måndag 9 december 2019

Fri och konkurrenskraftig utbildning

Självständighet inom givna ramar
Gång efter gång lyfter Uppsala universitets ledning behovet av mer självständighet. Senast när Uppsala läns ledande politiker träffade dem förra veckan. Till och med jämförelser med totalitära system görs. Då förstår de flesta att det finns förbättringspotential.

Våra universitet ska vara mycket fria. Friare än idag då de styrs för mycket eftersom de ses som en myndighet med alla dess ramverk. Ett universitet ska självklart, precis som den smarta allmänna debatten, bryta alla former av åsikter. Det är vägen både mot högre kunskaper men också möjligheten att klokt argumentera emot människofientliga idéer som med jämna mellanrum dyker upp. Att anslagsfinansieringen är hög är viktigt för universitetens frihet. För varje krona som det krävs medfinansiering för innebär att någon annan styr forskningens inriktning. Vilken är den "gyllene" ekvationen för att universiteten ska nå maximal utvecklingskraft? 50/50, 60/40, 80/20 eller? Universitetsledningen har övertygat mig om att den grundläggande anslagsfinansieringen har mycket stor betydelse för om ett universitet klarar att tillhöra topp 100 av världens lärosäten.

Peter Hjörne, GP, skriver klokt om hur korkat det är att inte lyfta fram en mångfald av idéer och tyckanden. Hittills har en idiotisk hantering av dem som anses ”tycka fel” bara gjort Sverige mer polariserat och politiskt rörigare.

”Samtalet och det fria utbytet av åsikter och tankar, är satt på undantag på ställen där det inte borde vara det. Senast är det en grupp studenter och anställda vid Göteborgs Universitet som skrivit under ett upprop. Enligt dem bör vissa åsikters företrädare inte föreläsa på universitetet medan andra är välkomna.”

”En av USA:s främsta akademiska ledare Hanna Holborn Gray, före detta rektor vid Yale och Chicago University, beskrev universitetens uppgift och det hot som universiteten ständigt är utsatta för, i sina memoarer An Academic Life:
"Tron på att universitet skall vara, framför allt, ett hem för sökande och för kritisk intellektuell kraft och tanke behöver ständigt förnyas och bekräftas. Universitet har alltid varit i riskzonen för påtryckningar utifrån och för hot om kontroll och manipulation, och de har också varit i riskzonen för likriktning påtvingad inifrån."
”Universitet skall bidra till ökad förståelse, till ny kunskap och nya teorier, till ett fritt tanke- och åsiktsutbyte, en öppen och fri debatt och till kritiskt tänkande. De akademiker som skrivit under uppropet går på tvärs emot de uppgifterna.  De protesterande akademikerna är på intet sätt ensamma och är en del av ett större fenomen där man i allt högre grad vill censurera det man inte håller med om - en ökad benägenhet att isolera det misshagliga, att försöka förbjuda det man ogillar, att "fula ut", misstänkliggöra och identitetsetikettera åsikter man inte delar. Det gäller inte bara i Sverige utan också, och kanske främst i USA, där fel föreläsare och misshagliga texter bojkottas vid universiteten, där en provocerande text i en tidskrift kan kosta en redaktör jobbet och där en juridikprofessor som ingår i fel försvarsteam får lämna sitt akademiska uppdrag. Det kallas elimineringskultur och innebär att "avvikande röster på olika sätt elimineras".”
”Dessutom borde det vid det vid det här laget stå klart för var och en i Sverige att isolering, förnekelse och beröringsskräck inte är fungerande metoder för att motverka det man ogillar!”
https://www.gp.se/ledare/lyssna-är-bättre-än-dövörat-1.21256465
Sverige skulle behöva attrahera många fler av världens duktigaste människor inom många områden. Främst ingenjörer med olika inriktningar. Vad krävs för att vi ska lyckas med det? Hur kan ett land i vår del av världen och med de integrationsproblem vi har attrahera liknande människor från jordens alla hörn att välja just vårt samhälle? Du tror väl inte att de bästa ingenjörerna saknar alternativ? Än en gång, om du inser att de har alternativ, hur får vi många fler av dessa människor att vilja bli en del av vårt lokala samhällsbygge? Det går, om man har insikten om hur människor och världen fungerar. Till att börja med måste vi stärka kvaliteten bland våra egna talanger. Kraven för att komma in på våra universitet behöver höjas. Utbildningskvaliteten generellt behöver höjas.

Dagens besvikelse
De som inte förstår att ny teknologi bär på massor av möjligheter och hot. Möjligheter för den som utnyttjar teknikens möjligheter och hot för den som inte hänger med i en tuff konkurrens. Mo Gawdat, tidigare chef på Google bjuder på några insikter nedan.

”Många chattbottar har fått stängas ned för att de har blivit mobbare. Det beror på att människor har lärt dem.”


”Hans huvudbudskap är att radikal innovation är bättre än stegvisa förbättringar.”
Dagens stjärna
Gbenga Adebambo, som skrivit bifogad utmärkta artikel i The Guardian. Är du en”envious mind”,  ”low-aim mind”, ”insecure mind, mediocre mind eller crab minded människa?

”Don’t ever be jealous of other people’s success and dreams. When you support the dreams of others, you would win a permanent fan for life.”


”If you ever want to achieve great dreams, then you must stay away from the following categories of people:
Crab-Minded People, Mediokre minded people, insecure minded and low-aim minded people.”
”Many dreams have been stifled and many latent potentials have been perpetually buried just because some people planned their lives with people that lacked the ‘big picture’ view. Stay around people that would stretch and inspire your thinking, not those that would reduce your big dreams to their small thinking.”
Idag får vi i Uppsala kommunfullmäktige tydligt uppleva ett beteende som i ovan artikel använder ”krabbeteende” som metafor:
”The analogy in human behaviour is claimed to be that members of a group would attempt to reduce the self-confidence of any member who achieves success beyond the others, out of envy, resentment, spite, conspiracy or competitive feelings, to halt their progress.”
Och glöm aldrig att avundsjuka är ett gift som bara förstör.
”Every time you succeed, there are some people that die a little. Envy is the tribute mediocrity pays to genius. Aristotle said: “Envy is pain at the good fortune of others.” When men are full of envy, they disparage everything, whether it is good or bad.”
Du, våga tänka stort! Det kan vara i det lilla. Världen är din! Och framgång har aldrig skapats av ängsliga, oroliga och fega personer. Sådana människor kan ändå få bra liv om tillräckligt många människor vågar tro och lägger timmarna för att öka chanserna att lyckas. De som vågar ge stora ambitioner en chans men inte når sina mål är ändå alltid en hjälte. Det är de personerna som driver människans utveckling framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar