldigt mycket i absoluta tal. Kontrollsystem behövs, konsten är att göra dem så kostnadseffektiva som möjligt. Och straffen för välfärdsbrotten tillräckligt avskräckande.
Läs gärna Karin Pihls, GP, ledarartikel nedan. Den är mycket läsvärd och helt i linje med mitt kända blogginlägg där jag skrev om hyenakläder.

"På polisens bilder kan man se den 48-åriga mannen åka rutschkana, gunga på en lekpark med sin familj och handla på ett byggvaruhus. Han har rest utomlands varje år och levt ett tillsynes välfungerande liv. Ändå har Försäkringskassan betalat ut nästan 16 miljoner kronor under åtta år till mannen. Det rör sig givetvis om bidragsfusk. Mannen har fejkat symptom inför läkare och på så sätt fått assistansersättning utbetald. Tack vare ett tips har Polisen lyckats ta fast mannen, och ytterligare åtta personer som misstänks vara inblandade i härvan. Sju av dem har fått betalt som assistenter, men inte utfört något arbete. Den åttonde företräder ett assistansbolag som en del av upplägget, säger åklagaren till Aftonbladet (27/1)."
"Att någon över huvud taget tycker att det är en rimlig idé att leva på skattebetalarnas pengar, som är tänkta att gå till personer med funktionsnedsättning, är upprörande och visar på det systemfel som finns inom lagen om assistansersättning. Att lurendrejarna nu har åkt fast är bra. Sådant här gör man inte ostraffat. Eller?"
Läs Pihls artikel så får du lära dig lite om några av alla förbättringsbehov vi har i våra byråkratiska system och kopplat till storlekar på straff.
Dagens besvikelse
Avsaknaden av något riktigt bra parti i Sveriges riksdag. Något parti som tydligt står för en vitalisering av vår demokrati. Ett parti som har en tydlig vision för Sverige om de får bestämma. Ett parti som tidigt tar i växande problem och tydligt redogör för idéer som kan lösa problemen. Ett parti som driver en socialt- och ekonomiskt hållbar migrationspolitik. Ett parti som tydligt vill bekämpa allt slöseri med skattepengar. Mycket tråkigt för oss svenskar att vi inte erbjuds ett sådant alternativ att rösta på. Och i tider då miljö- och klimatfrågorna till och med toppar Davosmötets agendor får inte MP, C och L ens 20% tillsammans samtidigt som SD ensamt får långt över 20% stöd av svenskarna. Sverige är i politisk kris.
https://www.expressen.se/nyheter/sjostedt-okar-efter-offensiven-mot-lofven/

Dagens stjärna
Håkan Boström. Ja, det får vara måtta på bankernas klåfingrighet kopplat till enskilda människors banktransaktioner. Precis som inom svenska domstolar borde kraven på hög misstänklighetsgrad vara höga innan en person nekas att genomföra transaktioner. Och det borde vara självklart att banken måste redogöra skälen för eventuella avstängningar, vilken typ av land börjar vi annars bli? Ett allt rättsosäkrare land. Vill jag att till exempel bidragsfuskare ska åka fast bland annat genom att bankerna rapporterar misstänkta transaktioner? Ja! Men om jag förstod en representant från Finansinspektionen rätt på P1 SR behöver de inte motivera ett beslut att säga upp en kund. Kan det stämma?
https://www.gp.se/ledare/bankerna-måste-sluta-trakassera-sina-kunder-1.23374530

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar