fredag 14 februari 2020

Kvalitet på beslutsfattare

Makten och härligheten
Hur många personer i maktställning har integriteten att göra som Angela Merkels efterträdare, Annegret Kramp-Karrenbauer? Hon ansåg inte att hon ville sitta vid maktens finaste "bord" i Tyskland. I en av världens mäktigaste nationer. Huvudargumenten för att hon lämnade sägs vara att hon starkt ogillar att hennes parti i delar av Tyskland valt att samarbeta med AFD. Tysklands motsvarighet till SD i Sverige. Oavsett vad man tycker om att hon inte gillar ett annat parti eller inte imponeras jag av just hennes integritet. Hur många män i samma situation skulle agera på ett liknande sätt?
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/merkels-eftertradare-kandiderar-inte-till-forbundskansler
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-02-10/kramp-karrenbauer-to-step-down-as-cdu-leader-spokesman-says

Peter Santesson skriver läsvärt i Dagens Samhälle nedan. Även om många personer som sitter i maktpositioner gömmer sig bakom sina organisationsnamn är det viktigt att veta att enskilda personer har stor betydelse för vilka beslut som fattas. Det är därför vi invånare mycket bättre måste kämpa för att motivera erfarna och kompetenta människor att vilja ställa upp som våra företrädare. Människor som inte gör det av maktbegär och för ersättningsnivåer, utan för viljan att vilja tjäna dem de ska representera på ett ansvarsfullt och positivt sätt.

"Just den här gången gäller det apatiska barn, men har vi inte befunnit oss ungefär här förut? Texten varierar, men visan är liksom så välbekant. Den forna moraliskt uppburna tvärsäkerheten inom någon sakfråga punkteras till slut. Takbelysningen tänds plötsligt i badrummet och silverfiskarna springer i panik över golvet mot närmaste brunn. Sedan ska vi skruva på oss och undra hur det kunde bli så snett. Nedräkning kan börja. Den djupaste förklaringen kommer slutligen anses återfinnas i ”vår konsensuskultur”. Klistra igen kuvertet, slå ihop mappen. Då var vi färdiga."


"Kulturförklaringar är bra för den goda stämningen. Problemet är bara att individer på nyckelpositioner ofta kan spela en avgörande roll. Ibland positiv, och då erkänner man den gärna. ”Han spelade en avgörande roll för att problemet tidigt uppmärksammades” kan det generöst stå i nekrologen. Men när det individuella inflytandet går i andra riktningen och en nyckelperson har spelat en avgörande roll för att allvarliga frågor förtigits länge?"
"Frågor avgörs inte av en kulturell ”gas” eller tröghetspartiklar som ”sitter i väggarna”. Det räcker ofta med en lista på tio, femton nyckelpersoner – departementschefen, myndighetschefen, ett par chefredaktörer för större mediehus, en programdirektör, ett par talespersoner för prestigefyllda expertorgan, några uppburna journalister som allmänheten har satt sitt förtroende till. Om de väljer att agera tänds belysningen direkt, struntar de i det förblir det mörkt i åratal. Det är dåligt för ”konsensuskulturen” att påpeka det, för då närmar vi oss frågan om individuellt ansvar. Så låt oss fortsätta låtsas att det är tapeterna, väggarna och ”kulturen” som styr oss istället för de beslutsfattare som är satta att förvalta uppdragen."
"Det är deppiga tider i Sverige. Sju av tio tycker att landet utvecklas i fel riktning. Närmare hälften tror att det kommer att vara sämre om tio år än i dag. När man frågar pessimisterna om orsaken till den negativa prognosen är det klart vanligaste svaret: dåligt politiskt ledarskap. Inte strukturer, inte ”kulturen” eller ”väggarna”. Det är egentligen ett optimistiskt svar för det pekar mot handling. Om man tycker att det står fel namn på den där listan kan de bytas ut."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/vi-styrs-av-beslutsfattare-inte-kultur-31390
Dagens besvikelse
Det oansvariga politiska hantverket kopplat till migrationspolitiken som skapat stora problem. Se gärna Aktuellt, SVT 12/2, och nedan bifogade Uppdrags granskning om växande fattigdom och hemlöshet. Några av oss politiker, allt för få, har länge tydligt lyft fram att det som händer skulle hända på grund av oansvarig politik. Personligen har jag länge förordat att våra statliga skattepengar får finansiera små lägenheter som byggs och förvaltas av allmännyttan i större städer.
https://www.svtplay.se/video/25556016/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-21-de-nya-hemlosa

Dagens stjärna
Håkan Boström, GP. Tyskland kan mycket väl vara påväg in i ett liknande demokratiskt ”gyttjeri” som i Sverige.

”Det har stormat rejält i tysk politik de senaste dagarna. Vinden blev till sist så stark att den fällde självaste CDU-ledaren Annegret Kramp-Karrenbauer, tilltänkt efterträdare till Angela Merkel som förbundskansler. I måndags meddelade AKK sin avgång.”

”Det vore önskvärt om Tyskland kunde slå in på den här pragmatiska vägen istället för att upprepa de svenska misstag som enbart ökat polariseringen. Tvära kast och skarpa motsättningar tenderar att vara självförstärkande. Det om något är en historisk lärdom.”
https://www.gp.se/ledare/tyskland-i-svenska-fotspår-1.23911088



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar