fredag 10 januari 2020

Hjärna och hjärta

Vi har varit naiva.....
När Göran Persson, tidigare statsminister, varnade för "social turism" gjorde han det utifrån en bedömning att det starka svenska sociala skyddsnätet kunde hotas om allt för många människor från andra delar av världen skulle belasta systemen. Där och då borde det ha varit sakliga, konstruktiva och respektfulla debatter om sakfrågan. Så blev det inte. Känsloargumenten fick bestämma och de värdefulla konstruktiva debatter som behövdes uteblev. När känsloargument får råda trängs rationella konsekvensargument bort. Priset för känslostyrda verksamheter är högt. Framgångsrika verksamheter kombinerar alltid hjärna och hjärta på kloka sätt i sitt beslutsfattande.

Karin Pihl, GP, har helt rätt! Det är välfärdsbrotten och de låga kraven för att kvalificera sig till våra sociala skyddssystem, samt rätt till vård, som starkt bidrar till att samhällskontraktet för skattebetalare inte fungerar. Kan det vara så att "social turism" är rationellt mänskligt beteende? Om du svarar nej, tala gärna om varför inte i kommentarsmöjligheterna kopplat till blogginlägget. Det är rationellt beteende. Det innebär inte att alla väljer det alternativet.

”Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas”. Det var Socialdemokraternas slogan inför riksdagsvalet 2018. Idén var ungefär att den svenska välfärdsmodellen och arbetsrätten är hotad, och att Socialdemokraterna är garanten för dess fortlevnad. Hotet bestod enligt S av de borgerliga partiernas ekonomiska politik, och Sverigedemokraterna, som anklagades för att vilja rasera folkhemmet i smyg. Partiets slagord klingar falskt. Det är inte Moderaterna som hotar den svenska välfärdsmodellen, utan välfärdsbrotten och de låga kraven för att kvalificera sig till systemen."
"På Dagens Nyheters debattsida (7/1) antyder de tidigare försäkringskassedirektörerna Stig Orustfjord, Gunnar Johansson och Erik Kärnekull att det svenska socialförsäkringssystemet sjunger på sista versen. Grunden till detta är en bristande konsekvensanalys från politikernas sida. De senaste trettio åren har Sverige genomgått stora förändringar som har påverkat de gemensamma trygghetssystemen. Det första är EU-inträdet och unionens utvidgning, som gjorde det möjligt för andra EU-medborgare att bosätta sig i Sverige och därmed få rätt till välfärd. För snart 20 år sedan varnade utredaren Berit Rollén att deltidsarbete på tio timmar i veckan skulle ge tillgång till förmåner, och att detta skulle öppna upp för fusk. Även dåvarande statsminister Göran Persson (S) delade oron och varnade för "social turism", men de övriga partierna i riksdagen avfärdade kritiken."
"Socialförsäkringssystemets ”slutliga knäck” kom 2015, skriver de tidigare försäkringskassedirektörerna. De öppna gränserna inom Europa gör det möjligt för personer utan id-handlingar att resa in i landet. Det leder till att den svenska staten inte har någon kontroll över vilka som bor i Sverige – vilket öppnar upp för kriminalitet och systemfusk. En rapport från i fjol författad av tolv myndigheter hävdar att kriminalitet riktad mot välfärdssystemen är ett av de allvarligaste brotten just nu. Assistansersättningen är särskilt utsatt, där funktionsnedsatta i utlandet hämtas till Sverige och på så sätt gör det möjligt för anhöriga att arbetskraftsinvandra som personliga assistenter, trots att ingen eller mycket lite assistans utförs."
Dagens besvikelse
Myten om en kraftigt åtstramad migrationspolitik. Håkan Boström, GP, beskriver väl nedan vilken ansvarslös politik som fortsätter att drivas av Sveriges riksdag. Det är ett självskadebeteende av stora mått. Det är på tok för lite hjärna som får råda inom svensk politik.

”2019 beviljades cirka 120 000 uppehållstillstånd. Det är som att invånarna i Sverige ses som anställda i ett företag, där varje medarbetare är utbytbar och nyrekryteringar bejakas som en expansion av verksamheten. Där kultur, identitet och traditioner – eller vad de anställda själva vill – mest betraktas som grus i maskineriet.”

”När Migrationsverket häromdagen presenterade helårsstatistiken för 2019 landade det på cirka 120 000 beviljade uppehållstillstånd för fjolåret. Om studenter och EU-medborgare räknas bort rör det sig om 94 000 personer. Sedan Löfvens och Romsons presskonferens har Sveriges befolkning ökat med cirka 400 000 personer. Ungefär ett nytt Karlstad per år. Och det beror inte på barnafödande.”

”Formellt var antalet asylsökande bara 19 000 personer 2019. Men då räknar man inte in alla anhöriginvandrare (den helt klart största kategorin) eller arbetskraftsinvandrare. Bägge grupperna är i mer eller mindre grad kopplade till tidigare asylinvandring. Merparten av de beviljade arbetstillstånden gäller inte kvalificerade yrken. Med rätt kontakter kan ett fejkat arbete bli en genväg till uppehållstillstånd och inget annat västland har en så oreglerad arbetskraftsinvandring som Sverige. Att vi fortfarande saknar ett försörjningskrav för den som vill ta hit sina anhöriga är helt orimligt.”

”Grundproblemet med Sveriges exceptionella migrationspolitik är dock trots allt inte ekonomiskt. De sociala följderna i form av segregation, ökade klyftor, politiskt misstroende, utanförskap, kriminalitet och extremism skär djupare i samhällsväven än någon procent lägre ekonomisk tillväxt. Ur ett moraliskt perspektiv hade dessutom betydligt fler människor kunnat hjälpas i flyktingläger och genom temporära lösningar i närområdet med dessa resurser.”

”Men alla, infödda såväl som invandrade, som envisas med att tro på gemenskapen, och ställer krav på att samhällskontraktet ska uppfyllas av bägge parter, vi ”anställda” i det ständigt växande men kanske inte helt solventa ”företaget” Sverige, har full rätt att kräva mer än så av de som har makten.”
https://www.gp.se/ledare/myten-om-den-åtstramade-invandringspolitiken-1.22369943
Dagens stjärna
Karin Pihl. Självklart håller inte det nuvarande socialförsäkringssystemet när verkligheten blivit som den blivit och allt för lite görs för att ändra på det.

"Skattebetalarna som finansierar trygghetssystemen får allt mindre tillbaka. Samtidigt flödar pengar till kriminella, inte sällan över landets gränser. Vem tror att det kommer att hålla i längden?"
https://www.gp.se/ledare/v%C3%A4lf%C3%A4rden-har-blivit-en-bankomat-f%C3%B6r-brottslingar-1.22282329

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar